Nyitókép: Archív

 

Duray Miklós, a felvidéki Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) tiszteletbeli elnöke ez év szeptember 25-én, a romániai önkormányzati választások előtt két nappal cikket közölt a Felvidék.ma portálon Neve magyar, gondolkodása sehonnai címmel.

 

Mintegy erre reagálva, ugyanakkor az erdélyi, udvarhelyszéki politikai helyzetet is megvilágítva fogalmazta meg és adta ki nyilatkozatát Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szeptember 30-án A székely „anyaváros” nem alkuszik címmel.

 

Ezt a nevezett hírportál csak Duray Miklós válaszával együtt volt hajlandó közölni október 1-jén, majd amikor Tőkés László viszontválaszt juttatott el a szerkesztőségnek, megtagadták annak közzétételét.

 hirdetes_810x300  

 

Az EMNT elnökének sajtóirodája az etikus egyensúly helyreállítása és a tisztábban látás érdekében fordult a Körkép.sk-hoz, kérve az alábbi nyílt levél közzétételét.

 

Tőkés László viszontválasza Duray Miklósnak, a SZAKC tiszteletbeli elnökének

 

Kedves Miklós!

 

Megítélésem szerint én egy tisztességes állásfoglalást fogalmaztam meg Székelyudvarhely „anyaváros” nem alkuszik címmel, ami a Felvidék.ma portálon is megjelent október 1-jén. Éppen ezért nem értem, hogy ezt miért rovod fel nekem a nyilatkozatomat. Távol áll tőlem, hogy megsértselek. Éppen ellenkezőleg: azért fogtam tollat, mivel Székelyudvarhely kiváló – újraválasztott – polgármesterét igaztalanul és durván megsértetted, amikor is azt írtad róla, hogy: „Neve magyar, gondolkodása sehonnai.”

 

Akárhogyan is forgatod a szót: a „sehonnai” jelző olvastán senki sem a Czuczor–Fogarasi szótárt üti fel, hanem ahhoz a Petőfi Sándor által használt jelzős szerkezet („Sehonnai bitang ember” – Nemzeti dal) képzetét társítja. Éppen ezért igencsak nagyképűen hat az a megállapításod, hogy: „felejtitek a magyar nyelvet”. Amúgy Gálfi Árpád polgármesterre a Czuczor–Fogarasi-féle értelmezés sem illik, mely szerint „sehonnai” az, aki „senkihez sem tartozik”. Székelyudvarhely magyar választópolgárai fényesen igazolták, hogy hozzájuk tartozik.

 

Azt is írod, hogy „félreértettünk” Téged, mivel Te csak „arra mutattál rá, hogy ami Székelyudvarhelyen történik, az prototípusa a szlovákiai magyar szétrohadásnak”. Hát nem: ami a székely anyavárosban történik, az a székely helytállásnak a prototípusa! (Erről szól a nyilatkozatom.)

 

Végezetül fájó szívvel veszem tudomásul tárgytól eltérő vagdalkozásodat. Nem felel meg a valóságnak, hogy az 1990-es évek legelején Pozsonyban nem lettem volna hajlandó Veled találkozni. Ezzel szöges ellentétben rövidesen elsőként hívtalak meg Erdélybe, ahol több helyszínen való látogatásod és fellépésed valóságos diadalútnak számított. Ma is és mindenkor felnéztem Reád. Bajtársi üdvözletem küldöm:

 

Nagyvárad, 2020. október 3.

Tőkés László

 

Körkép.sk

A témával kapcsolatos további írások ITT és ITT

 

Tőkés László: Duray Miklós fatális nagy tévedése

 

Hidasodás? Duray és Tőkés vitájában Tőkésnek van igaza

 

Bár sokan gondolják és tiszteletből inkább hallgatnak, a Körkép leírja: Duray Miklós téved

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.