Pál
 • HUF: 394.04
 • USD: 1.04
 • 22 °C
 • 37 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Matovič a magyaroknak Trianon évfordulóján: Várunk titeket a közös asztalhoz

Matovič beleállt egy rendkívül érzékeny témába, és beszéde alapján többre is számíthatunk, mint szimbolikus lépésre

Nyitókép: Filip Mónika

 

Megvolt hát a baráti találkozó Trianon kapcsán Pozsonyban, váratlan szlovák gesztusként a miniszterelnök részéről.

 

Igor Matovič beleállt egy rendkívül érzékeny témába, és beszéde alapján többre is számíthatunk, mint egyetlen szimbolikus lépésre.

 

Hazafelé a pozsonyi várból közösségi oldalán azt írta, büszke a mai napra, és egy remek dolgot is sikerült leegyeznie, melyről hamarosan többet is megtudunk.

 

Korrekt hangulatban

 

Az biztos, hogy nem szokványos ami történt, és akik ott voltak, tanúsíthatják, hogy a találkozó a legérzékenyebb magyar lelket sem bántotta. Hangulata maximálisan korrekt volt, a magyarokkal szemben megértő, szlovák oldalról kellően határozott.

 

Igor Matovič trianoni beszéde – Először magyar fordításban a Körképen

 

Valódi közeledés, egy új fejezet lehetősége érződött a légtérben, melynek egyik szereplője adott. Először van olyan miniszterelnöke Szlovákiának, aki felvállalta az ezeréves közös múlt értékét, a magyar királyokat, a közös történelmet. Nagy dolog, gondoljunk csak az eddigi állapotokra.

 

Természetesen ez csak a kezdet. Mely remélhetőleg nem ér véget ott, ahol elkezdődött. A válogatott borok és a vacsora elfogyasztásával.

 

A labda most nálunk van

 

A labda most a magyar térfélen pattog. Úgy Budapesten, mint a Felvidéken. Trianon 100. évfordulója annak is a vizsgája, fel tudunk-e nőni ehhez a kihíváshoz.

 

Az alaphangnem és a lefektetett elvek bizalomra adnak okot. Berényi József beszéde is megfelelő válasz volt a felkérésre.

 

Ne előre megírt memorandumokkal

 

Nem, nem az egyes MKP-sok által előre megírt, és Igor Matovič szavait követően botrányosan gyatra, a politikai éretlenséget tanúsító memorandumokkal, hanem világos, átgondolt, a magyar érdekeket határozottan, konstruktívan felvállaló magyar válasszal.

 

Ha ez sikerül, Trianon először hozhat pozitív elmozdulást a magyar-szlovák együttélésben.

 

Ne rontsuk el, ha lehet!

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:
Címkék: trianon Trianon 100

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 54 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Borbély József
2020. jún. 03. 00:55

Tehát,mégis volt koccintás ( a vendégek azt igérték,nem lesz),,válogatott borok és vacsora,,? Mire is ? Milyen is az a labda,mely most a mi oldalunkon pattog? Mihez is kellene felnőnünk? Istenem, nem hiszem el,nem hiszem el! Az áldozatnak kell megkövetni a gyilkost,aki még egy lapos gesztuson kívül (borok,vacsora) semmit sem mondott,horribile dictu-tett?

  Király Zsolt
  2020. jún. 03. 01:23

  Előrebocsájtom, ezt az egyetlen reakciót kívánom csak adni, többnek semmi értelme. 1. Nem, nem volt koccintás 2. Az a labda, mely erre a szlovák gesztusra megfelelő választ képes adni (az előre megírt politikai öngól memorandum nem az) 3. Ehhez kellene felnőnünk, hogy képesek vagyunk kellő szinten reagálni a helyzetre. 4. Hogy semmit sem mondott vagy mégis valamit, reggel mindenki eldöntheti Igor Matovič beszédének magyarra fordítása után.

   Farkas György
   2020. jún. 03. 07:44

   Meghallgattuk este.

   Zsolt
   2020. jún. 03. 10:40

   Zsolt! Aki tudott,vagy akart az már "felnőhetett" a dolgokhoz. Gyanítom,hogy a javarészt elkápráztatottak,ismételten meg lettek vásárolva kilóra. Az igyekvőbbeknek és érdeklődőknek sztem nem mindenképpen szükséges várni a magyar fordításra,azok többségben értik a hivatalos nyelvet. Gesztusnak talán elfogadható ez a mostani " nyitás" is. A lényeg viszont marad a régiben. Egy seggel,csak egy lovat....:-)

jani
2020. jún. 03. 07:06

Matovicscsal kerem, vigyazni! Nem mindig oszinte a mosolya! Gyakorlott kreativ vallalkozo - vajon mit ker cserebe ezert a gesztusert?

Paff
2020. jún. 03. 07:30

Amit Matovic lerendezett nevezik paraszt vakitasnak Zsolt... amit Berenyi muvelt azt meg seggnyalasnak...

  Tóth teri
  2020. jún. 03. 08:13

  Nagyon egyetértek, parasztvakítás, seggnyalás, jól jön egy meleg munkahely, egy kis hatalommal!

Farkas György
2020. jún. 03. 07:31

Labda???? Ez egy aprócska ... üveggyöngy. Persze, ha nagyon akarod, az is tud pattogni! :-) Csak el ne guruljon a sarokba, a szekrény alá... ... remek dolog ... hamarosan ... ... addig is mi legyen? ... tanuljunk szlovákul ... Úgy Budapesten, mint a Felvidéken.... Nagyon jó lett volna nem fanyalogni, őszintén meglepődni, tényleg! de hát ez a tornatermi udvariaskodás a vendéglátó gazda körül ... ... azért biztosan megnyugodhatunk, mert a pogácsázás közbe azért a NAGYON fontos dolgok csak előkerültek, ugye? :-)

Farkas György
2020. jún. 03. 07:42

... bántani biztosan nem bántott, hát nyilvánvaló. Igazat mondasz. Hülye érzékenyek... ... de hát végül is mit mondott??? Hogy közös a történelmünk. Jé? Hogy nem beszélünk jól szlovákul? Nahát? Hogy elhanyagolt "délen" az infrastruktúra? Nem mondod? ... hogy nem ártott, arra már nem vennék mérget. Máris durván cseszegtsz egy "inkább" a zakózsebbe gyűrt "memorandumot". Mernemmost van itt azideje? MIKOR? ...nemmost...

Pali
2020. jún. 03. 08:18

Rendszeresen figyelem a szlovák sajtót is.Érdekes, ha Orbán ellen öten dudálnak Budapesten, akkor a pravda és az aktuality ezt föcimként lehozza.Tegnap ezeknek a lapoknak nem volt hir az , hogy a szlovák külögyminiszter Budapesten volt.A szlovák média tudatosan, ha valami rossz Magyarországon azt felnagyítja a jót le se közli. Ami a Matovič féle találkozót illeti. Szerintem minden szlovák újságiró figyeli Matovič Facebookját, hissz ez egy jó hírforrás,tudták hogy ami készül ez fontos hír.Irtak róla valamit...semmit. Várom ma lessz-e valami. Szerintem le se közlik, ők nem szeretnek Trianonról beszélni,főleg nem úgy ahogy ezt Matovič tette.Meg megírni azt, hogy a miniszterelnök elismeri a magyar királyokat, ez igy nem ok a szlovák sajtóban. De lehet hogy valami lesz. Most betettem a googolba szlovákul ,de még egy hír sem jött le. Hátha............

  Zsolt
  2020. jún. 03. 10:28

  Pali! Teljes mértékben egyetértek észrevételeiddel. Sajnos így igaz. Jószívvel azért szeretnék bizakodni mar sokadjára.

Sándor Tamás
2020. jún. 03. 08:18

A miniszerrlnök úr tisztességesen viselkedett a rendezvényen, miként a hivatalba lépése óta is a magyarsággal szemben. A tudósítónak tökéletesen igaza van. Amíg azonban a magyar a magyarral sem képes szót érteni addig kétséges, hogy fel tudnak-e nőni a feladathoz.

Dodi
2020. jún. 03. 08:59

TRIANONT feledni NEM szabad, SEM lemondani róla. NEM lehet/szabad beletörődni! Nincs megalkuvás. Ahogy a diktátum aláírásakor se volt! Ez amit a fiúk/lány művelnek cuki maszkban, csak látszat, kínos kiegyezés. Jaj, és a Berényi, aki oly sokat tett az itteni magyarságért, ugye?Ahogy Reményik Sándor mondja : Kezét-lábát a gyilkosok levágták És otthagyták a vadon közepén, S szóltak hozzá: nosza, munkára fel! S szóltak gúnnyal: most járj, ha tudsz, legény! És továbbálltak a sötét haramják.

Kiss
2020. jún. 03. 09:23

Lehet keseregni is, de lehet elvárni a lehető legtöbbet egy adott szituációból: https://www.youtube.com/watch?v=WmMenUD0pf8

Farkas György
2020. jún. 03. 09:23

Nem, ne aggódj. Törpülünk.

JAROSS ANDOR
2020. jún. 03. 09:31

Tegnap Matoviccal ölelkeztek, feladva a legalapvetőbb magyar érdeket, holnap meg majd hangadói lesznek szerte Felvidéken a Trianon megemlékezéseknek. Egyszerre 2 lovat nem lehet megülni. Az ilyen szintű köpönyegforgatás valóban csak a politikusoknak megy. Ez mellesleg a tudathasadás tipikus példája, na de hát van az a pénz. Valójában ezek most kit is képviseltek, kitől kaptak felhatalmazást erre a megalázó gesztusukra? TAKARODJATOK JÚDÁSOK!!!

Farkas György
2020. jún. 03. 09:52

Matovicnak erre a tiszteletre méltó gesztusára a megfelelő válasz - szerintem :-) - a tiszteletteljes, mély CSÖND és HALLGATÁS. (kb. olyan. mint a tiszteletre méltó gesztus "megszellőztetése" és visszhangja a szlovák nyelvű médiában és a közéletben...) Tiszteletteljes csöndbe és hallgatásba burkolózva, reménykedve (?) várjuk, hogy megmutassa, mit AKAR CSINÁLNI...

Csemez László
2020. jún. 03. 17:14

Az úr most mea culpázik! A Radovičová kormánya idején az állampogársági törvény újra szavazásánál aktiv szerepet játszott abban,hogy a szavazás elbukjon.Két embert meggyőzött és ez elég volt,hogy a törvény életben maradjon. Soha ne FELEDJÜK !!! Most meg jó a magyar. Két év múlva a szlovák történészek azt fogják írni,hogy Szent István anyja szlovák volt! Ki fogad velem?

  Farkas György
  2020. jún. 03. 17:24

  Minek fogadni? Ez a szlovák wikipédia oldalon már most is fönn van. Vajk az nem más mint Bojko. Egyértelmű nem? :-)

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket