Nyitókép: Zuzana Čaputová Fb-oldala

 

Az, ami most zajlik az országban az általános tesztelés ellehetetlenítése érdekében, a politikai bosszú vegytiszta példája.

 

A gond csak az, hogy rajtunk, állampolgárokon kísérleteznek.

 

Kormányzás a járvány kellős közepén

 hirdetes_400x285  

 

Szlovákia azon kevés európai országok közé tartozik, ahol a legutóbbi parlamenti választások a COVID-járvány első hullámával egy időben zajlottak.

 

Amit most az egyes politikusoktól láthatunk, nagyban az befolyásolja, hogy milyen eredményt értek el a legutóbbi megmérettetésen.

 

A Smer nagy-nagy szerencséje, hogy már másodszor bukott a lehető legkedvezőbb körülmények közepette.

 

A Smer mindig jól járt

 

Amikor 2006-ban először kormányra kerültek, világrekordot jelentő, 10 százalékot meghaladó GDP növekedést kaptak ajándékként Dzurindáéktól. Hogy ez mit jelent? Euró tízmilliárdokat plusszban égi mannaként, hosszú-hosszú éveken keresztül. A 2010-es választási vereség is a lehető legjobbkor jött Ficoék számára. Iveta Radičová rövid kormányzása épp arra volt elég, hogy a Smer megszabaduljon saját felelősségétől, és a világgazdasági válság miatti népszerűtlen intézkedéseket ellenzékből kritizálhatta.

 

A jobboldali kormány a feketemunka elvégzése után, másfél év kormányzást követően fel is bomlott, Fico újra megmentőként érkezhetett. Élt is a lehetőséggel, és egészen 2020. márciusig a legelképesztőbb maffiaállamot építette ki Európa közepén, szétlopva mindent, amit csak lehet. Generációkra előre, egészen unokáinkig.

 

Az idei választási vereség sem jöhetett volna jobbkor Fico – Pellegrini és szatelitjei számára. A koronajárvány miatt érdemi kormányzásra szinte lehetőség sincs, Matovičék mégis munkához láttak. Az igazságszolgáltatás, a rendőrség napi szinten kattintja a bilincseket az eddig szinte érinthetetlen fehérgalléros bűnözőkre.

 

Aki politikusként a tesztelést támadja, önző

 

Hogy most, az országos tesztelés kapcsán mégis ennyire ármánykodó, a felelősségteljes hozzáállás legapróbb jelét sem látni az ellenzék és az államfő részéről, annak oka a választási vereségükben rejlik.

 

A Smer, a Hlas és a Most-Híd nem a teszteléstől fél, nem az emberek egészségét félti (ha ezt tenné, a tesztelésen való részvételre biztatna), hanem a közeledő NAKA bilincseitől retteg. Ezért kerül, amibe kerül, mérjék azt halottakban, COVID-fertőzöttekben, a cél egyértelmű: Igor Matovič kormányát mielőbb meg kell buktatni. Ha más nincs, akár a koronamenedzsment hiányosságaira fogva. A felhergelt, emóciókba űzött nép így észre sem veszi, fel sem teszi a kérdést, hogy hol ideális, egyébként is a helyzet most? A világ melyik országában népszerű emiatt az éppen hatalmon levő kormány? Sehol.

 

Ez magyarázza az Orvosi Kamara vezetőjének, Kollárnak a nyilatkozatait is, aki lényegében a Smer, anyagiakban mért csicskása, a Pellegrini – Drucker tandem egyik kitartottja, sima pártkatona. Hogy a Most-Híd bilincstől rettegő politikusairól ne is beszéljünk.

 

Csalódott, hatalomból kiszorultak kicsinyes bosszúja

 

Ugyanúgy a bosszú motiválja azon csalódott MKP-sokat is, akik a választások előtt már Bugár Béla új pajtásaiként látták magukat. Miután ez nem jött össze, kiszorultak a vezetésből, és Matovič is megorrolt rájuk. Mozgásterük ezért kicsi, így polgármesterként most fizetett hirdetésben álszent módon szemforgatva azon sopánkodnak, hogy pár üveg fertőtlenítőszert kell venniük a drogériában, amit az állam még ki is fizet.

 

A legszomorúbb azonban az államfő, Zuzana Čaputová rombolása, akit nemes egyszerűséggel a Progresszív Szlovákia mielőbbi parlamentbe való visszakerülése mozgat.

 

Az abszurd mindebben, hogy a felhergelt, dezinformált, felelőtlenül elbizonytalanított, épp a tesztelés elutasítása miatt nagyobb COVID-19 veszélynek kitett népre alig gondolnak.

 

Pontosabban gondolnak. Azok, akik a népszerűtlen döntések ellenére felvállalták a szinte politikai öngyilkosságnak beillő lehetetlent, ingyenes tesztelést biztosítanak mindenkinek, és éjt nappallá téve küzdenek. Mindenkiért.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.