Nyitókép: TA 3 (reprofoto)

 

A tegnapi TA 3-as  Gyimesi György – Ravasz Ábel vita megmutatta a felvidéki magyar politika szinte minden kínját, ugyanakkor fontos tanulságokkal is szolgált.

 

Vegyük sorba őket.

 

Elvileg egy szlovák és egy vegyespártban politizáló két magyar politikus vitázott egymással. Valójában azonban a szlovák pártban aktív Gyimesi György képviselte a magyar érdekeket, a szélsőségesen liberális Ravasz Ábel meg valami teljesen mást, nevezzük most jószándékkal multietnicitásnak.

  hirdetes_300x300   

 

A tét, melyet az elmúlt hetekben már kellően kifejtettünk a Körképen, a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó kérdése volt. Azaz, hogy (A) egy, vagy (B) két (hibrid) nemzetiséget lehessen megadni a népszámlálási íveken. Magyar ember számára – jelen helyzetben – természetesen az A az egyetlen elfogadható, míg a vegyespárti, hibrid ideológiát építő, az asszimiláció gyorsításában érdekelt Hunčík – Ravasz féle érdekkör a B-t erőlteti.

 

A magyarok Gyimesi, a szlovákok Ravasz mögött

 

Mi több, a látszólag az egységre törekvő MKP – Összefogás – Most hármas (mint amikor magyar érdekekről van szó általában), ezúttal is teljesen más értékrendet képviselt. Az MKP és az Összefogás, kiegészülve a magyarság gerincét alkotó politikán kívüli világ tagjaival egy emberként felsorakoztak Gyimesi mögött, míg a vegyesek Ravaszt támogatták.

 

És el is érkeztünk az egyesülés egyik komoly dilemmájához. Azaz, hogy mire számíthat a felvidéki magyarság az esetlegesen megalakuló egységes pártban, ha ott a Ravasz félék fogják megtestesíteni a magyar érdekeket. Miért kellene bárkinek is eltűrnie, hogy egy szűk kör által kiválasztott, önjelölt politikus, korábbi romaügyi kormánybiztos döntsön rólunk a fejünk fölött, majd ahhoz, mint valami bulldog, szuszogva, idegesen, verejtékben úszva a végsőkig ragaszkodjon?

 

Ravasz Ábel. Kép: TA 3 (reprofoto)

 

Tanulságos volt látni, hogy a január 28-án már ismét az egységről tárgyaló  Összefogás és MKP első vonalas politikusai mennyire mást képviseltek, mint a Most-Híd. És tanulságos volt látni azt is, hogy egy szlovák párt, a magyarok felé nyitott OĽaNO sietett a magyarok segítségére.

 

Benešes vagyonelkobzás a Most kormányzása alatt

 

Gyimesinek ráadásul még arra is maradt ereje, hogy rámutasson a Most-Híd magyarellenes politikájára (például, hogy az elmúlt négy évben Érsek Árpád miniszter felügyelte a Nemzeti Autópályaépítő Vállalatot és a Most-Híd kezében volt az igazságügyi minisztérium, az állam mégis elkobozta a magyarok földjeit a Beneš-dekrétumokra hivatkozva.)

 

Gyimesi György. Kép: TA 3 (reprofoto)

 

Ravasz a vitában folyamatosan kormányellenes retorikát használt, végig az Összefogást támadta, akikkel holnap, miután megrázza magát, már egy asztalnál fog ülni. Mintha mi sem történt volna.

 

Mindezt természetesen látják a választók is, ezért olyan nehéz elhitetni az emberekkel, hogy őszinte a szándék és magyar érdeket képvisel a három párt egyesülése. Mert mint látjuk, óriási a szakadék a felvidéki magyarság és a Most-Híd értékrendje között.

 

Ezért veszélyes az ilyen kompromisszumok árán meghozott egység ránk, magyarokra nézve.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 49 olvasónak tetszik ez a cikk.