Nyitókép: Igor Matovič Fb-oldala

 

Frissítve: 09.09 Nem a magyarra lefordított kormányprogram, de még csak nem is a Trianonos megemlékezés fogja kialakítani a Matovič-kormány és a felvidéki magyarok kapcsolatát. Mindkettő ugyanis bár fontos lépés, nem több üres gesztusnál. A valódi fokmérő az állampolgársági törvény végső formája lesz. Ez lehet az igazság órája, mely megmutatja, más-e az OĽaNO, ha a magyarokról van szó, mint volt a Smer és az SNS.

 

Mi a probléma?

 

2010-ben az első Fico kormány esetében elfogadott állampolgársági törvény megtiltotta a kettős állampolgárság intézményét Szlovákiában. Mindez reakció volt a magyar kormány, a szlovák parlamenti választások előtt két héttel hozott állampolgársági törvényére, mely – egyébként helyesen – kiterjesztette az állampolgárság és a szavazati jog lehetőségét a határon túli magyarokra is, éljenek bárhol a világban. Az akkori MKP, Duray és Csáky által is kért, könyörgött a Fidesz-KDNP-nek, hogy  halassza el néhány nappal a jogszabály elfogadását a szlovák parlamenti választások utánra, de a Jobbik hajszolása miatt erre nem volt lehetőség.

 hirdetes_810x300  

 

Robert Fico így kampánytémát csinált a magyarokkal szembeni félelemből, megtiltotta a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, az MKP pedig ebben a felfokozott hangulatban kiesett a parlamentből. Az alkotmányellenes állapot azóta is tart, melynek legfőbb vesztesei maguk a szlovákok.

 

Bár több kísérlet is volt a helyzet orvoslására, az Alkotmánybíróság alibizmusa, és a téma érzékenysége, politikai célokra való kihasználhatósága végett minden maradt a régiben.

 

Az SaS sovinizmusa

 

Egészen mostanáig. Az OĽaNO – Sme-rodina – SaS – Za ľudí kománykoalíció ígéretet tett a rendezésre, csakhogy ez egyes SaS-es és Sme rodinás politikusok sovinizmusa miatt kezdettől fogva két szálon fut.

 

Értsd, legfőképpen a szlovák külügyet irányító Korčok-Klus közbenjárására (Richard Sulík csendes jóváhagyása mellett) a szlovák tervezet továbbra sem nyújt megnyugtató megoldást a felvidéki magyarok számára. A kettős állampolgárság lehetőségét ugyanis lakhelyhez köti az adott országban, ami a felvidéki magyarok túlnyomó többségét eleve kizárja. Ők ugyanis szülőföldükön maradva pusztán érzelmi okokból, történelmi, családi alapon kérvényeznék a magyar állampolgárságot. Anélkül, hogy Magyarországra költöznének. És ez a kettős mérce jelenti a problémát.

 

Immár nemcsak a szlovák pártoknak, hanem a felvidéki magyar politikai tömörüléseknek is.

 

MKP: Dilettantizmus helyett érdemi lépés

 

Az MKP javára szól, hogy a tisztújítása óta felébredt tetszhalott állapotából, és az Őry-Menyhárt tandemmel ellentétben érdemi lépést tett. Beleállt a témába.

 

Forró Krisztián és Berényi József így vagy tudnak valamit, vagy nagyon merészek. Az MKP lépésének ugyanis így is, úgy is következményei lesznek. Ha eredményt érnek el azért, ha nem azért.

 

Mint írtuk, a felemás szlovák megoldás az SaS soviniszta szárnyának rovására írható. Csakhogy ők egy kis párt, a kormánykoalíció harmadik számú ereje. Igor Matovič kormányfő (OĽaNO), a törvénymódosítást előkészítő belügy (OĽaNO), valamint a parlamentben ülő 53 OĽaNO-s képviselő könnyedén képes a magyarok számára megnyugtató megoldást hozni. Ha akar.

 

Mit mond a szlovák kormányprogram

 

A kormánykoalíció közös programnyilatkozata egyébként így fogalmaz a kettős állampolgárságot illetően, melybe simán beilleszthető a magyarok számára is megnyugtató megoldás:

 

ÁLLAMPOLGÁRSÁG

A SzK Kormánya a hosszú távon más ország területén élő szlovák állampolgárok számára lehetővé teszi az adott ország állampolgárságának felvételét a szlovák állampolgárság elvesztése nélkül. A SzK Kormánya foglalkozni fog azon személyek helyzetével is, akik a hatályos törvény alapján elveszítették szlovák állampolgárságukat, mégpedig oly módon, hogy ezek a személyek a megszokott európai elvek alapján visszakaphassák a szlovák állampolgárságot, és egyben egyszerűsíti az állampolgárság megszerzését a külföldön élő szlovákok számára.

 

Közeleg az igazság órája

 

Hamarosan tehát el fog jönni az igazság órája, melynek politikai következményei lesznek.

 

A magyar egységre törekvő MKP az elmúlt hónapok semmittevése, dilettáns memorandumozása helyett végre valódi politizálásba kezdett, és aktívan beleállt a témába.

 

A kettős állampolgárság kérdése elhozhatja az igazság óráját az OĽaNO és a magyarok kapcsolatában. Gesztusok helyett konkrét tettekre van szükség. Matovič, Gyimesi, Cseh Péter, Grendel Gábor részéről is. Olyanra, mely nemcsak a szlovákoknak, hanem a felvidéki magyaroknak is lehetővé teszi a kettős állampolgárságot.

 

Šéfoval SMK a obhajuje Orbána: premiér Matovič má nového poradcu ...
Kép: Igor Matovič Fb-oldala

 

Ellenkező esetben ugyanis a megyei felosztás után ismét ránk kényszerítenek valamit, amihez nem asszisztálhatunk. Ha marad a jelenlegi szlovák tervezet, akkor Igor Matovič kormánya úgy oldja meg a kettős állampolgárság kérdését, hogy azokkal szemben marad hatályban, akik miatt íródott. Mindenki más pedig kikerül a hatálya alól. Ha hagyjuk. Az óra ketyeg, hamarosan elérkezik az igazság pillanata.

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.