Nyitókép: ujszo.com

 

Frissítve: 13.25 Már létezik az a memorandum, melyet Komáromban írnak alá augusztus 20-án az MKP, a Most-Híd és az Összefogás elnökei.

 

A szöveg tervezetét Solymos László terjesztette elő, és a három párt legutóbbi, közös egyeztetésén át is tekintették az MKP székházában.

 

Solymos tanácsadója kerek perec kimondta

 hirdetes_300x300  

 

A választók által politikai nyugdíjba küldött, de Solymos László tanácsadójaként továbbra is aktív Bugár Béla minapi nyilatkozatával a Most-Híd elképzeléseiről is fellibbentette a fátylat a közös magyar pártra vonatkozóan.

 

Bugár: A vegyespárt eszméje az egységes magyar pártban folytatódhat tovább

 

Eszerint Bugárék egy új vegyespárt létrehozásában gondolkodnak, ahol a most-hidas eszme platformként működne tovább. Ezzel biztosítva a vegyespártiság túlélését. Berényi József ellenben úgy látja, hogy a Most-Hídban már alig vannak szlovákok, így az új, közös projektnek regionális magyar pártnak kell lennie.

 

És ez csak az egyik sarkalatos pont a közös működést illetően. Nincs tisztázva a felek között a magyar és a szlovák kormányhoz való viszony sem. Főleg, hogy a Fidesz a mindenkori magyar párt stratégiai partnere, Berényi Igor Matovič kormányfő tanácsadója, az MKP Nagyszombat megyében pedig az OĽaNO-val közösen kormányoz.

 

Bugár nyilatkozatai azt mutatják, hogy szakadéknyi a különbség a között, ahogy az új pártot a mostos és az MKP-s politikusok látják.

 

Mire föl ez a nagy sietség?

 

Memorandumot aláírni ilyen körülmények között akár túl korai lehet, és csapdahelyzetbe hozhatja az MKP-t. Egy aláírt szándéknyilatkozat arról, hogy közös pártot alapítanak, miközben lényegi kérdések nincsenek tisztázva, az MKP olyan béklyót köthet magára, mely végső soron választóinak elvesztését jelentheti.

 

Mondanunk sem kell, hogy egy ilyen helyzet a lassan mérhetetlen Most-Hídnak kedvez, mely így kikerült a karanténból, 1 százalékos ereje ellenére vezérként viselkedhet, pénzével és médiumaival együtt könnyen elkezdheti az építkezést. Miközben nincs már Matovič (kormányfőként teljesen más feladatai vannak), nincs már szlovák sajtó, mely kordában tarthatná Bugárékat.

 

Kérjük, támogassátok a szabad Körképet legalább havi két euróval, hogy még több minőségi tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Akik, ha a közös projekt nem úgy sül el, ahogy tervezték, a következő parlamenti választások előtt kiugorva akár Peter Pellegrini Hlas nevű pártjával is összeállhatnak. Közben persze feladva az utolsó kenetet az MKP-nak.

 

Hogy valami bűzlik a választások óta hirtelen mosolypolitikára váltott pártok körül, azt a választók is érzékelik.

 

Most-Híd2?

 

Forró Krisztián, Solymos László és Mózes Szabolcs lényegében egy újabb vegyespárt megalakítására tesznek ígéretet, melyben Bugár szerint tovább élhet a Most-Híd szellemisége.

 

„A magyar pártok egyesülése nem jelenti a szlovákok, magyarok és a többi nemzetiség eszméjének végét. (…) A pártegyesülést azért támogatom, mert mindegyik elődpárt saját platformmal léphet be az új szubjektumba. (…) Ha a magyarok, a szlovákok, a ruszinok és a romák közti együttműködés eszmeisége eltűnne, azzal én is eltűnnék“

 

– nyilatkozta Bugár, aki arra vonatkozóan is bebiztosítaná magukat, hogy a párton belüli egyes platformokat ne lehessen leszavazni.

 

Kerek perec azt is kimondta, hogy ha ez nem így lesz, kilép a Mostból. Hogy ez mit jelent, tudjuk. Egyszer már ezt meglépte.

 

Sajtómonopólium

 

Bugár nyilatkozatát egyébként úgy az MKP (Ma7, Felvidek.ma, hirek.sk), mint a Most-Híd (Új Szó, Paraméter, Bumm, Pátria rádió) udvari médiumai  is agyonhallgatták, legfeljebb nagyon érintőlegesen kezelték, ami veszélyes precedenst teremt. Annak az első jele ugyanis, hogy mire számíthat a felvidéki magyar olvasó az új egypártrendszer létrejöttével a tájékoztatás terén.

 

„A politikai egység fel fogja számolni az indokolatlan kilengéseket a médiában“

 

– szólta el magát a gombaszögi pikniken Orosz Örs, az Összefogás alelnöke. Előre vetítve mindazt, ahogy Bugár nyilatkozatait pár nappal a memorandum aláírása előtt a felvidéki magyar pártsajtó kezelte.

 

A pártpaktum tehát megszületett, a politikusok megtalálták a módját annak, hogyan mentsék át önmagukat. De hogy egy új, Most-Híd2 projekt miért lenne jó a felvidéki magyar választóknak, arról senki nem beszél. Legyünk tehát óvatosak és figyeljük éberen a történéseket. A Körképre számíthatnak.

 

Kérjük, támogassátok a szabad Körképet legalább havi két euróval, hogy még több minőségi tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.