Nándor
 • HUF: 361.95
 • USD: 1.16
 • 7 °C
 • 19 °C

Hirdetés (X)

politika

Az MKP memorandumos öngólja után a Körkép.sk megkérdezi olvasóit

Senkivel sem egyeztetve partizánakcióra szánta el magát, melynek következtében teljes izolációba került.

Nyitókép: felvidek.ma

 

Politikai öngólt rúgott az MKP a szlovák kormányfő Trianonnal kapcsolatos baráti találkozóján. Miközben Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Igor Matovič, Zuzana Čaputová és a felvidéki magyarság nagy többsége a korrekt együttműködésben, a kölcsönös bizalom kialakításában érdekelt, hogy ezt követően majd az érzékeny témákat is újra lehessen tárgyalni, az MKP átmeneti, ügyvivő testülete ajtóstul rontott a házba. Senkivel sem egyeztetve partizánakcióra szánta el magát, melynek következtében teljes izolációba került.

 

Azok nyújtottak be a magyarság megoldatlan kérdéseivel kapcsolatos memorandumot, akik, amikor kormányon voltak, a meleg helyekért, pozíciókért cserébe ennek még a minimumát sem terjesztették soha elő.

 

A Körkép.sk ezzel kapcsolatban megkérdezi olvasóit:

 

Alkalmas az MKP jelenlegi, Őry, Menyhárt, Bárdos, Csáky, Farkas fémjelezte vezetése a felvidéki magyarság további képviseletére?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Egy IP-címről csak egyszer lehet szavazni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Európai téridő
2020. jún. 07. 21:25

A Mandiner leközölte, ha jól emlékszem, Csáky Pál Facebook-on közzétett saját "olvasatát" erről az "öngólról" ennek elolvasása után egy kicsit máshogyan látom ezt az egészet.

sütő julianna
2020. jún. 07. 21:29

Az MKP helyesen cselekedett! Visszafogott javaslatainak azonnali és durva elutasítása nyilvánvalóvá tette, hogy a bájos beszéd csak népszerűséghajhász hazugság!

sütő julianna
2020. jún. 07. 21:36

100 éve a (cseh)szlovákok vannak birtokon belül. Ez idő alatt folyamatosan a magyar (és német) lakosság kisemmizése, beolvasztása, elüldözése, kiírtása volt a cél. Az elhangzott egyetlen magyar mondat szép gesztus, de a bizalomhoz folyamatosan fenntartott, érdemi engedmények lennének szükségesek. Ez pedig nem a tökéletes tót nyelvismeret elvárása! Az MKP tálcán kínált néhányat, de ezek csípőből elutasításra kerültek! És még a benes-bekrétumok eltörlése, kártalanítás, etnikai elveknek megfelelő közigazgatási egységek létrehozása, kétnyelvűség, stb. szóba sem került!

Kiss Jenő
2020. jún. 07. 22:56

Vesszen Trianon! Magyar Pozsonyt, magyar Kassát!

  Halász B.
  2020. jún. 08. 16:20

  No, az ilyen megjegyzések miatt nem szűnik a bizalmatlanság és fogadnak gyanakvással mindent mind a két oldalról. Az 1000 éves elnyomáson busongó szlovákok, akik semmivel sem rosszabbak a 100 éves elnyomáson lamentáló magyaroktól. Lehet ezt a végtelenségig tolniy, de mi értelme.??!!

   f.
   2020. jún. 08. 22:29

   Idióta... a magyarok folyamatosan fogynak, de tótok megsokszorozódtak!!!!

Borbély József
2020. jún. 08. 00:27

Az MK lépése egy kétségbeesett kisérlet volt,semmi más! A teljes eltűnés megakasztása érdekében 19-re lapot húzott. Nem jött,nem jöhetett be,mert ,,csupán,, 22 évet késtek. Ezt a történelem nem tolerálja!

  Borbély József
  2020. jún. 11. 08:01

  Sándor Tamás,te egy kergemarha slovmaďar vagy!

pali
2020. jún. 08. 07:51

Csak egy esélyünk van. Az pedig az, hogy a pártok válaszák meg új elnökségüket,és az után induljon be a MAGYAR TANÁCS, lehetett volna MAGYAR NEMZETI TANÁCS is, mint a Vajdaságban. De ez iritálta volna a szlovákokat/NR SR/,pedig ez inkább megmondta volna a lényeget. A TANÁCS már meg van, de még üres.Delegálni kell képviselőket ,bizonyos kulcs alapján.És majd ők egységesen képviselhetnek bennünket. Kitüzhetik céljainkat /a memorandumi pontokat/ elfogadhatja jelképeinket felvidéki zászló himnusz. Ezt már a szlovákságnak is el kell ismerni. Kis magyar parlament, törvényeket nem hoz, de javasol, és képviseli az egész felvidéki magyarságot.

  Sándor Tamás
  2020. jún. 08. 16:42

  Egyoldalú proklamációkkal ez nem megy.Ahol létezik ilyen, ott hosszas, türelmes, értelmes, diplomatikus párbeszéddel jutottak el odáig úgy, hogy közben nem kaparták még véresebbre a sebeket és a kompromisszumok érdekében tett engedményeket egyik fél sem tekintette megaláztatásnak. Úgy nem fog menni, ha a másik, a többség orra alá, toljuk a követeléseket szemrehányások közepette mondván, amig mindent nem teljesítenek addig átkozzuk őket. Sajnos pl. .az autonómia kérdésében semmi elképzelést nem vitatott meg az MKP sem velünk magyarokkal, sem a velünk egy városban , faluban élő szlovákokkal. Az MKP listán szereplő magyar egyházmegye nem a miniszterelnökre vagy egy pártra tartozik. A katolikusoknak ha olyan fontos inzézzék el a püspökeikkel meg a pápájukkal! Nem összmagyar kérdés.A katolikusok mellett reformátusok, evangélikusok, zsidók vagyunk. Az államnak csak annyi kötelessége van , hogy biztosítsa a szabad vallásgyakorlást. A katolikusok azon töprengjenek,hogy gyermekeik által biztosított legyen a papi utánpótlá, ezzel a magyar misézés.Ne a szlovák papra haragudjanak, hogy nem tud magyarul.

Tóth Teri
2020. jún. 08. 10:27

Semmilyen öngólról szó sincs! Csak bele estek Matovič csapdájába. Berényi túlbuzgósága fog ezentúl ártani a szlovákiai magyaroknak. Bugár méltó utódja lehet. A memorandum nem kell, hogy a kormányba kiverje a biztosítékot. Minden szava igaz, nem feledünk, meg vagyunk nyomorítva már száz éve!

  Sándor Tamás
  2020. jún. 08. 17:43

  Szegény 100 éve nyomorgó!!.Úgy sajnálom mint az 1000 éve nyomorgatott szlovákot.Megérdemlik egymást! Itt még azzal a lehetőséggel sem élnek ami adott.Hányan nem használják magyarosan a nevüket pedig a nagyapáik 100 éve úgy használták. Még olyanok is vannak akik szlovákos vagy isten tudja milyen keresztnevet adnak a gyereküknek csak nehogy kiderüljön belőle, hogy magyar.Nem járatják magyar iskolába a csemetéjüket hiába az agitáció.Hiába adnak érte pénzt az anyaországban élő adófizető magyar állampolgárok. Gyerek híján bezár a kisiskola, gimnázium mert a magyar polgármester sem oda járatja a gyerekét hanem másik város szlovák iskolájába. Persze a polg.mester úr jó msgyar ember igszolványa is van róla kettő is.A magyar igazolványában meg a fiókban lapuló magyar útlevelében István a neve csak a szlovákban Štefán.Azért,hogy a buta szlovákok is tudják ki ő. Tehát kettős állampolgár ő, hiszen aki igaz magyar annak abból is kettő van.Példát mutat a városa magyarjainak hiszen elvégre azért MKP- vezetőségi tag is a szentem. No ezek szenvednek nagyon az elnyomástól. Már reggel úgy ébrednek,hogy egy új elnyomásban töltött nap virradt rájuk és egy elnyomásban töltött nap terhével a testükben lelkükben fekszenek le este.No meg még azok Beneši dekrétumok!! 10-ből 2 ha megtuná mondani ki az a Beneš A többség úgy tudja,hogy az FC Barcelónában játszik vagy a Real Madridban..Aki tudják kit ne tiszteljenek a nevezett személyben sajna már közelebb vannak a 90-hez mint a 30-hoz. De az ifjsknak fáj a dekrétum piszkosul.Egyetlen halvány reménysugárba kapaszkodik a szegény elnyomott magyar ami íft houhst sebeire, az a bűvös autonómia.Lehet, hogy még kimondani sem tudja, nemhogy azt tudná ,miért lenne az jó neki.Hosszában lenne 400km' en vagy csak azoknak akiket a gólya Komárom körül pottyantott le? Mindegy de az MKP azt mondta az kell most a szörnyű elnyomók ellen.Hát legalább a parlamentből kiesett MKP- s agitátoroknak lenne legalább sok új hivatal jó fizetéssel. Oda is dörgölte a10 fogadatlan MKP prókátor annak az új elnyomónak valami Matolcsi vagy Madovič nevűnek mit is csináljon de hamar! Ha már 100 évig nem tudtak csak nyomorgatni! Az meg ndm vette a lapot. De csak mert biztosan még magyarul sem tud. De legalább annyi tisztesség lett volna benne, hogy a Józsinkat a Menyhártot megkétte vola a tolmácsolásra dd nem, csak le akarta őket ittasítani.yNo de ők átláttak a lyukas szitán.Ha a tv riporter sem lett volna olyan aljas, hogy még magyarul sem tudott, akkor a Józsi már rég prezident lenne. Milyen szép mesés álom: Józsi prdziddnt, autonómia végig 400km- en. Magyar katolikus rgxházmegye.Hát skkor már azt s Benešt is kibírnánk.Legfeljdeb leigazloja DAC. De csak ha fújja a Nélküledet!!

   Tóth Teri
   2020. jún. 09. 13:31

   A nagyszüleim új házba tavasszal költöztek be, majd karácsony előtt bevagonírozták őket és a karácsonyt, az újévet a marhavagonba töltötték valahol Budapest és Szeged között, ahol a nagyanyám megszülte negyedik gyermekét. Két hónapig laktak a marhavagonban, télvíz idelyén. Azon a télen hatalmas hóhordások és nagyon nagy hideg volt. Nézz utána, megtalálod. Jól kiépített gazdaságot kellett itt hagyniuk. Híres volt a szarvasmarha állományuk. A londoni állatvásáron több aranyérmet kaptak érte 1932-ben. Majd valakinek ez mind kellett és feltették őket fagyos télen a marhavagonba és elvitték őket egy Szeged melletti tanyára egy vályogviskóba. Hát ők ott NYOMOROGTAK halálukig, nekik mondhatnád azt, hogy „szegény nyomorgó“. Egyáltalán tudod mihez szól hozzá? A te nagyszüleid nem játszottak közre abban, hogy az ilyen gazdag emberek ki legyenek rabolva, hogy belebújhassanak a munka nélkül szerzett vagyonba? Hogyan jössz hozzá, hogy ilyeneket írj nekem. Beszélj csak magadról, az őseidről!!! Sok ember került kuláklistára, akiknek a gyerekei nem tanulhattak még csak tanociskolában sem. A szomszédom nem kaphatta meg az orvosi diplomáját a prágai Károly egyetemen, mert volt öt hektár földjük. Azt a darab papírt amivel orvosként dolgozhatott volna. Fogorvosi aszisztensként ment nyugdíjba. Neki is mond, hogy ne nyavalyogjon. Elnyomásnak tartom továbbá azt is, hogy a munkahelyre igen is már a neved által sem kerülhetsz be sok helyre. Mikor beérkezik a jelentkezére küldött kérvény az az első, hogy megnézik melyik alap-, közép iskolába járt az illető és Szlovákia magyar lakta településen él-e. Sok esetben ennek alapján már kiesel a szórásból és nem is tudod miért nem hívtak meg a meghallgatásra. Ha meghívnak a válogatásra, nehogy szó érje a ház elejét, akkor azt írják válaszul, hogy köszönik, de a szűkebb körű válagatásba nem kerültél be. Továbbá a fizetési kategóriádat is sok helyen úgy választják meg, hogy te az alacsonyabbikba kerülj be. Jutalom osztásnál is hátrányosan osztanak neked. Ha most azzal jössz, hogy ez nem igaz, akkor nem tudod miről beszélsz. Ami a magyar iskolába való járást illeti. A mi falunkban egy udvarban van két alapiskola, egymástól kb. 25 – 30 m-re szlovák és magyar tannyelvű. A magyar iskolában tanító tanár gyereke a szlovák iskolába járt néhány évvel ezelőtt. Most nem tudom van-e ilyen eset, mivel a családunk iskolás korú gyerekei már közép- ill főiskolások. Azt viszont bátran leírom, mivel ez országosan így van, hogy a magyar alapiskolákban tanító tanítók szlovák nyelvismerete nagyon sok kivetni valót hagy maga után, hogy finoman fejezzem ki magam. Tanácsolom, de nem kell megfogadnod, ha valamit írsz a magyarok szlovák elnyomásáról azt csak a saját tapasztalataid alapján írd meg, ha a családodat nem érte soha semmilyen megaláztatás, akkor nincs miért hozzászólnod a témához. Kívánok jó életet Neked és családodnak, valamint jó egészgéget. Légy jó ember és ha lehet jó magyar.

Palánkay Imre
2020. jún. 09. 08:33

A mi MKP- s polgármesterünk sem az itteni magyar iskolába járatja a gyerekét.Az mondta mert egyháziba jár a Julius.

Kergemarha
2020. jún. 09. 14:13

Tóth Teri, hol voltál 1998 és 2006 között? Tudod amikor a memorandumos Csáky Pali miniszterelnök helyettes nagyságos úr volt a Dzurinda kormányban.

  Kergemarha
  2020. jún. 09. 14:14

  Vagy miért nem fordulsz Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz, aki szerint soha nem volt ilyen kiváló szlovák-magyar viszony és nincs vitás kérdés a két ország között?

   Palánkay Imre
   2020. jún. 09. 15:30

   Orbán ha emlékezetem nem csal akkor Pellegrininek , a SMER- nek kampányolt.

  Palánkay Imre
  2020. jún. 09. 15:32

  Igen.Csáky és pártja amikor kormányon voltak a most hirtelen égetően fontos kérdésekből mit vetett fel?

   Kergemarha
   2020. jún. 09. 16:22

   Na igen. Ezt a memorandumot nehéz máshogy értelmezni mint felelőtlen provokációt. Ha komolyan gondolták volna, hogy autonómiát kérnek Matovictol, akkor most sajtótájékoztatókat kellene tartaniuk a témáról, újságcikkeket írni, aláírásokat gyűjteni, tüntetéseket szervezni. De nem történik semmi. Maguk sem gondolták komolyan. Ezt a felelőtlen játékot sürgősen be kellene fejeznie az MKPnak.

Kergemarha
2020. jún. 09. 16:26

"Orbán ha emlékezetem nem csal akkor Pellegrininek , a SMER- nek kampányolt." Pontosan. Nagyon érdemes megnézni ennek a Pellegrininek, Orbán haverjanak, a tegnapi nyilatkozatát a szlovákiai magyarokkal kapcsolatban. Orbán haverja szerint, nincs szükség autonómiára, mert a magyarok így is elnyomják a Dél Szlovákia szlovákokat. Ha Terikenek annyira fájnak a dekrétumok, akkor forduljon Orbán miniszterelnök úrhoz és Peter Pellegrinihez.

  Sándor Tamás
  2020. jún. 09. 18:27

  Orbán nen fog ilyesmit soha szóba hozni.Nemzetközileg egy teljesen elszigetelt politikus.Mérvadó nyugati politikusok csak az EU rendezvényein engedik maguk közelébe de már rég leírták.A V4 sóhivatal azért lett hirtelen olyan fontos neki. A csehek és a szlovákok sokkal okosabb diplomaták.Azok is voltak. Ők EU elkötdlezettek és soha ndm fogják a nyugati orientációt feladni. Szlovákia esetében az € övezeti tagság sokkal fontosabb tényező mint Orbán szimpátiája.

B, Gy.
2020. jún. 12. 15:35

Ebreszto magyarok. Amikor mar a szlovak politikusok is latjak hogy fogy a magyar szlovakiaban es segiteni akarnanak igaz csak szoban es Tiborc eloadja panaszat akkor mi ahelyett hogy osszefognank egy kozos cel erdekeben inkabb egymas torkanak esunk.Volt egy legeny a gaton aki nyilvanossagra hozta titkos vagyainkat amirol 30even at csak negy fal kozott csukott ablakoknal mertunk beszelni.Nem kerdes hogy a magyar veszesen fogy Szlovakiaba a lefontosabb dolog a elfogyas megallitasa.Barmi nemu utkereses csodot mondott e teren.Most van egy memorandum ami segit ebben ha osszefogunk.Ugy latszik egymas elott nem tudunk megalaszkodni de a szlovakok elott nagyon.Nem az a magyar aki anak valja magat hanem akinek az unukaja is magyar de nem hibrid aki a magyarokrol nem tud semmit csak tort magyarral mondani, hogy egyik nagyszuloje magyar. Aki szlovak iskolaba jar nem lesz magyar gyaszmagyar.Ezert kell a magyaroknak magyar iskolaba jarni es a magyar nyelvet magasabb hasznalati szintre emelni es erre is szolgalna az autonomia mert nyelveben el a nemzet ha nincs nyelv nincs nemzet.A szlovakok a szlovak nyel ismeretehez is kotik az ervenyesulest ezzel szlovak iskolakba kenyszerulnek a magyarok ami a beolvadasunkat segiti.A memorandum amit a szlovakok csuklobol haritottak a mi erdekeinket vedi megse fogunk ossze.Ez az adok kapok ami a magyarok kozott folyik csak a neveto harmadiknak jo.

B, Gy.
2020. jún. 13. 16:38

Meg kell hatarozni egy celt,hogy minek nevezzuk lenyegtelen csak csak jo legyen nekunk nem masnak. Minden csoda harom napig tatr a memorandum vitat le kell zarni mert nem tesz jot senkinek.Ez csak egy felfujt dolog lett. Ha meg akarunk maradni Szlovakiaban magyarkent az autonomia az egyetlen kiut.A tobbi probalkozas csak elodazza eltunesunket.Ettol reszketnek a szlovakok hogy oda jutottak amit soha nem amit soha nem hittek.Persze nem lesz egyszeru biztos probalkoznak kibujni alola de az csak nekik lesz jo rajtunk nem fog segiteni es letelik a 4ev es elszall a remeny.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket