Jeromos
  • HUF: 421.17
  • USD: 0.98
  • 13 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Berényi a Körképnek: Matovič nagyfokú nyitottságról tett tanúbizonyságot. Megvan benne a bátorság.(Interjú)

Van egy jelentős személyes politikai tőkém a szlovák miniszterelnök, Igor Matovič irányába

Nyitókép: Körkép.sk

 

Igor Matovič kormányfő Trianon évfordulóján  100 meghívott felvidéki magyar közéleti szereplőt hívott meg a pozsonyi várba. A szlovák miniszterelnök beszédét követően Berényi József, az MKP korábbi elnöke is szót kapott. Ezt követően válaszolt a Körkép.sk kérdéseire.

 

Matovič a magyaroknak Trianon évfordulóján: Várunk titeket a közös asztalhoz

 

Interjúnkból kiderül:

– Beváltotta-e a találkozó Berényi József reményeit?

– Miről beszélt az MKP korábbi elnöke?

– Hogy látja a magyar kormány a szlovák közeledést?

– Mi történt a beszédeket követően az MKP részéről?

– Kormánybiztos lesz-e Berényi?

– Mi a véleménye a felvidéki magyar politika jövőjéről?

 

 

Hogy érezte magát a tegnapi találkozón?

 

Nem tagadom, hogy én is tartottam tőle, hogy hogy fog sikerülni. De a nyugtával dicsérd a napot elv alapján azt mondhatom, hogy megérte. Ilyen visszajelzéseket kaptam a résztvevőktől is.

 

Erre számított?

 

Ebben reménykedtem.

 

Az elmúlt napokban járt Budapesten is, ahol a magyar kormány képviselőivel találkozott. Ők előzetesen hogyan álltak hozzá a tegnapi találkozóhoz?

 

Úgy, ahogy magyarokként mi mindnyájan. Hogy ez egy gesztusértékű dolog, és lehet, hogy a miniszterelnök jó üzenetet mond a felvidéki magyarok előtt. Nyilván, Budapesten abban a kontextusban is értékelik mindezt, amit Románia csinál. Ott ugyanis nyíltan provokálják a magyarokat. Itt viszont homlokegyenest más a helyzet, mint amit korábban tapasztaltunk a szlovák politikától.

 

Tegnap Igor Matovič kormányfőt követően ön is beszédet mondott. Mi volt a fő üzenete?

 

Nyilván a személyes gesztusokon túl, amit ilyenkor illik megtenni, három gondolatot emelnék ki.

 

Elmondtam azt, hogy a szlovákiai magyarság nagyon komoly asszimilációs folyamatban van, ezért nekünk a szlovák államtól nagyobb törvényi, pénzügyi és intézményi támogatásra van szükség, hogy ez a trend megváltozzon.

 

Másrészt elmondtam, mégpedig szó szerint, hogy a kollektív bűnösség elvének hatása a mai napig keseríti életünket, és találjuk meg a közös megoldást erre a kérdésre.

 

Végezetül elmondtam azt is, hogy természetesen tudjuk, hogy a kormányprogramban benne van a kettős állampolgárság liberalizációjának kérdése, és várjuk ennek pozitív kimenetelét.

 

A tegnapi találkozón az MKP átmeneti, ügyvivő testületének tagjai egy memorandumot is átadtak a miniszterelnöknek. Ön nincs feltüntetve az aláírók között és az ezzel kapcsolatos MKP-s közös fényképen sem szerepel. Miért?

 

Azért, mert amikor a memorandum ötlete megfogalmazódott az MKP ügyvivői között, illetve amikor a szövegezése zajlott, akkor én a szlovák kormányfővel konzultáltam arról, hogy hogyan fog zajlani a trianoni esemény.

 

Egyébként hogyan értékeli a memorandum átadását és annak körülményeit?

 

Ezzel kapcsolatban kicsit fura helyzet állt elő. Mert amikor Őry Péter a kötetlen beszélgetés alkalmából ezt átnyújtotta a miniszterelnöknek, akkor ő ahelyett, hogy belepillantott volna a dokumentumba, odaadta nekem azzal a mondattal, hogy nézd meg, mi van benne és mondd el. Gyakorlatilag az MKP ügyvivő testülete a szlovák miniszterelnökön keresztül eljuttatott egy memorandumot az MKP volt elnökének.

 

És ez a memorandum most hol található?

 

Az anyag nálam van, de nem kívánok ehhez többet hozzátenni.

 

Vázolta már a miniszterelnöknek a tartalmát?

 

Beszéltünk reggel telefonon. Kérdezte, hogy hogy értékelem a tegnapi találkozót. Elmondta, hogy ő nagyon pozitívan látja, ami történt, hogy kapott vagy 200 meghívót Dél-Szlovákiába és lesz mit tennie, hogy ennek eleget tegyen.

 

Ezen kívül még a határátkelésről beszéltünk, másról nem.

 

Hogy látja, mi fog most történni? Mi várható a tegnapi találkozó után?

 

Érdekes helyzet alakult ki. Azt tegnap mindenki láthatta, hogy van egy jelentős személyes politikai tőkém a szlovák miniszterelnök, Igor Matovič irányába. Azt is mindenki tudhatja, hogy Magyarországon is odafigyelnek a véleményemre. Ezt nyilván megpróbálom kihasználni a közösségünk ügyeinek rendezése érdekében. Nem tudom, mennyire leszek sikeres, de nyilván tudatosítani kell, hogy a szlovák miniszterelnök egy koalíciós kormányt vezet.

 

Igor Matovič trianoni beszéde – Először magyar fordításban a Körképen

 

Az sem figyelmen kívül hagyható, hogy az OĽaNO parlamenti frakciójában ülnek olyan magyar nemzetiségű képviselők, akik ennek a részesei kívánnak lenni. Ugyanakkor elég tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy bízzak abban, hogy el is érünk valamit.

 

Kapott már felkérést a kormánybiztosi posztra?

 

Továbbra is érvényes, hogy személyes kérdésekről a miniszterelnök nem beszél velem és én sem hoztam fel. Csak konkrét ügyekben konzultál velem. Ma reggel például a szlovák-magyar határnyitásról beszéltünk.

 

Ön saját maga hogy képzelné el a mozgásterét annak érdekében, hogy az előbb említett előrelépésre sok kerüljön?

 

Ezt majd az idő megmutatja. Megyei alelnök vagyok, amit szeretek csinálni. Hogy hogy fog alakulni a jövő, azt majd a idő mutatja meg.

 

A Körképen fut most egy társadalmi vita-sorozat. Ezzel kapcsolatban Öntől is szeretném megkérdezni, hogy hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontból?

 

Nagy bajban vagyunk, de még megvan a belső erőnk ahhoz, hogy talpra álljunk. Az egész ez nagyon összetett és bonyolult folyamat, amihez sok bölcsesség, erő és kitartás kell mindenki részéről.

 

Mi lehet a hogyan tovább receptje a felvidéki magyar politikai képviselet számára?

 

Ezt közösen kell kitalálni, biztosan nem a sajtón keresztüli üzengetésekkel.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

Mint már elmondtam, szemmel láthatóan van egy személyi tőkém, amit szeretnék pozitívan kihasználni. Nagyon biztatónak látom a szlovák miniszterelnök hozzáállását a V4-ek együttműködésében Számunkra nagyon fontos, hogy Magyarországgal, illetve V4-es összhangban alakuljanak a dolgok.

 

Hozzásegített a tegnapi találkozó ahhoz, hogy a felvidéki magyar politikai képviselet ön által is említett rossz helyzetében javulás álljon be?

 

Szerintem mindenképpen, mert a miniszterelnök nagyfokú nyitottságról tett tanúbizonyságot. Megvan benne a bátorság. Nagyon gyorsan képes a dolgokat értelmezni, cselekedni. Ugyanakkor ne várjuk el, hogy amit 30 éve nem sikerült megoldani, azt egyik napról a másikra megoldjuk.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

pali
2020. jún. 03. 14:28

Hogy is van ez, a hirhedt memorandumot átadták, és utána olvasolatlanul visszakerült az MKP-hez???????

Tóth Teri
2020. jún. 03. 16:30

Jól pofán vágott Matovič Józsika. Csak nyald a seggét, biztosan tudod miért teszed, te vagy a másik áruló Bugi után. Először eléd tette a "magyar" zászlót azzal alázta a szlovákiai magyarokat, nem mertél tiltakozni, nehogy valamit elronts a "főnök" előtt. Majd a memorandumot olvasatlanul hozzádvágta! Ennyire veszi figyelembe a szlovákiai magyar Tiborc panaszát. Mit vártatok édeseim! Ugye ismered a szólást " a győztes mindent visz"!!! Ne gyertek azzal, hogy meg kell találni a közös megoldást. Nincs közös megoldás. Rövidesen befejeződik az asszimilálás. A Körkép lett az Új Szó utódja, csak sokkal rövidebb ideig tartott neki, hiszen kell a zsozsó.

Fehér István
2020. jún. 03. 17:34

Na ez az! A memorandum NEM LETT ÁTADVA! Ennyi volt. Ezt megaláztatásnak hívják! Pedig ez volt ám a lényeg - illetve lett volna! Ki tudja, hallunk e még róla...

Patus János
2020. jún. 03. 23:31

"amikor Őry Péter a kötetlen beszélgetés alkalmából ezt átnyújtotta a miniszterelnöknek, akkor ő ahelyett, hogy belepillantott volna a dokumentumba, odaadta nekem azzal a mondattal, hogy nézd meg, mi van benne és mond el." - Hogyan? Kötetlen beszélgetés alkalmával átnyújtotta? Mutyiba? Elképzelem, véletlenül egymás mellé kerültek, jaj, ne haragudj, miniszterelnök úr, rám bízták, hogy ezt adjam neked, ne haragudj... - Nem kellett volna az ünnepi aktus keretében nyilvánosan átadni, megnevezni, esetleg idézni belőle, ha már egyszer elkészült ez fránya dokumentum? Ez fiaskó. Ha bekerül a történelemkönyvbe (mért is kerülne be?), ezen röhög majd az utókor. Nem beszélve arról, mennyire nem diplomatikus pont egy ilyen alkalomra memorandumot gyártani. Politikai dilettantizmus. A címzett helyesen reagálta le a helyzetet; egy közösség nevében készült memorandumot nem lehet zsebből zsebbe postázni. Megaláztatás az alázkodónak! Szlovákiai magyar hősiesség: majdnem átadtunk egy memorandumot! És olvassuk is, mert megjelent a médiában (csak a címzett nem ismeri). (A mondd el felszólítóban dupla d-vel...)

    Havril G.
    2020. jún. 06. 20:34

    Csak az ostobaságukról, a diplomáciai- és taktikai érzék teljes hiányáról és némi intelligencia deficitről tanúskodik a cselekedetük. Elképzeni is rossz milyen lenne egy autonóm terület ezek irányítása alatt.Mert azt persze senki másnak nem engedné az MKP. A választási buktán kellene még kicsit töprengeniük nem olyan ultimátumot az orra alá dugni Matovičnak amiről már akkor tudták, hogy semmi értelme smikor leírták. Csáky amikor kormányon volt miért nem rendezett egyet sem a felsotolt követelésekből? Akkor nem volt sürgős neki? Akkor lesz itt területi meg gazdasági autonómia amikor pl.Magyarországon a kb 800000 cigány állampolgárnak. Lehet, persze, hogy egy héttel később.

Jaross Andor
2020. jún. 04. 01:13

Már elnézést, 100 közszereplő? Az FB-t telepakolta az MKP-ból kibukott K(S)amu féle mozgalom egyik arca. Úr Isten, tényleg ide süllyedtünk, ilyen nevetséges polyácák a közéleti személyiségek. Emberek ébresztő, nézzétek meg a listát, hogy kik ezek, akik bennünket "képviseltek". Ez ránk, felvidékiekre nézve szégyen. A képek nagy egyetértésről tesznek tanubizonyságot, de ahogy azt előttem már megirták minden marad a régiben. Matovic meg jól szórakozott.

Ölvedi Balázs
2020. jún. 04. 14:46

Babits Mihály: A második ének (1928) Megmondom a titkát, édesem a dalnak: Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat. Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket