János, Pál
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 21 °C
  • 35 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Elmaradt a politikai egység a Felvidéken. Mit jelent mindez? Lenyeli a bugári békát a megszűnő MKP? Körkép.sk kérdezz-felelek

Forró és Solymos döntése azt is jelenti, hogy továbbra is marad a politikai többpártrendszer a Felvidéken.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Az MKP a Most-Híddal közösen úgy döntött, hogy az Összefogás kizárásával viszik tovább az egységesülés projektjét. A három párt próbálja saját érdekeinek megfelelően kommunikálni a döntést, ami nem feltétlenül fedi a valóságot. A Körkép.sk most feloszlatva a ködöt, a pártok által nem kimondható tényeknek megfelelően igyekszik megvilágítani olvasóinak, mi is történt valójában és mi várható az elkövetkező években.

 

Kérdezz-felelek.

 

Mit jelent, hogy immár az Összefogás nélkül, csak az MKP és a Most-Híd folytatja az egyesülési tárgyalásokat?

 

Az MKP és a Most-Híd taktikát váltott. Míg eddig „karámon belül“ próbáltak dűlőre jutni a mindkettőjükre valós politikai veszélyt jelentő Összefogással, mára levetették a kesztyűt. Forró és Solymos döntése azt is jelenti, hogy továbbra is marad a politikai többpártrendszer a Felvidéken.

 

Az MKP és a Most-Híd új pártot hoz létre. Ez azt jelenti, hogy megszűnik az MKP?

 

Igen, azt. És ez az a lépés, melyet nem biztos, hogy kellően átgondoltak a magyar párt boszorkánykonyhájában. Ráadásul maga Forró Krisztián, az MKP elnöke lesz az, aki megszünteti a magyarok pártját, és összemossa egy vegyessel. Ez minden, csak nem hálás feladat, bevonul a történelemkönyvekbe. A mostosok ráadásul hozzák magukkal a közösbe saját szlovákjaikat, ruszinjaikat és multikulturális értékrendjüket.

 

Berényi a Körképnek: A kétpárti egyezség kevés lesz az 5 százalékhoz (Interjú)

 

Ne feledjük, hogy eddig az MKP maga volt a gyűjtőpárt. Ahogy a nevéből is adódik, a magyar közösség pártja. Azzal, hogy egyesülnek a Most-Híddal, tetszik vagy sem, maguk is vegyespárttá válnak. Magyar pártnak innentől kezdve az Összefogás lesz nevezhető, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

 

Az MKP választóiban ráadásul erős szentimentalizmus uralkodik az MKP, mint márka iránt. A leghűségesebb választói az idősebb generáció tagjai közül kerülnek ki, akik még megélték az MKDM – Együttélés – MPP fúzióját és az MKP megalakulását. Az annak helyébe lépő új vegyespárt elbizonytalaníthatja az MKP törzsválasztóit, nem beszélve azokról, akik nem fogják tudni lenyelni a bugári békát.

 

Hogy jutottunk idáig?

 

Ez a kérdés hosszabb választ igényel. Az biztos, hogy a történetben mindenki felelős. Az első politikai hibát az Összefogás követte el. Amikor a tavalyi farnadi tisztújító kongresszuson, ahol – egyébként helyes döntésként – nem a Bugárral már akkor megegyezett Őry Pétert, hanem Forró Krisztiánt választották elnöknek, Forró azonnal be is jelentette, hogy megkezdi a tárgyalásokat az Összefogással. Tehát azokkal, akikkel az MKÖ (Magyar Közösségi Összefogás) nevű pártlistán a parlamenti választásokon együtt indultak.

 

Az Összefogás azonban pimaszul megpróbált előzni. Kivette a nálánál minden tekintetben jóval nagyobb MKP kezéből az irányítást, és Gombaszögre hárompárti közéleti pikniket hívott össze. Ezzel felrúgta az íratlan politikai szabályokat, amit nehezen viseltek az MKP-ban. Az MKP ugyan eljött a piknikre (naná, hogy a hidasok is), de igencsak megorrolt az Összefogásra. Ezért jelentette be Forró a pikniken, hogy nem kétpárti, hanem hárompárti tárgyalások indulnak az egységről. Az Összefogást leforrázta a hír, a Most-Hídnak meg több se kellett, azonnal lecsapott a kínálkozó lehetőségre. (A Körkép.sk már ekkor megírta, hogy a vegyespárt nyerte a közéleti pikniket. Kaptunk is éte hideget-meleget a később ébredőktől.)

 

Meglepetés Gombaszögön: A Most-Híd “nyerte” a Közéleti Pikniket

 

Innentől kezdve már nem volt megállás. A Most-Híd átvette az irányítást, és feszes határidőkhöz kötött konkrét politikai lépéseket sürgetett. Emlékezzünk csak az augusztus 20-i komáromi koszorúzásra, majd a karácsonyi, illetve 2021. február 15-i határidőre.

 

A mostani fiaskó magja lényegében már akkor el lett hintve.

 

Miben hibázott az MKP és miben az Összefogás?

 

Az MKP abban hibázott, hogy ahelyett, hogy először az Összefogással egyezett volna meg az egyesülésről, és vehette volna fel megerősödve a harcot Bugárral, féltékenységből „bevették a buliba“ a vegyespártot is. Az Összefogás pedig ott számította el magát, hogy túlságosan pimasz volt. Méretük, káderhátterük, választási eredményük egyáltalán nem jogosította fel őket arra a szerepre, amit megpróbáltak eljátszani. Ez okozta a bizalom megrendülését a frissen megválasztott Forróban az Összefogás iránt. A többit pedig már elvégezték a dörzsölt hidasok.

 

Az Összefogás tehát nagyban hozzájárult a mostani helyzethez. Az már egy másik kérdés, hogy nem biztos, hogy túlságosan búslakodnak miatta.

 

Kinek jó és kinek rossz a kétpárti egyezség?

 

Aki örülhet, az mindenképpen a Most-Híd. Lényegében ismét sikerült átmenteniük magukat. Többségében ugyanazok, akik anno kiléptek az MKP-ból, miután Csáky legyőzte Bugárt. Most a NAKA nyomozások árnyékában, komoly értékrendbeli különbségek ellenére mégis elérték, hogy az MKP vörös szőnyeget terítsen eléjük.

 

Solymos László látszólagos vezetésével, Bugár (és köre) irányításával csak idő kérdése, mikor kerítik hatalmukba a majdani új vegyespártot. Az MKP országos elnökségében ráadásul több potenciális „áruló” is ül (elsősorban a már említett Őry Péter és a politikai együgyűségéről, emberi gátlástalanságáról elhíresült Menyhárt József), akik az új vegyespártban inkább a hidas kvótát erősíthetik majd. Nincs kizárva az sem, hogy mások az MKP-ból meg épp a Most-Híd miatt igazolnak majd át az Összefogásba.

 

Jó az Összefogásnak is, mert lehetőséget kaptak az építkezésre. Arra pedig egy közös pártban nem lett volna annyi lehetőségük, mint külön. Mondhatni tehát, hogy elérkezett számukra az igazság órája. Eddig leginkább az MKP által keltett hullámokon lovagoltak, mostantól viszont már csak saját magukra számíthatnak. Kezdődik a munka neheze. A választók számára pedig jön a való világ. Kiderül ugyanis, képesek-e egy erős váltópártot felépíteni és elnyerni a választók bizalmát, vagy „csak“ civilkedni.

 

Aki egyértelműen veszít az egység elmaradásával, az az MKP. A magyar párt ugyanis felhígul, a nagypolitikában járatlan, zöldfülű, gyakran reménytelenül naiv és későn ébredő, magukat annál komolyabb kalibernek képzelő tagjait a dörzsölt, de hiteltelen hidasok könnyen az ujjuk köré csavarhatják. Az MKP választóinak 72 százaléka (Körkép.sk felmérés) ráadásul nem ért egyet a párt mostani döntésével, ami újabb komoly kihívás Forróék számára.

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Mit jelent az egység befuccsolása a 2022-es összevont, megyei és helyhatósági választásokra nézve?

 

Azt, hogy ha csak addig nem sikerül megegyezniük, külön indul az Összefogás (és a függetlenek), illetve az új vegyespárt. Aminek komoly ára lesz az MKP-ra nézve. Le fog kelleni mondaniuk ugyanis a hidasok javára egyes befutó helyekről a majdani közös listán. Például a Dunaszerdahelyi járásban, ahol 4 éve a megyei választásokon az MKP hengerelt (8-ból 8), de ugyanúgy a Galántai, Érsekújvári, Lévai, Komáromi, Rimaszombati, stb. járásokban is. Nem beszélve a polgármester-jelölti lehetőségekről, amik szintén szűkülnek. Akik most petícióban üdvözlik az Összefogás kizárását, azok lényegében polgármesterek, illetve politikai szereplők, akiket vélhetően nem érint majd a kompromisszum.

 

Egyetértesz az MKP megszüntetésével és hogy helyébe az átnevezett MKDSZ lépjen?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az Összefogásnak a mostani kikosarazás után nem érdeke a gyors megegyezés. Inkább időre van szükségük, hogy kiépítsék saját struktúráikat és minél több helyen saját jelölteket állítsanak.

 

Az biztos, hogy míg a „zegység“ az arányokon bukott el (az Összefogás 25 százalékot szeretett volna elérni a közösből, míg az ajánlat 17 százalékra szólt), addig egy esetleges újabb tárgyalásnál már 50-50 százalékról fognak akarni indítani.

 

Mihez kezdjenek most a választók?

 

Mást nem nagyon tehetnek, mint hogy kivárnak. Az új vegyespárt nevében afféle barba-trükként várhatóan szerepelni fog majd a magyar megnevezés. De hogy mit jelent a magyar a vegyespárt számára, azt jól láttuk eddig is (himnusz betiltása, kettős nemzetiség erőltetése a népszámláláson, kettős állampolgárságról való lemondás, az Orbán-kormányhoz fűződő viszony, a Most-Híd politikusainak a magyar ellenzéki tüntetéseken való rendszeres megjelenése, Népszabadság melletti kiállás, pártsajtójukban a Fidesz-KDNP gyalázása, stb., stb.)

 

Az MKP-Most-Híd által létrehozott új pártban rengeteg olyan értékrendbeli, ideológiai időzített bomba lesz, ami csak idő kérdése, mikor robban.

 

Kérdés, mire lesz képes ilyen helyzetben az Összefogás.

 

A kérdéseket és a válaszokat összeállította: Király Zsolt

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 47 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gyenge Ádám
2021. feb. 08. 08:16

Sokszor tisztelem a szerző elemzéseit, de most nem értek egyet. Az Összefogás 0.1%-al akarta diktálni a feltételeket, aztán amikor azok nem teljesültek nekiállnak sajtótájékoztatókon handabandázni. Szerintem inkább az Összefogás számította el magát alaposan. Egy 5. magyar pártra már nem lesz egyszerűen szükség a Felvidéken. Tisztelem Orosz Örs korábbi aktivizmusát, de fogalmam sincs hogy adhatja ehhez a nevét. A magyar kormány is a Berényi-Forró féle vonalat fogja támogatni. Bugár már senkit nem értekel, egy bukott politikus, és pont így lehet majd végleg kiszorítani a politikából. Mindenki unja már az újabb és újabb pártokat. Megoldás kell, és most egyszerűen a tömegvonzás a legnagyobbhoz fogja vinni a szavazókat is.

varga lajos
2021. feb. 08. 09:24

Végül mégis csak kiderül, hogy a demokrácia, mint rendszer csak onnanól kezdve gyanúsíható meg a hasznosság és a fenntarthatóság jelzőkkel, ha a választók- tehát a TELJES közösség - elég felkészült és elég művelt ahhoz, hogy felismerje azt a tényt, hogy kizárólag csak rajtuk múlik, hogy a közösséget valóban a közösségért tenni akarók és TUDÓK fogják vezetni és irányítani, vagy kétes elveken lovagoló kalandorok. Nos erre mifelénk már jó ideje rendszerektől függetlenül nem azok irányítanak és vezenek, akiket meg lehene gyanúsítani az első csoportba való besorolhatósággal és ez egyértelműen egy lavina effektust eredményezett, aminek csakis egy ilyen rakás "hárombetűs" lehet a végeredménye. Az pedig ugye jobb eseben pár év, rosszabb verzióban évtized, vagy évszázad, és a legrosszabb verzióban a soha elmúlával hoz emberek számára hasznos gyümölcsöt. Addig be kell érnónk azzal, hogy a jövő választói eseében nem sajnálunk semilyen áldozatot azért, hogy még a legelhagyatottab városszéli lemorzsolódók is képesek legyenek meglátni, hogy ki az akiben legalább az első kaegória esélye megtalálható. Az események azt bizonyíják, hogy jelenleg a második kategóriások vígan lubickolnak a tudatlanság óceánjának habjaiban.

Béla
2021. feb. 08. 09:54

Tisztelt Ádám! Azért a cikkben leirtak 99% -ka igaz. Itt a HID Bugárral ahogy viszonyult az itteni magyarságot, az minden csak nem képviselet. Semmit, de semmit nem tud felmutatni, csak a haszonszerzést vagyonszerzést a HID-asok részere, és milyen áron....? NAKA.... Miniete már ne képviseljen a HID.

Lusmi
2021. feb. 08. 11:32

Ezt kapjuk, mert ezek szerint ezt érdemeljük!( Isten nem bottal ver.) Itt tart demokráciafelfogásban, értékítéletben, elemzőkészségben, bölcsességben a felvidéki magyar közösség. Az orránál fogva vezetik (érted MKP?!) és Ő még jólesően dorombol is hozzá. Az egyezség megvan, de az nem zavar senkit, hogy az MKP vs.HíD ellentmondásos témáiból egyik sincs kibeszélve. (Azt titkoljuk, hogy "szinte" semmiben nem értünk egyet, de deklaráljuk hogy megegyeztünk). Percemberkék (aktuális politikai haszonlesők) dáridója ez. A jelenlegi MKP-HíD felsővezetései és falvaink jelenlegi polgármestereiből sokan (javarészt MKP vagy HÍD szinekben) rántódtak most össze, hogy a közelgő önkormányzati választásokon megőrizzék pozícióikat. Elvek most nem számítanak! A lakájmédia ontja a két párt felsővezetésének méltatását, a HÍD2 (bocs MKDSZ) üdvözli a kétpárti megegyezést, mindenki a helyén a nagy felvidéki tragikomédiában. Hát akkor örüljünk mindannyian ennek az egységnek, ahol a nyúl az oroszlánnal együtt legel a csodálatos virágos réten és mindenki szereti egymást az idők végezetéig, Ámen!...mindenki beleoldódna ebbe a "tökéletes" harmóniába, ha ez az Összefogás nevű kis homokszem ne lenne a gépezetben! DE OTT VAN!!! (....így talán én is tudok majd kire szavazni. Merthogy erre az MKP Mostová konglomerátumra nem fogok, az tuti.) ...Áldás békesség!

Id Vavrek Istvan
2021. feb. 08. 11:52

Tehat megsem tudnak megegyezni gyoznek az egok A most hidbol sokan vissaternek az MKP hez mert az az igazi szlovakiai magyar part Fontos hogy megfelelo programmal aljanak az emberek ele Az emberek tobbsege meg csak abbahagyja a Csakizast es Bugarozast mert mi magyar emberek vagyunk fontosak El kell erni hogy a szlovak de ugyanakkor a magyar kormanynak is fontosak legyunk Ehhez kivanok kitarto becsuletes munkat a politikusinak A parlamentbe jutas legyen a 4 ev celja es ne egymas szapulasa Ne feledkezzunk meg a multrol de merjunk elore nezni mi szlovakiai magyarok

B, Gy.
2021. feb. 08. 15:09

Hogyan varjuk el a szlovakiai magyaroktol, hogy ne olvadjanak be ha mar kepviselo partjaink is beolvadnak,.Most a varakozas ideje lesz mit hoz ossze Bugar mert most nagyon az tortenik amit o elkepzel.

Figyelő
2021. feb. 08. 17:28

Az MKP akkor "szünt" meg,amikor lemondott arról,hogy a felvidéki magyarok pártja maradjon. Győzelmi mámor jegyében a 1-2% törpe pártnak behódolt. Nem értem a sajtót sem, miért futtatják az Összefogás pártot. Ilyen párt SK nincs registrálva. Értem az összefogás minden magyar vágya - tökéletesen hangzik. Van MKÖ párt, megkapja a 2,4 mil.€ támagatást, amit természetesen csak trükkökkel lehet elosztani, törvényesen csak kicsi-kicsi hányadát ! Az esetleges megbeszélt elosztást vizslán figyelik. Mózesék ezt tudják, ebben éllovasok. Az MKP anyagi kiszolgálttatottságba került. ! MKÖ nem búslakodik, köszöni jól megvan. A Felvidék a "vegyest" már kipróbálta. Úgy a válsztás előtti mint a mai összefogás ebben a formájában szerintem multidő.

Geönczeöl Gyula
2021. feb. 09. 00:07

az elemzés kissé "rusztikus", de meglepően élénk. Ha az anyaországnak van esze (nem sok van), akkor az összefogás mellé áll néhány egyszerű oknál fogva. 1. Ez a fiatalok pártja. Nekik van idejük és jövőjük. Önzetlenül, de SEGITSÜK őket. Mi ismerjük a múltat, időt takarithatunk meg nekik. 2. vannak elképzeléseik és tesznek is érte 3. Az mkp törzsgárdája is magyar emberekből áll, és belátják, hogy múmiákkal nem mehetnek semmire 4. szlovák szimpatizánsok? semi gond. Ismerjék meg és vállalják a magyar identitást. Ha megvakarják magukat ugyis előjönnek a magyar ősök. 5 Ezer további ok van. Mikor kezdünk a valódi dolgok feltérképezéséhez és a produltiv munkához. A hid elnöke ha jól emlékszem szétvert miniszter korában egy kinai éttermet. Ez IGEN nagy teljesitmény volt. Most majd bugár irányitásával szétveri a torzszülöttet. Ugyanis MI TART ennyi ideig megegyezni? Egy KOCSMÁBAN ez nem tartana semmi ideig. Na itt van a KUTYA (probléma) elásva.

Gerembes Karcsi
2021. feb. 09. 07:08

Kérdezem tisztelt közben forgott illetékesek, apám Magyar nemzetiségű!! Édesanyám úgyszintén Magyar nemzetiségű ebből kifolyólag énis tehát mit is kelesz bekarikáznom?? Mért nekem csak az álampolgárságom szlovák!! erre kérem a választ!

B, Gy.
2021. feb. 09. 14:20

Talan most folyik magyarsagunk kilora valo eladasa Bugarnak ez mar jol megy.

Kmeczkó Eta
2021. feb. 22. 17:31

A Most-Híddal úgy összefogni,hogy magukkal hozzák a sleppjüket,teljesen más a prioritás az MKP és a Most-Híd viszonylatában,eltérő értékrendet képviseltek eddig,szerencsétlen lépésnek tartom.Remélem,még nem került pecsét a szerződésre.De nem nagyon lehetett eddig arról hallani,kiket hozna magával Solymos a táncba.Kik azok az eddig ismert arcok,akik besorolnának az új konglomerátumba.Bárki kettő fog össze,halálra van ítélve.Még a hármas,a Trojka is csak éppen átsurranna a léc fölött,talán meglenne az 5,1%. Nem számszerűen,de lélekben "elfogyott" a felvidéki magyar választók nagy része.Az idős generáció kihalt,30 év telt el a 90-es választások óta,a fiatalabbak nagy része meg szlovák pártokat választ,mondván ne vesszen el a szavazata.Négy sikertelen választást éltünk meg.Már magában ez lehangoló.Van ember,aki látja a kiutat ebből a jelenleg vesztett helyzetből?Szerintem mind a három formáció bűnös a kialakult helyzetért.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket