Nyitókép: hirado.hu

 

Köztudomású, hogy az Európai Parlament a közeljövőben fogja tárgyalni az Európai Uniónak az államfők és miniszterelnökök által már jóváhagyott – hét évre szóló – költségvetését. Sajnos az egész nyár a rendelkezésükre állt, hogy olyan stratégiát dolgozhassanak ki, amelynek megvalósítása teljesen megbéníthatja az Európai Unió költségvetését – s ennek eredményeképpen – működését.

 

Nos, az ügy pikantériája, hogy az uniós jog egyértelműen leírja: ezt a határozatot nem lehet módosítani, kizárólag jóváhagyni, vagy elvetni, azaz nem megszavazni. Az európai parlamenti képviselők nagy része szándékosan sérti meg az uniós jogot, hiszen azt tervezik, hogy módosításokat hajtsanak végre a tagállamok államfői és miniszterelnökei által jóváhagyott dokumentumban, ami teljesen ellentétes az uniós eljárásjoggal.

 

Ezek az uniós jogot szándékosan megszegők akarják megmondani, hogy a Visegrádi Négyek országaiban van-e demokrácia, vagy sem. Ezeknek az uniós jogot megszegő képviselőknek habzik a szájuk rendszeresen attól, hogy Magyarországon és a többi „visegrádi országban” van-e sajtószabadság, betartják-e az emberi jogokat, vagy sem… Ezek az uniós jogot megszegők papolnak arról, hogy legyen házasság férfi és férfi között… Ezek a képviselők vetik el a kereszténység tiszteletét, elismerését az Európai Unióban. Ezek a képviselők támogatják minden erejükkel az illegális migrációt, ami teljesen jogellenes. Pedig itt van még jog, amit követni lehet, követni kellene, tehát igazán könnyen lehetne jogkövető magatartást képviselni. Mégsem teszik. Vajon miért…? Politikai és anyagi érdekből.

 hirdetes_400x285  

 

Ezeknek a képviselőknek és tisztviselőknek az emberi élet sem drága, hiszen egyéni érdekeiket a nemzet vagy Európa érdekei elé helyezik. Az Európai Unió tisztségviselői ugyanis most találták ki – fél évvel a koronavírus-járvány kitörését követően, illetve nyolc hónappal azután, hogy a vírus létéről, megjelenéséről tudomást szereztek –, hogy uniós szinten egységessé kell tenni a járványügyi intézkedéseket…

 

Későn jött reakció

 

Eső után köpönyeg – szokták mondani, de ez most ennyi fertőzött és halott esetében enyhe kifejezés, gúnyolódás, cinizmus lenne. Azonnal kellett volna intézkedni, mégpedig preventív intézkedéseket hozni Európában. Nem tették. Közben szidták Magyarországot és mindazon országokat, akik hatékonyan védekeztek a járvány terjedése ellen, leszorítva hazájukban a fertőzöttek és halottak számát. Most, a járvány intenzívebb terjedésekor, már késő ez az intézkedés… S mire megegyezés születik ebben a kérdéskörben – ha egyáltalán születik megegyezés –, hány fertőzött és halott lesz még…?!

 

Felhívom a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én (!) érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak. Azóta több mint 27 millióan fertőződtek meg (közben 18 millióan kigyógyultak a betegségből) és csaknem 900 ezren haltak bele ebbe a vírusba. Ki vállalja mindezért a felelősséget…?

 

Az illegális migráció és Németország

 

Nem is beszélve az illegális migrációról. Németországban az elmúlt időszakban 580 ezer bűncselekményt követtek el a migránsok, a német államvezetés mégis a számukra biztosított kedvezményeket szorgalmazza, kettős mérce alapján. Franciaországban rendszeresek a migránsok által elkövetett bűncselekmények és terrortámadások, mégsem történik semmi, sem a francia vezetés, sem az Európai Unió részéről. Az Egyesült Királyságban szintén rendszeresek a késeléses támadások, erőszakolások, melyeknek 90 százalékát migránsok követik el.

 

Olaszországban kritikán aluli a helyzet: a jelenlegi olasz kormány azzal van elfoglalva, hogy Matteo Salvinit meghurcolja, bíróság elő állítsa, alaptalanul, miközben az egész országban és Lampedusa szigetén már fosztogatnak, bűncselekményeket követnek el a migránsok tucatjai. A nagy részük nemcsak gazdasági bevándorló, hanem gazdasági bűnöző. Ezen a gyönyörű szigeten lakó mintegy 6600 lakos életét keserítik meg, minden következmény nélkül. A kisembert soha nem kérdezik meg ezekről a dolgokról, mindig a politikusok döntenek arról, hogy éppen melyik népcsoport életét keserítsék meg, vagy melyik vallás – most éppen a kereszténység – értekeit tiporják sárba. Folytathatnám a sort.

 

Kisebbségek nemzetközi jogvédelme

 

A nemzetközi jog más területén is komoly gondok vannak. Ha veszem például a nemzeti kisebbségek nemzetközi jogvédelmét, igencsak gyermekcipőben jár az Európai Unió. A nemzetközi kisebbségi jogvédelem ugyanis erősen kívánni valót hagy maga után. Az ajánlások gyengék, szankciók nincsenek. Bármit meg lehet tenni a székelyekkel, az erdélyi, a kárpátaljai magyarokkal, következmények nélkül.

 

Sőt: ha Magyarország tiltakozik a határon túli magyarok jogainak megfosztása ellen, akkor még a magyar kormányt marasztalják el ezért. De így volt ez a trianoni békediktátum aláírását követően is, hiszen Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia hiába írta alá a kisebbségvédelmi szerződéseket, az országukban élő magyar nemzeti közösségek jogait távolról sem biztosították. Sőt: a nemzetközi szervezetek ölbe tett kézzel nézték például a felvidéki magyarok kitelepítését, deportálását, teljes jogfosztását, a szudétanémetek halomra gyilkolását és folytathatnám, Jugoszlávia szétesését követően Koszovó ellehetetlenítését stb.

 

Mi a helyzet az ENSZ-szel?

 

De lépjünk ki Európából. Az ENSZ tevékenysége szintén kívánni valót hagy maga után. Képtelen megvédeni a nemzeti kisebbségeket, képtelen megvédeni az embereket egyénileg, s azt tapasztaljuk, hogy ez a nemzetközi szervezet már évek óta gittegyletként működik – bár itt is írhattam volna „évtizedek”-et, hiszen már 1956 őszén is cserbenhagyták Magyarországot a magyar és szovjet kommunista diktatúrával szemben.

 

Az Egyesült Államok bármikor megtámadhatja katonai erővel bármelyik államot, következmények nélkül. Szíriában, Libanonban, Líbiában emberek ezrei halnak meg – következmények nélkül. Az izraeli-palesztin konfliktust évtizedek óta képtelenek megoldani. A Krím-félsziget elfoglalása – vagy visszafoglalása – ügyében sem született mindmáig megnyugtató megoldás. Miért nem tudták/tudják megoldani a fehéroroszországi vagy az ukrajnai helyzetet? És folytathatnám. Hol van tehát a nemzetközi jog? És hol van annak betartatása?

 

Az ENSZ teljesen tehetetlen és eredménytelen a terroristaellenes harcban, az illegális migráció elleni küzdelemben, az alapvető emberi jogok megsértése védelmében, és sorolhatnám. Az ENSZ tulajdonképpen egy adminisztratív intézmény, amelyik politikai megrendelésre nyilatkozatokat, ajánlásokat fogad el, melyeknek semmi értelme nincs. Gyakorlati foganatja pedig egyáltalán nincs. AZ ENSZ a konkrét nemzetközi problémákat – bárhol is legyenek azok a világon – nem tudja, vagy nem akarja megoldani.

Változások kellenek

 

Hatalmas változásra van szükség, mindenekelőtt az európai politikusok gondolkodásában, mentalitásában és a pénzügyi háttérhatalom magatartásában ahhoz, hogy végre legyen Európában és egyáltalán a világban tisztességesen működő és érvényesíthető nemzetközi jog – mindnyájunk hasznára. Persze ehhez érdek/érdekek kellenek, hogy valakinek/valakiknek érdeke legyen mindezt hathatósan megvalósítani.

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.