Nyitókép: Most-Híd

 

Alig egy százalék körüli, szinte halott politikai párt számára minden téma potenciális túlélés. Ellenzékben nagyon válogatási lehetőség sincs, lőni kell mindenre, ami él és mozog. Ezt teszi a Most-Híd, még ha saját mozgásterét csökkenti is ezzel úgy a magyar, mint a szlovák térfélen.

 

De hogy közben saját passzivitására, értékelhetetlen teljesítményére hívja fel a figyelmet, az még felvidéki magyar viszonylatban is ritka. Solymosék esetében most sikerült.

 

Mennyi a hely és mennyi a diák?

 hirdetes_810x300  

 

Az aktuális politikai téma a magyar iskolarendszer keretszámai. Azaz, hogy a magyar alapiskolákból kikerülő diákok hol és hányan folytathatják tovább magyar nyelven a tanulmányaikat. Más szóval,  mennyi hely van számukra a magyar gimnáziumokban, szakközépiskolákban.

 

Ezt nevezik fejkvóta rendszernek, vagy keretlétszámnak, melyet a fenntartók, azaz leggyakrabban a megyék határozzák meg. Mindezt az Oktatásügyi Minisztérium menedzselése mellett.

 

Ki a hunyó?

 

Ezt menedzselte, pontosabban nem menedzselte az elmúlt választási ciklusban, a 2020. február 29-i parlamenti választásokig a Most-Híd által jelöltet Peter Krajnák oktatásügyi államtitkár és Prékop Mária, a tárca nemzetiségi főosztály-vezetője. És ezt kritizálja most hirtelen a Most-Híd, miközben felelősöknek az SaS-t kiáltja ki. Nonszensz? Az.

 

A keretszámokat illetően papíron eddig minden működött, a vegyespárt szerint nem volt gond.

 

Majd a választások után fordult a kocka. Az Oktatásügyi Minisztériumba új, magyar nemzetiségű, teljesítményorientált vezetés érkezett. Akik gyorsan rájöttek, hogy Krajňák – Prékop alatt nem történt a világon semmi, az a kevés is leginkább szlovákul. Látszattevékenység folyt, így Prékop Máriától is elköszöntek. Aki kirúgása után gyorsan politikus lett, beállt a Most-Híd tagjai közé, és elkezdte kívülről lőni korábbi munkahelyét. Mindazt a semmit, amit ott hagyott, és aminek javításán gőzerővel dolgoznak.

 

Fake news – Most-Híd

 

Hogy nincs elég hely a magyar diákok számára a középiskolákban – hoax. Mely, még ha egyes konkrét intézmények tekintetében így is volna, annak fő felelősei az iskolák és a megyei fenntartók, az Oktatásügyi Minisztérium pedig ha ilyen probléma merül fel, azonnal lép és oldja. Két ilyen kérés jött eddig az elmúlt hetekben, mindkettő általános megelégedésre meg lett oldva. Több semmi.

 

Oktatásügyi Minisztérium: A Most-Híd hamis és félrevezető adatokkal riogat

 

A Most-Híd azonban nem áll le. Rabló kiállt tolvaj alapon folytatja az álszent hisztériakeltést. Melyre, ha négy évig rendesen dolgoznak, semmi szükség nem lenne.

 

Az már csak hab a tortán, hogy a problémára, amire a híd most hirtelen rádöbbent, épp Prékop Mária utóda, Gajdács Mónika hívta fel a figyelmet.

 

Szakemberrel erősödik az Oktatásügyi Minisztérium nemzetiségi főosztálya. Gajdács Mónikával beszélgettünk (Interjú)

 

De legalább világosan láthatja a választó, hogy amilyen „szakmai“ munka folyt a minisztériumban a választások előtt, pont olyan „szakmai“ a politizálásuk is.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.