Nyitókép: Facebook (MKP)

 

Frissítve: 00:31 Keddi öncélú, átgondolatlan, dilettáns húzása miatt teljesen magára maradt a Magyar Közösség Pártjának átmeneti vezetése. Őry, Menyhárt, Csáky, Bárdos, Farkas és a többiek memorandum időzítése ugyanis politikai öngólnak bizonyult és immár kristálytisztán mutatja Budapest és Pozsony irányába is az MKP jelenlegi vezetőinek mentális képességeit és intellektuális színvonalát. Magyarán, ez a „csapat“ csak és kizárólag a stratégiai partnerséggel járó pénzek feléléséhez ért, de országos érdekképviseletre alkalmatlan.

 

Őryék politikai öngólja következtében egy oldalra került a felvidéki magyarok többsége, az Orbán kormány, Igor Matovič és Zuzana Čaputová államfő. Ők ugyanis  mind-mind a szlovák-magyar kapcsolatok rendezésében érdekeltek, természetesen a múlt lezáratlan, érzékeny témáit sem megkerülve. Főleg, ha erre végre szándék is mutatkozik a legerősebb szlovák kormánypárt részéről. Ebbe rondított most bele felkészületlenül Őry Péter és csapata.

 

MKP: Őry nem biztos hogy alkalmas

 hirdetes_300x300  

 

Az MKP-ban azóta forr a hangulat. A Körkép.sk több, neve elhallgatását kérő magyar politikustól is úgy értesült, hogy megrendült a párton belüli bizalom Őry Péter iránt. Magyarán, immár nem hiszik, hogy ekkora politikai ballépés után képes lehet a Menyhárt utáni éra átvételére. A memorandum aláírói közül többen ráadásul arra panaszkodtak, hogy kész tények elé lettek állítva, anélkül, hogy vázolták volna nekik a várható következményeket, összefüggéseket. Így nem csoda, ha úgy érzik, kihasználták őket.

 

Alkalmas az MKP jelenlegi, Őry, Menyhárt, Bárdos, Csáky, Farkas fémjelezte vezetése a felvidéki magyarság további képviseletére?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Miközben tehát Igor Matovič baráti jobbot nyújt a magyarok felé, amikor Semjén Zsolt és Igor Matovič barátilag egymás kezét fogják, miközben Orbán Viktor a magyar-szlovák miniszterelnöki csúcs előtt arról értekezik, hogy „ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink és együtt készülhetünk a jövőre”, az Őry-Bárdos-Menyhárt-Csáky-Farkas vezette átmeneti MKP vezetés épp politikai karanténba kert. Ráadásul még bele is köpött a kinyújtott tenyérbe.

 

Elbúcsúzhatnak a járási elöljárói és más államigazgatási posztoktól, ami tovább fűti a hangulatot az MKP-n belül.

 

A memorandum tartalmával semmi gond

 

Hogy egészen világos legyen, nem a memorandum tartalmával, az abban foglalt követelések fontosságával van probléma. Azok ugyanis állandó prioritás és teljesen természetesek minden felvidéki magyarnak. A gond az átadás módjával, annak körülményeivel, időzítésével volt. Hogy egy illegitim vezetés ír memorandumot a felvidéki magyarság nevében, és hogy megvalósítását épp azok kérik hirtelen a szlovák kormányfőtől, akik, – amikor maguk is kormányon voltak -, mélyen kussoltak (miniszterelnök-helyettesként is) az abban foglaltakról. Azaz hiteltelen az egész.

 

Mindennek következményei lehetnek az MKP-n belül. A párt még gondolkodni képes tagjai között egyre népszerűbb az az elképzelés, hogy a közelgő tisztújításon ne az alkalmatlan Őry-Menyhárt tandem vigye tovább a pártot helycserével, hanem a következő választásokig átmeneti elnököt válasszanak.

 

Berényi lehet a kiút?

 

Mégpedig Berényi József személyében, aki jelenleg elfogadott partnere Igor Matovič kormányfőnek, rendelkezik a szükséges politikai tapasztalattal, Budapesten is ajtókat képes megnyitni, és aki így stabilizálhatná a pártot.

 

Két év múlva ugyanis sorsdöntő választások lesznek. Megyei és önkormányzati választások, ráadásul egy napon. Ha az MKP azt is elbukja, végleg felszívódik a politikai térben. Most is kérdéses már ugyanis, hogy a sok MKP-s polgármester és megyei képviselő a dilettáns Őry alatt vállalja-e majd a párt színeiben való indulást, amikor függetlenként, az OĽaNO csendes támogatásával akár esélyesebb is lehet.

 

Egy ilyen időszakban a veterán Berényi újbóli aktiválása (minden hibája ellenére) stabilizálólag hathat, és az önkormányzati, megyei választások esetleges sikere után némileg megerősödve térhetnének vissza a tisztújítás kérdésére.

 

Az elmúlt napok mozgásai azt mutatják, hogy az MKP-n belül egyre többen gondolkodnak ezen a forgatókönyvön. A Galántai, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és a Lévai járás egyes tagjainál népszerű az ötlet, a Via Nova fiataljainak többsége szintén Berényit támogatja. Vagy B-verzióként megválaszthatják Őryt, Menyhártot (vagy Csákyt) OT-elnöknek és 4 évig marad a karantén.

 

Őryék karanténba kerültek

 

Az MKP soha nem volt még ilyen rossz helyzetben, mint jelenleg, melyből a kiutat egyes MKP-s körök az egyetlen, Pozsonyban és Budapesten is elfogadott politikusuk előhúzásában látják.

 

Nem véletlen, hogy sem a pénteki magyar-szlovák határnyitásnál, sem Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szombati látogatásánál Szepsiben nem láttunk senkit az Őry-Menyhárt-Bárdos-Csáky-Farkas „első vonalas” csapatból.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 34 olvasónak tetszik ez a cikk.