Elemér
  • HUF: 362.38
  • USD: 1.21
  • 2 °C
  • 12 °C
Vélemény

Király Zsolt: A Gyimesi – Ravasz tévévita tanulságai

A tegnapi TA 3-as  Gyimesi György – Ravasz Ábel vita megmutatta a felvidéki magyar politika szinte minden kínját

Nyitókép: TA 3 (reprofoto)

 

A tegnapi TA 3-as  Gyimesi György – Ravasz Ábel vita megmutatta a felvidéki magyar politika szinte minden kínját, ugyanakkor fontos tanulságokkal is szolgált.

 

Vegyük sorba őket.

 

Elvileg egy szlovák és egy vegyespártban politizáló két magyar politikus vitázott egymással. Valójában azonban a szlovák pártban aktív Gyimesi György képviselte a magyar érdekeket, a szélsőségesen liberális Ravasz Ábel meg valami teljesen mást, nevezzük most jószándékkal multietnicitásnak.

 

A tét, melyet az elmúlt hetekben már kellően kifejtettünk a Körképen, a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó kérdése volt. Azaz, hogy (A) egy, vagy (B) két (hibrid) nemzetiséget lehessen megadni a népszámlálási íveken. Magyar ember számára – jelen helyzetben – természetesen az A az egyetlen elfogadható, míg a vegyespárti, hibrid ideológiát építő, az asszimiláció gyorsításában érdekelt Hunčík – Ravasz féle érdekkör a B-t erőlteti.

 

A magyarok Gyimesi, a szlovákok Ravasz mögött

 

Mi több, a látszólag az egységre törekvő MKP – Összefogás – Most hármas (mint amikor magyar érdekekről van szó általában), ezúttal is teljesen más értékrendet képviselt. Az MKP és az Összefogás, kiegészülve a magyarság gerincét alkotó politikán kívüli világ tagjaival egy emberként felsorakoztak Gyimesi mögött, míg a vegyesek Ravaszt támogatták.

 

És el is érkeztünk az egyesülés egyik komoly dilemmájához. Azaz, hogy mire számíthat a felvidéki magyarság az esetlegesen megalakuló egységes pártban, ha ott a Ravasz félék fogják megtestesíteni a magyar érdekeket. Miért kellene bárkinek is eltűrnie, hogy egy szűk kör által kiválasztott, önjelölt politikus, korábbi romaügyi kormánybiztos döntsön rólunk a fejünk fölött, majd ahhoz, mint valami bulldog, szuszogva, idegesen, verejtékben úszva a végsőkig ragaszkodjon?

 

Ravasz Ábel. Kép: TA 3 (reprofoto)

 

Tanulságos volt látni, hogy a január 28-án már ismét az egységről tárgyaló  Összefogás és MKP első vonalas politikusai mennyire mást képviseltek, mint a Most-Híd. És tanulságos volt látni azt is, hogy egy szlovák párt, a magyarok felé nyitott OĽaNO sietett a magyarok segítségére.

 

Benešes vagyonelkobzás a Most kormányzása alatt

 

Gyimesinek ráadásul még arra is maradt ereje, hogy rámutasson a Most-Híd magyarellenes politikájára (például, hogy az elmúlt négy évben Érsek Árpád miniszter felügyelte a Nemzeti Autópályaépítő Vállalatot és a Most-Híd kezében volt az igazságügyi minisztérium, az állam mégis elkobozta a magyarok földjeit a Beneš-dekrétumokra hivatkozva.)

 

Gyimesi György. Kép: TA 3 (reprofoto)

 

Ravasz a vitában folyamatosan kormányellenes retorikát használt, végig az Összefogást támadta, akikkel holnap, miután megrázza magát, már egy asztalnál fog ülni. Mintha mi sem történt volna.

 

Mindezt természetesen látják a választók is, ezért olyan nehéz elhitetni az emberekkel, hogy őszinte a szándék és magyar érdeket képvisel a három párt egyesülése. Mert mint látjuk, óriási a szakadék a felvidéki magyarság és a Most-Híd értékrendje között.

 

Ezért veszélyes az ilyen kompromisszumok árán meghozott egység ránk, magyarokra nézve.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 49 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Mihályi Molnár László
2021. jan. 27. 12:24

Rég megmondatott: hogy ganéból várat nem lehet építeni, főleg nem nemzetileg, nemileg, emberileg és értelmileg "semleges" egyedekkel, akik a liberális téveszmékkel semlegesítették magukat: rövidre zárva agyukat, gerincüket, értelmi, érzelmi és emberi világukat. De hogy még nyilvánosságokat is kapjanak, hogy a szlovákoknak legyen min röhögniük......

Bendegúz Ábrahám
2021. jan. 27. 20:14

Volt már hasonló, amikor az egykori MKDM volt elnöke és alelnöke, 2 magyar, egymással vitatkozott szlovákul a köztévében, a szlovák atyafiak meg jókat derültek rajtuk akkor is.... https://youtu.be/ny5pDSqn0j8?t=84

Magóg
2021. jan. 29. 10:23

Rossz hír: A vírus közöttünk van! Jó hír: nem covid a neve és izolálása nem a M&B. Gates által pénzelt "brit tudósok" kiváltsága. Kimutatásukhoz pedig nincs szükség kétes médiumok nagymennyiségű vásárlására, ami "gyerekeinket és unkáinkat is eladósítja". Be is mutatkoznak. Magyar embert a cikkben említett személyek hidegen kellene, hogy hadják, mivel az egyik szlovák a másik vegyes. Ergo: A TA3-on magyarok nem vitáztak. Alkotmányos joguknak köszönhetően magyarnak mondják magukat, így próbálnak észrevétlenül fertőzni. Trójai falovak! Mindenki aki ma felvidéken tolerálja a degenerációt az a saját identitásának pusztulását sietteti. Mindenki vigyázzon az immunrendszerére!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket