Hirdetés (X)

Vélemény

Halász Béla a Körképnek: Ne egy felvidéki oligarcha irányítsa a folyamatokat, hanem mi saját magunk

Van még 4 évünk, hogy ezt valahogy összerakjuk. Ebben a munkában mindenkire szükség lesz

Nyitókép: felvidek.ma

 

A 2020-as parlamenti választás a felvidéki magyar képviselet teljes bukását hozta. Kivétel nélkül, és sajnos megérdemelten. A kiútkeresés azóta is akadozik, mint ahogy az elengedhetetlen személyi konzekvenciák levonása is. A Körkép.sk-n ezért társadalmi vitát indítottunk a felvidéki magyar politizálás jövőjéről.

 

Akik felkérésünket eddig elfogadták, illetve véleményüket kifejtették:

 

Solymos László (Most-Híd),

Nagy József (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás),

Németh Gabriella (MKP)

Keszegh Béla (Független)

Forró Krisztián (MKP)

Samu István (Új Egység Mozgalom)

Mede Ferenc (párton kívüli)

Nagy Dávid (MKP, Via Nova)

Orosz Örs (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás)

Pallér Péter (Jobbik)

Papp Sándor (MKP)

Borbély József (Független)

Agócs Gergely (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás)

Vavrek István (Most-Híd)

Berényi József (MKP) – egy nagyobb interjú részeként

 

A társadalmi vita tovább folytatódik a Körképen. Az elkövetkező napokban többek között Feszty Zsolt, Király Zsolt, Bindics László (Magyar Fórum), Őry Péter (MKP), Forró László (MKP), Forgács Attila (PS Magyar Platform), Fehér István véleményét is közöljük.

 

A Körkép.sk továbbra is várja a politikai vezetők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők, mint ahogy olvasóink véleményeit is.

 

Halász Béla (független) gútai helyi képviselő, vállalkozó, aktivista.

 

Mit csinál Halász Béla ezekben a napokban, mivel foglalkozik március óta?

 

A járvány kezdete után igyekeztem minél jobban segíteni a helyi közösségünket, orvosolni az arcvédő maszkok hiányát városunkban. Önkormányzati képviselőként ezt kötelességemnek éreztem. Szerencsére városunk az összefogásból jól vizsgázott, asszonyaink több mint 11 ezer maszkot varrtak az elmúlt 2 hónapban, ezekből a maszkokból jutott az egész Kárpát-medencébe. Nagy köszönet érte.

 

 

A vírus az önkormányzatok munkáját is megnehezítette, Gúta városa is több olyan intézkedést hozott, amik spórolást irányoznak elő, készülve az esetleges gazdasági válságra. Pozitívum, hogy a legutóbbi önkormányzati ülésünk online zajlott, illetve létrehoztunk egy szolidáris alapot, a rászorulók megsegítésére.

 

Pozitív dolog mindenképp, hogy több időt tölthettem a családommal, ami sok erőt adott, feltöltött nagyon sok energiával.

 

Ami a vállalkozásomat illeti, sajnos a határzár minket is érintett, bízunk benne, hogy minél hamarabb beindulhat a teljes gazdaság, és visszatérhetünk a régi kerékvágásba.

 

Egy ilyen helyzetre senki nem volt felkészülve, a jövőben sok mindent át kell értékelnünk, mert ha ilyen járványok többször is előfordulnak, az alapjaiban változtatja majd meg az emberiség sorsát.

 

Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontból?

 

Én csak kívülről szemléltem a felvidéki magyar politikum vergődését, és amit láttam az teljesen elszomorított. A Himnusz-botrány és az azt követő tiltakozások megmutatták, a Híd már nem meghatározó tényező, a túlélésre játszik. Az emberek változást akartak minden szinten. Látni, érezni lehetett az elégedetlenséget. Ennek ellenére az MKP-val folytatott tárgyalások során a Híd továbbra is erőből politizált, olyan feltételeket szabott, amit az MKP nem fogadhatott el. Az MKP-Híd paktum megbukott, azonban ami utána alakult ki se lett jobb megoldás.

 

Az Összefogás megalakulásával a teljes káosz jött létre. MKP-s politikusok alakítanak egy új pártot, akiknek MKP tagok, Csemadok tagok, és Világi Oszkár segít aláírásokat gyűjteni. Összegyűjtenek 18 ezer aláírást, és aztán arra hivatkoznak mekkora bázis van mögöttük. Ilyen segítséggel bárki tudott volna pártot alakítani. Ez a húzás a választópolgárok teljes félrevezetése volt, az összefogás leple alatt csak még jobban szétforgácsolták a felvidéki magyarságot. Választási pártnak alakultak, de a cél egész más volt az elejétől kezdve, és ez a választások után meg is mutatkozott. És akkor még ott volt Simon Zsolt, akit ugyanolyan toxikus alaknak tartok, mint Bugár Bélát, igy összeállt egy olyan formáció, ami eleve bukásra volt ítélve. Ez megmutatkozott az eredményvárón is, ahol az senkit se érdekelt, hogy nem kerülünk a parlamentbe, de a preferencia szavazatok annál inkább. Mert a pénz nagy úr.

 

 

Össz-szlovákiai szempontból azonban egész jól alakultak a választások, azzal, hogy a Smer korrupt rendszere megbukott, van esély, hogy pozitív irányba változzanak a dolgok. Az SNS kiesésesét szintén jó dolognak tartom, és Kotleba sem kapott szerencsére akkora támogatást, mint a felmérések mutatták. Matovič hatalmas sikere annak volt köszönhető, hogy megszólította a bizonytalan szavazókat és a választópolgárok csak benne látták, hogy képes leszámolni Ficoval és bandájával.

 

Mi lehet a hogyan tovább? receptje a felvidéki magyar képviselet számára, és a jövőt illetően hol látja benne esetlegesen a saját szerepét?

 

Hatalmas kihívás vár ránk az elkövetkező 4 évben, nem lesz egyszerű visszaszerezni a felvidéki magyarok bizalmát, mert azt az elmúlt 30 évben fokozatosan elvesztettük. Egy egységes felvidéki magyar párt se garantálja már azt, hogy átlepjük az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Azért nem, mert teljesen elvesztettük a kapcsolatot a választóinkkal. Az emberek csak azt látják, hogy minden politikus csak a saját érdekeit helyezi előtérbe. Nem látják azt, hogy valaki is dolgozna értük. Nagyon fontos, hogy határozzunk meg bizonyos elveket, ami mentén a jövőben politizálni fogunk, és ezeket tartsuk is be.

 

A mindenkori magyar kormány elé, pedig konkrét elképzeléseket kell vinni, nem azt várni, hogy a sült galamb a szánkba repüljön, ne egy felvidéki oligarcha irányítsa ezeket a folyamatokat, hanem mi saját magunk, egy erős, határozott vezetéssel karöltve.

 

 

Ha visszatalálunk az emberekhez, ha felvállaljuk azokat a témákat, amiket eddig nem mertünk, akkor van még esély arra, hogy ott legyünk a parlamentben. De nem ennek kell lennie az első számú célnak, hanem az emberek hiteles képviselte. Ellenkező esetben a magyar választók még nagyobb tömegekben fognak szlovák pártokra szavazni, és akkor már teljesen mindegy mit csinálunk.

 

Összefoglalva, van még 4 évünk, hogy ezt valahogy összerakjuk. Ebben a munkában mindenkire szükség lesz, aki ezt őszintén gondolja.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

A kormánykoalíció erős mandátummal rendelkezik, összetűzések biztosan lesznek a partnerek között, de én úgy gondolom kitartanak egymás mellett, mert ők is tudják, csak igy tudják elkerülni azt, hogy a Smer újra visszatérjen a hatalomba.

 

Ami a magyar-szlovák kapcsolatokat illeti, nagyon fontos, hogy a V4-ek kapcsolata továbbra is erős maradjon. Mivel a PS-Spolu nem került se a kormányba, se a parlamentbe, úgy látom erre minden esély megvan.

 

 

Fontos, hogy a kettős állampolgárság ügye megoldódjon, se a Beneš-dekrétumok problémája, se az autonómia kérdése ne legyen tabu téma. Végre.

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Képek: archívum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

egyolvaso
2020. jún. 02. 15:52

Ez egy jól megírt érvelés volt. Objektívan látja a dolgokat.

  Borbély József
  2020. jún. 02. 18:50

  Azt látom Béla,neked sincs jövőképed a folytatást illetően! A magyar nemzeti kormány és annak tervei meg sem jelennek elképzeléseid között. Nem gondoltam,hogy totál mellékvágányon vagy. Ami bizonyos lett számomra-nem vagy a teljes paradigmaváltás embere. Ugyanabban az MKP-és struktúrában gondolkodsz,akik pár éve kinyírtak! Más nem is jutott az eszembe veled kapcsolatban!

   egyolvaso
   2020. jún. 02. 20:22

   Viszont reálisabb meglátás, mint abban reménykedni , hogy szlovákia egyszer csak megszünik. Elmondom. Nemfog.

Aranyossy Szabolcs
2020. jún. 03. 00:03

egyolvaso - jellemes valami lehetsz, igy név nélkül osztod az észt, valaki még azt is gondolhatja, hogy egy okos, jól nevelt krokodil vagy. Én is elmondok neked valamit: a történelemben egy dolgon kivül semmi sem örök: ez pedig a változás. Emlékszel? Szovietúnió - pedig az egy nagy, erős birodalom volt.

  egyolvaso
  2020. jún. 03. 08:20

  Köszönöm, nagyon okosan eltalálta én egy krokodil vagyok. De azt elkell mondanom, hogy maga nincs tisztaba egyes dolgokkal. (magázom, mert megvan a tisztelet). Másodszor, a szovjetunio egy teljesen más helyzet. Nem demokrácia volt, és nemvolt olyan helyzetben hogy ellenálhasson. Se ő se a szövetségesei. Még szlovákia NATO tag, ebbe gondoljon bele. (Egyébként a nevem mindegy mi, bárki használhat álnevet itt. Akár maga neve is lehet álnév.

Borbély József
2020. jún. 03. 00:42

Szabolcs,lehet,hogy ő is klubtag a 100-asok csapatában? Hamarosan kiderül!

  egyolvaso
  2020. jún. 03. 08:22

  Nemvagyok semmiféle klubbtag. Sőtt pártag se vagyok. Szlovákia egy stabil állam. Nrm egy Szovjetúnió. Abban reménykedni, hogy egyszer megszünik lázálom.

   Zsolt
   2020. jún. 03. 11:00

   egyolvasó. ! Nem lényeges ki vagy-főleg ha ez neked megfelel-,de a megnyilvánulásaidból egyértelműen tükröződik és sejthető,hogy igazából nem sok minden lényegbevágó dologgal ,fogalommal lehetsz tisztában. Sajnálom,hogy valamiért itt tartasz. Még akkor is,ha prófétának képzeled magad bizonyos tekintetben. Ugye értesz?:-)

egyolvaso
2020. jún. 04. 08:53

Nem személyeskedtem, de maga igen. Erre reagálni se fogok. Nem képzelem magam prófétanak kedves Zsolt. Viszont reálisan gondolkozok. Én sajnálom(ha már maga is sajnáltat engem) ,hogy itt tart. Érdemi válasszal nem válaszol, személyeskedik. Sokmindent leír magáról.

B, Gy.
2020. jún. 16. 11:05

Nagy a megosztotsag szlovakiai magyarok koreben es ki kell beszelni ami nyomja a szivunket csak ne tartson sokaig,mert nincs ido. Kell egy uj part es el kell fogadni Magyarorsza tamogatasat mert csak onnan varhatunk segitseget.Azt azert latni kell egyedul gyengek vagyunk nagydolgok eleresere, PL benesi dekretum nyelv hasznalat vagy onrendelkezes ugye.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket