Nyitókép: pravda.sk

 

Frissítve: december 30, 09.57 Az országos (ex)rendőrfőkapitány felakasztotta magát a börtöncellájában. December 29-én, kedd este a nyakára kötötte melegítőfelsőjét, majd elbúcsúzott az élettől. Jelenleg agyhalál állapotában, kómában fekszik a kórházban. Beszélni már nem fog.

 

Ha valakinek eddig még kétségei voltak afelől, hogy mi zajlott ebben az országban a Smer – Most-Híd – SNS kormányzása alatt (és előtte), az Lučanský öngyilkossági kísérletével végleg felébredhet.

 

A korábbi országos rendőrfőkapitány tette ugyanis egyértelmű és világos beismerő vallomásnak is beillik.

 hirdetes_810x300  

 

Amikor a halál az egyedüli „megoldás”

 

Lučanský a halált választotta, mert valószínűleg más választása már nem maradt. Messzire, túl messzire jutott. Oda, ahonnan már nincs visszaút. Valami hasonlóról beszélt Marian Kočner is Dobroslav Trnkának, amikor utóbbi a Gorilla hanganyagával megzsarolta a Penta vezérét, Haščákot. „Te nem tudod mit tettél. Ezek golyót eresztenek a fejedbe“ – sziszegte a szemei közé.

 

A piramis csúcsa alatt álló személyeknek, akik túl sokat tudnak, nem marad sok választásuk, ha elérkezik az idő.  Ők ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy bíróság döntsön a sorsukról, hogy rendőrök hallgassák ki őket, hogy szembesítsék őket tetteikkel, hogy aztán majd leüljék a súlyos éveket.

 

Jeffrey Epstein, az emberkereskedelemmel és szexuális visszaélésekkel vádolt predátor, amerikai milliárdos sem engedhette meg magának a luxust, hogy életben maradjon. Így ő is öngyilkos lett a börtönben.

 

Vannak, akik nem beszélhetnek

 

Mert képzeljük el, ahogy Lučanský mesélni kezd, és elmondja, hogy hogyan épült fel az egész rendszer. Hogy kiket és miért zsaroltak, hová, a politikai rendszeren belül kihez vezettek a szálak. Kormányfőt, minisztereket, az állam egykori csúcsvezetőit is magával rántva. Elképzelhetetlen.

 

A probléma ott van, hogy a szigorú felügyelet ellenére is végezhetett önmagával. Pedig állandó őrizet alatt állt. Magánzárkában volt, melyet 30 percenként személyesen ellenőriztek, a kamera pedig végig pásztázta (a cella előtti folyosót). Az eperjesi börtönigazgatónak ezért mennie kell. Azért, hogy az öngyilkosságokból ne válhasson sorozat. Hiszen a kormányváltás óta sokan ülnek már börtönben, akik mellé hamarosan új bűnözők érkezhetnek.

 

Vagy ő bent, vagy mások vele kint

 

Az országos rendőrfőkapitány saját melegítőfelsőjére kötötte fel magát. A hír azonnal végigszáguldott az országban. Fico, Kaliňák, Pellegrini, Bugár, Gál, Solymos pedig hallgatnak. Ez a csend legalább olyan beszédes, mint a cella, ahol alig két órája még Lučanský készült a halálra.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 70 olvasónak tetszik ez a cikk.