Nyitókép: tellereport.com

 

A Kuciak-gyilkosság mai ítélethirdetése megmutatta, hogy Szlovákiában sokkal, de sokkal rosszabb a helyzet az igazságszolgáltatás terén, mint azt eddig legrosszabb álmainkban gondoltuk volna. Ha ekkora nyomás, szinte online közvetített bírósági eljárás, a nyomozati anyag és bizonyítékok ilyen mértékű közzététele ellenére is fel lehet menteni nyilvánvaló bűnösöket, akkor nagyon, de nagyon súlyos a helyzet. És kimondható, hogy gengszterországban élünk, melyről ma hullott le a lepel véglegesen.

 

Kuciak és menyasszonya a sírban, gyilkosaik elítélve, a  megrendelők kiléte mégis ismeretlen. Legalábbis a bíróság szerint… Hiába vallottak a gyilkosok, hiába nevezte meg közvetítő, Andruskó is Zsuzsovát és Kočnert, a három fős szenátusból csak a szenátus elnöke szerint bűnösök. A másik két bíró furcsa mód más véleményen volt, így a legfőbb bűnösöket felmentették a vád alól.

 

Kočner és Zsuzsová ártatlan

 hirdetes_810x300  

 

Mečiar, Lexa, Majský után Kočner az élő példája az igazságszolgáltatás csődjének Szlovákiában.

 

Ami ma történt, az több szempontból is tanulságos és fel kell, hogy ébresszen mindenkit egykedvű álmából.

 

Marian Kočner egy utolsó maffiózó, veszélyes szélhámos, aki láthatóan olyan befolyásos kapcsolatokkal rendelkezik még mindig, hogy nem lehetett elítélni és szabadon kellett engedni. Különben ő maga kezdett volna el beszélni, beláthatatlan következményeket okozva a politika legfelsőbb vezetésében is. Igen, miniszteri, kormányfői szintről beszélünk.

 

Ha másodfokon is ilyen ítélet születik, elvesztünk

 

Az elhunyt személyek szülei biztosan megbocsájtják, ha leírjuk, hogy talán mégsincs minden veszve, még ha első fokon szégyenletes ítélet is született. Ez ugyanis a mélypont, ahonnan el lehet rugaszkodni.

 

Kiderült, hogy az önálló Szlovákia elmúlt évtizedeiben a maffia, a politika és az igazságszolgáltatás teljes mértékben összefonódott. Amin változtatni kell, különben nincs értelme az egész országnak.

 

Ma ott tartunk, hogy legyen bármennyire is nyilvánvaló az egész eseménysor, mindig akadnak bírák, akik úgy döntenek, ahogy az a maffiapolitikának megfelel.

 

Ján Kuciak és menyasszonyának meggyilkolása óta kő kövön nem maradt az országban. Más a kormányfő, új kormány van hatalmon, és mi naivan azt gondoltuk, hogy ez az igazságszolgáltatásra is hat majd. Hogy a bírák végre bírákként, nem pedig cinkosokként fognak viselkedni, és a rossz végre elnyeri méltó büntetését. De nem. Még nem.

 

Itt van viszont még a fellebbviteli bíróság és mellette a Matovič-kormány óriási felelőssége. Rendbe kell tenni az igazságszolgáltatást, különben Szlovákia nem tekinthető jogállamnak többé. Legfeljebb gengszterországnak.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 48 olvasónak tetszik ez a cikk.