Nyitókép: Körkép.sk

 

A távozó indexesek melletti kiállás, színművészetisek támogatása, Budapest, az MKP és az Orbán-kormány támadása. Közben Potápival való bratyizás, a gyűjtőpártba a vegyespárt szellemiségének átmentése. Így képzelheti  el a Most-Híd a felvidéki magyar politikai egységesülést, de kérdés, mire vevők maguk a választók.

 

Elnézve Solymos László nyilatkozatait az elmúlt hónapokban, figyelve a választópolgárok reakcióját, a politikai partnerek passzivitását és az általuk irányított média szervilisségét, egyre inkább adja magát a kérdés: Mi fér bele az egységbe?

 

 hirdetes_810x300  

Szavak és tettek

 

Hitelesség, vállalható tartalom. Szavak szintjén ez a két fő vállalás fogalmazódott meg az MKP, az Összefogás és a Most-Híd részéről az egységesülés felé vezető úton.

 

A tettek mezején azonban ezzel teljesen ellentétes a kép. Továbbra is a hiteltelenek hangulatkeltése (lásd Bugár és Ravasz nyilatkozatai), a közös tartalom helyetti különutasság (kettős állampolgárság, Beneš-dekrétumok) jellemzi az önmaguk átmentésében érdekelt politikai szereplőket.

 

Lehalkított pártsajtó

 

Az elképzelés a különböző elszólások alapján az lehetett, hogy ha majd (szinte) mindenkit egy közös akolba zárnak, akkor majd azt is elfedik, hogy a közös vállalás korántsem őszinte, és továbbra is mindenki a saját érdekeit követi. Bízva abban, hogy a lehalkított pártsajtó majd segít. Azaz Most-Híd által irányított Új Szó, Pátria rádió, Paraméter, Bumm, illetve az MKP által „szerkesztett“ Ma7, Felvidék.ma, Hírek.sk majd jótékonyan hallgat minderről, a félrevezetett, alulinformáltságba taszított nép majd nem veszi észre a házon belüli érdekellentéteket.

 

Üres tekintetek…Kép: Körkép.sk

 

Egységesülés helyett továbbra is a különutasság jellemzi a pártokat. Mert ha csak az elmúlt hetek történéseit nézzük, a komáromi nyilatkozat szellemisége helyett a határzár kezelése, a kettős állampolgárság, a Beneš-dekrétumok kérdése, vagy éppen a népszámlálásra való érdemi felkészülés sem tudta közös platformra hozni a túlélésükért küzdő pártokat.

 

Nem beszélve az Index, vagy éppen a most zajló színművészetis eseményekről, melyek megmutatták, hogy a Most-Híd személyében légy került a levesbe. Solymos pedig csakúgy, mint eddig Bugár Béla, ugyanazt a kettős beszédet folytatja a szlovák, illetve a lakájmédiában. Értsd, ha a szlovákoknak nyilatkozik, akkor továbbra is Budapest a rossz, az MKP pedig a Fidesz kitartottja, ha pedig saját pártmédiájában szerepel, az egység délibábját kergeti.

 

Politikai meló helyett üres frázisok

 

Közös munkacsoportok egyelőre sehol, csak az üres propaganda, amiből az embereknek már nagyon elegük van.

 

Kezet fogunk, aztán beleköpünk? Solymos és Potápi kézfogása augusztus 20-án Komároban. Kép: Körkép.sk

 

Alig öt hónap telt el a parlamenti választások óta, alig pár hete, hogy eldöntötték, 2022-ben közös pártként indul a választásokon az MKP, a Most-Híd és az Összefogás.

 

A két év múlva sorra kerülő összevont helyhatósági és megyei választás lehet az előfelmérése annak, működik-e az új projekt. Ha nem sikerül meggyőzniük a választókat, és 2022 bukást hoz, a következő parlamenti választások előtt széteshet mindaz, ami igazából össze se állt. Hogy mindenki csakúgy, mint eddig, a saját útján próbáljon szerencsét. Ezért lesz nagy szerepe továbbra is a hitelességnek.

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.