Nyitókép: baska-tamaris.com

 

Ne üdüljünk szűkebb szülőföldünk környezetében, Szlovákiában vagy Magyarországon, hanem csapot-papot hagyva szaladjunk a horvát tengerpartra.

 

Vasárnap este ülök a TV képernyője előtt, nyomogatva a programkereső gombot, egyszer csak a szlovák közszolgálati, ismétlem a közszolgálati televízió egyik 1993 óta „haptákban”álló  tudósítójának, Gregor Martin Papucseknek fényképes üzenetét hallgatom a híradóban, amely a szlovák jóemberek felé irányult.

 

Igen, jól emlékszik kedves olvasóm, ez az a Papucsek Gergely, aki magyarországi szlovákként magyar stipendiumon szerezte meg diplomáját Pozsonyban a Comenius Egyetemen, aki ifi kommunistaként először a Népszabadságban dolgozott, majd átköltözve Szlovákiába, a szintén „pártunk és kormányunk” lapjában, az Új Szóban dolgozott „előkelő” beosztásban külpolitikai rovatvezetőként.

 hirdetes_810x300  

 

Aztán 1989 után „kommunistáméknál” amolyan jó szokásként illett a kabátot kifordítani, s Papucsek a Nyilvánosság az erőszak ellen (Verejnosť proti násiliu) mozgalom lapjának (!!!) lett a munkatársa. 1992-től 2006-ig a csehszlovák, majd 1993-tól  a Szlovák Közszolgálati Rádió budapesti tudósítójának posztjával bízták meg. Visszaköltözött Magyarországra, ahol Budán kapott szolgálati lakást, s innen „eregette” harminc éven át, s ma is, felvidéki magyarságunknak (akik mindannyian értik, beszélik a szlovák nyelvet) korántsem tetsző, egyoldalú, elfogult tudósításait.

 

Gregor Martin Papucsek, alias Papucsek Gergely, magyarságunk „jótevője”

 

De térjünk vissza témánk tárgyára, Papucsek „jószívű” üdülési tanácsaira:

 

Habár amolyan rejtett metaforákban a szlovák közszolgálati média embere arra biztatta a nézőt, hogy ne féljen attól, ha Horvátországba kívánna üdülni, mivel Horvátország a koronavírussal kapcsolatos előírásokat szigorúan betartja, s Szlovákia polgára elégedett lesz az  itt lebonyolított nyaralásával.

 

Közben a szlovák és cseh médiák nem győzik hangoztatni, hogy az első turistacsoportok  – amelyek Csehországból indultak Horvátországba – egy része kellemetlen „szuvenírrel” tért vissza a Balkánról hazájába.

 

Az első cseh turisták már behurcolták Horvátországból a koronavírust

 

Maguk a horvátok is nagy-nagy médiafelületet szenteltek annak közlésére, hogy az említett mediterrán ország mely területein, tengerparti üdülőiben tombol ismét a pandémia.

 

Hogy miből fakad Papucsek mérhetetlen imádata nemcsak a gasztronómia, hanem a horvát tengerpart iránt, azt két „magyarokat fricskázó, gúnyoló könyvében, az esti, éjjeli órákban közvetített rádiós fejtónjaiban is az olvasó, néző tudomására adja, persze nem csak a szlovák hallgató irányába. Ő ugyanis évente akár több alkalommal is üdül a horvát tengerparton, innen ered szívbéli imádata, az Adria másoknak ajánlása a pandémia második fázisának lehetséges indulása alkalmával is.

 

Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét ebből a rövid tudósításból sem hagyta ki, rég bevett gyakorlatának jeléül

 

Papucseknak érezhetően nem tetszett Orbán Viktor kijelentése, miszerint a miniszterelnök kimondta: „Ebben a válságos időszakban igenis válasszuk üdülési célpontjainkká a magyar fürdő- és üdülőközpontokat, tájtúrákat, a falusi környezetben történő aktív pihenést. Aki viszont tengerparti üdülés után vágyik, van nekünk is tengerünk, s az bizony a minőségi szolgáltatásokkal kiépített, szépséges Balatonunk.”

 

Gregor Martin Paucsek a miniszterelnök Balatonnal kapcsolatos kijelentésének végképp nem örült, amire így reagált:

 

„Orbán Balatonnal kapcsolatos kétértelmű kijelentése bizonyára nem mindenkinek tetszett.”

 

Neki persze, ezt már én jegyzem meg, végképp nem.

 

Talán Papucsek elengedte a füle mellett azt, hogy a szlovák miniszterelnök, külügyminisztérium, illetve az egészségügyi szervek emberei is azt ajánlják, hogy a Szlovákiában való üdülés a legelőnyösebb, hiszen ezzel egymás egészségét is védjük, s támogatjuk a nehéz helyzetben lévő vendéglátóipart, valamint a közszolgáltatásokat.

 

Számos felvidéki magyar Szlovákia csodaszép vidékeit választja üdülésének célpontjául, s egyikünk fejéről sem esik le a korona, ha az ismét erőre kapó pandémia idején vice versa meglátogatjuk egymás országának határ menti, vagyis közeli látványosságait, gyógyfürdőit.

 

Papucsek Csehországban is (ellenünkben) ”termel?”

 

Amikor Brünnben, Prágában kiállítottam, kiállításokat szerveztem, csehországi magyar barátaim számos alkalommal azt panaszolták, hogy korábban zsinórban olvasták Papucsektől azokat a cikkeket, melyek szövegrészeiben Orbán volt az ördögök ördöge.

 

Persze a szemkilövető Gyurcsány Ferencet, s hősünk szava járása szerint, Árpi bácsit, vagyis Göncz Árpádot, a királyok királyait, a baloldal szereplőit a piedesztál legfényesebb csúcsára helyezte.

 

Ez is azt mutatja, hogy Gregor Martin Papucsek, a szlovák közszolgálati média nem elfogult, „korrekt” budapesti tudósítója ma is keményen feszít a baloldal barikádjain. S ezt el is mondja nekünk, szinte naponta…

 

Ilyenkor jut mindig eszembe, hogy Vera Jurová asszony, az Európai Parlament cseh származású biztosa miért is „szereti” annyira, de annyira a magyarokat. Talán ő is hosszú évekig olvasott, hallgatott „papucsekot?” Pedig hát – gondolván a V4-ekre, Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol nemcsak Lengyelországgal, Szlovákiával, de Csehországgal is.

 

Visszatérve témánk tárgyára: fogadjuk meg a józan ész sugallatát, s ebben a vírusos időben üdüljünk honi földön, közeli vidékeinken. Ezzel is vigyázva önmagunkra és másokra is, betartva az éppen aktuális higiéniai szabályokat.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Kalita Gábor 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.