Nyitókép: Új Szó (Somogyi Tibor)

 

Ha pragmatikusan nézzük, Solymos László az egyetlen lehetséges döntést hozta annak érdekében, hogy a Most-Híd a jövőben még egy utolsó esélyt kaphasson.

 

A vegyespárt hétvégi kongresszusának egyetlen tétje az volt, hogy kap-e szerepet és ha igen, milyet Bugár Béla a tisztújítás után. Ő maga nagyon szívesen maradt volna ott ólálkodni a vezetés környékén, bár megítélése miatt erre nem sok esélye maradt.

 

A Körképen a tanácskozás reggelén megjelent publicisztikánkban azt írtuk, ha politikai hullaként marad, az a Most-Híd teljes elszigetelődését jelentheti. Hogy ez mennyire így van, kiderül az Igor Matovič által keddre összehívott trianoni találkozó után, amikor ismerté válik a résztvevők névsora.

 hirdetes_400x285  

 

Bugár csendben nyugdíjba vonult

 

Cikkünket követően a tanácskozáson Bugár fel is szólalt, mondván, semmit sem akar a háttérből irányítani, de ha szükség van a tanácsaira, áll rendelkezésre. Nem lett szükség. Pedig a hőn áhított tanácsadói posztért legfőbb szövetségeseivel, Jakab Elemérrel és Érsek Árpáddal ellentétben nyíltan Solymos elképzeléseit támogatta. De ez kevésnek bizonyult.

 

Bugár így végül szépen csendben nyugdíjba vonulhatott. Követendő példaként a politikai alkalmatlanságát, hatalommal való visszaélését és gátlástalanságát többször bizonyító Menyhárt József számára.

 

Mit hoz a jövő?

 

Solymos előtt nehéz feladat áll. Értelmet kell adnia a Most-Híd létezésének, és megtalálni saját helyét a politikai palettán. Ami már most látható, hogy a tisztújítást megelőző időszak kemény kormányellenes retorikáját felváltotta az óvatos közeledés, ami az egyedüli pragmatikusabb lehetőség a számára.

 

Ami Solymosi lehetőségeit esetleg még növelheti, hogy a régi nevektől kivétel nélkül megszabadult. Érsek és Jakab inkább önként lemondott, Bugárra már nincs igény, Bastrnák Tibor pedig el sem jött. Nem is csoda. Komárom volt polgármesterének most leginkább az ógyallai gyilkosság és Roman Ostružlík miatt fájhat a feje…

 

Egyedül nincs értelme

 

Solymos László, ha labdába akar rúgni, szövetségeseket kell keresnie. Szlovák és magyar térfélen egyaránt. Akikkel majd összeállhat a következő parlamenti választások előtt.

 

Ma már ugyanis ez maradt az egyetlen lehetőség a saját ténykedésük miatt az önálló magyar politizálás esélyeit szinte teljesen eljátszó felvidéki magyar politikai „elit“ számára.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.