Rajmund, Zelma
  • HUF: 357.82
  • USD: 1.22
  • 2 °C
  • 8 °C
Vélemény

Pikáns helyzetbe került a tanácsadó Berényi József

A két tanácsadó együttes ténykedése több szempontból is pikáns ízt ad a történetnek.

Nyitókép: Körkép.sk (montázs)

 

Bővült a kormányoldal nemzetiségi ügyekért felelős tanácsadóinak köre. Míg Igor Matovičnak (OĽaNO) az MKP alelnöke, Berényi József ad tanácsot, addig Boris Kollár házelnöknek (Sme rodina) szerdától az SNS-es Anton Hrnko súghat majd, többek között magyar ügyekben.

 

A két tanácsadó együttes ténykedése több szempontból is pikáns ízt ad a történetnek.

 

Hogy miért?

 

Vége az idillnek?

 

Az OĽaNO és a Sme rodina a kormánykoalíció két legerősebb pártja. Elnökeik az ország legfontosabb közjogi funkcióit töltik be. Igor Matovič a kormányt, Boris Kollár a parlamentet irányítja.

 

A magyar politikai erők választási bukását követő légüres térben kezdetben Berényi József jelent meg mindkettőjük oldalán. Főleg a budapesti, bilaterális találkozóik előkészítése kapcsán.

 

Berényi általános megelégedésre jó teljesítményt nyújtott, úgy Pozsony, mint Budapest szempontjából is. Ezt erősíti, hogy azóta a szlovák kormányfő külső tanácsadójává léptették elő. Vele konzultál Matovič, ha a trianoni évfordulóról, vagy épp a Csemadok állami támogatásáról van szó (és vélhetően sok más egyéb ügyekben). Vele konzultálhatna akkor is, ha a kettős állampolgárság magyar szempontból megnyugtató megoldása kerül terítékre.

 

Új helyzet Berényi számára

 

Hrnko színre lépése új helyzetet teremt Berényi eddigi, idillikusnak nevezhető helyzetében. Az SNS korábbi frakcióvezetője és alelnöke ugyanis a régi, Mečiar és Slota fémjelezte keményvonalas, soviniszta szlovák politika megtestesítője, akit az előző választási ciklusban a Most-Híd idejében is csak a kormányprogram tartott kordában.

 

Azóta láthatjuk, hogy kormányból, parlamentből kiesve az SNS is hangnemet váltott. Hrnko pedig sikertelen elnökjelöltsége után is maradt az SNS tagja, ugyanakkor immár mint Boris Kollár történelmi, nemzeti és nemzetiségi ügyekben illetékes tanácsadójaként is dolgozik.

 

Ez ad pikáns ízt a két nemzetiségi tanácsadó viszonyában és hozhat érdekes rivalizálást a Sme rodina és az OĽANO viszonyában magyar-szlovák ügyekben. Miközben a magyarok épp az egységről próbálják meggyőzni a felvidéki magyarságot.

 

Mindez Berényi, közvetve pedig az MKP számára jelent majd érzékeny kihívást. Hiszen akarva akaratlanul rajtuk fog csattani minden, Hrnko fejéből kipattanó ötlet. Hogy lesz belőlük elég, arra mérget vehetünk.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2020. Sze. 20. 16:21

El kell erni az autonomiat mert nelkule a szlovakoktol nem fogunk tudni fejlodni mert nekik az a celjuk hogy megszunjunk letezni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket