Nyitókép: Zuzana Čaputová Fb-oldala

 

Úgy néz ki, győztek a liberálisok. Huszáros hajrát kivágva, kellő mozgósítással, a szlovákok és a már szlovákul gondolkodók, valamint a vegyesházasságban – egyelőre még számbeli kisebbségben élő – magyarok jelen állás szerint lenyomták a többségi magyarok, ruszinok és szerben torkán saját akaratukat. Igen, a népszámlálásról és a kettős nemzetiség lehetőségéről beszélünk.

 

Ez a csata azonban nem most dőlt el, hanem évekkel ezelőtt. Még a vegyespárt kormányzása alatt, valamikor 2018-2019 tájékán és kizárólag magunknak köszönhetjük az újabb megaláztatást.

 

Nevezzük is nevén azokat, akik a fő felelősei lesznek, ha a népszámlálási ívekben marad a kettős nemzetiség lehetősége, annak minden negatív következményével ránk, magyarokra nézve:

 hirdetes_300x300  

 

A fő felelősök

 

Ravasz Ábel (Most-Híd) korábbi romaügyi kormánybiztos, Bukovszky László (Most-Híd) kisebbségi kormánybiztos, Petőcz Kálmán (a kormány emberi jogi, kisebbségügyi és nem egyenlőségi tanácsának tagja), Bárdos Gyula, Bauer Edit, Tokár Géza, Tóth Tibor, Szekeres Klaudia (a kisebbségügyi bizottság tagjai), Németh Ilona és Simon Attila (Čaputová államfő nemzetiségi tanácsadói).

 

Előbbi kettő azért, mert szokás szerint nem magyar érdekből kigondolta és átültette a felvidéki magyarság asszimilációját, további hígulását eredményező elgondolást. A maga is vegyesházasságban élő Petőcz Kálmán azért, mert végig támogatta és támogatja mindezt, a Csemadokos, Kerekasztalos/Fórum Intézetes ötösfogat pedig azért, mert évekig némán hallgattak, alibista módon asszisztáltak mindehhez, hogy még véletlenül se lehessen társadalmi vitát kezdeményezni arról, hogy kinek jó és kinek nem a kettős nemzetiség, vagy hogy hogyan fogják egyáltalán kiértékelni majd az így kapott adatokat.

 

Sunnyogók, kenyérgyávák

 

Ki azért sunnyogott, mert maga is pozitívan viszonyul a témához, ki vélhetően anyagi megfontolásból, féltve pályázatait a Kisebbségi Kulturális Alapot (KKA) ma is ellenőrzése alatt tartó mostosok bosszújától. És végül a két tanácsadó, Németh Ilona (Ravasz Ábel édesanyja), illetve korábban, ha kellett, a Népszabadság, az SZFE, vagy az INDEX mellett is kiálló „kiemelt intézményként pöffeszkedő“ Fórumosok egyike, Simon Attila.

 

Zuzana Čaputová államfő és jellemzően liberális beállítottságú nemzetiségi tanácsadói a népszámlálás kettős nemzetiségének kérdéséről értekeznek. Kép: Az államfő Fb-oldala

 

A harc vélhetően eldőlt, és ha csak valami csoda nem történik az elkövetkező napokban (bár erre is van még némi esély), minden marad úgy, ahogy azt a liberálisok eltervezték. A népszámlálással ismét „legyárthatják“ saját táborukat, újra létjogosultságot hazudva maguknak.

 

A végső döntésre ugyan még pár napot várni kell, de a tanulságok ettől függetlenül már levonhatók:

 

Ez nem a kettős identitásról, hanem magyarságunk feladásáról szól

 

A nemzeti oldal sajnos, mint annyiszor az elmúlt években, saját nemtörődömsége, lustasága, kényelmessége, kenyérgyávasága, rossz káderpolitikája következtében vereséget szenvedett egy újabb fontos vitában. Emiatt zsugorodik a magyarság, ezért olyan ordítóan nagy a hitelességi probléma a felvidéki magyar politikában. Eltűnt a szilárd támpont. Mert ez nem arról szól, hogy ne lehessen cigány-magyar a magát eddig csak magyarnak feltüntető roma, vagy felmenői által szentimentalizmusból ne érezhesse magát kicsit magyarnak is a ma már egyértelműen szlovák identitású egyén.

 

Itt arról van szó, hogy úgy erőltetik ránk az új módszertant, hogy nem tudjuk, mit fog majd jelenteni számunkra. És ha a kettős állampolgárság tiltásából, a dunaszerdahelyi szurkolóverésből, Malina Hedvig esetéből, vagy épp a szlovák nemzetállam építésből indulunk ki, nem számíthatunk semmi jóra. Egy saját eltűnését némán tűrő, a belőle falatozókra bambán bámuló közösséggé silányultunk, tisztelet a kivételeknek. Bor helyett egyre inkább hosszúlépést palackozunk.

 

Megérdemeljük! Megérdemeljük?

 

Az már csak hab a tortán, hogy ha nincs a szlovák kormánypártban politizáló Gyimesi és ha nem áll össze a hosszabbításban egy utolsó „nagy“ támadásra a nemzeti oldal (Összefogás – MKP – civilek) akkor még saját gyengeségünk, szegénységi bizonyítványunk sem derül ki.

 

Igen, a magyar liberális lobbi aknamunkájának köszönhetően a Čaputová – Patakyová – Dostál féle szlovák tengely ismét ránk erőltetheti saját akaratát. Mi pedig majd azt is eltűrjük, hogy a Ravasz, Bukovszky félék, vagy a KKA-ban ülő, összeférhetetlen helyzetben levő hidas pénzosztók ellenzéből is irányítsanak.

 

Megérdemeljük! Megérdemeljük?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 50 olvasónak tetszik ez a cikk.