Nyitókép: SME

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová távozása önmagának és az SaS-nak sem jó. Milyen következményei lehetnek a jobboldali liberális kormánypártra nézve, hogy elveszti második legnépszerűbb politikusát?

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová érdekes jelenség a szlovák politikában. Azon erős nők egyike, aki különösebb háttér nélkül, saját munkájának, kitartásának és szorgalmának köszönheti eddigi politikai karrierjét. Az ösztönös közéleti szereplő prototípusa, akit most a saját ösztönei hagytak cserben. Becsületére legyen mondva, hogy meg is fizette érte az árat.

 

 hirdetes_810x300  

Röviden összefoglalva, miről van szó: Az SaS EP-képviselője a hét elején sajtótájékoztatót tartott, melyen saját kormányát, pontosabban annak egyik miniszterét, az uniós támogatások koordinálásáért felelős Veronika Remišová miniszterelnök-helyettest támadta. Mégpedig olyan stílusban és módon, hogy azt Peter Pellegrini és Robert Fico is megirigyelhette volna. Nicholsonová pechje, hogy bár nem akart rosszat, túltolta a biciklit. Ráadásul fő állításának indoklásába, hogy Szlovákia egy milliárd euró uniós pénztől esett el, maga is belekeveredett.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nicholsonova, bicykel
Lucia Ďuriš Nicholsonová. Kép: cas.sk

 

Az eredmény: Remišová cáfolta a vádakat, amit az Európai Bizottság is megerősített. Nicholsová helyett főnöke volt kénytelen bocsánatot kérni koalíciós partnereitől. Mivel maga az érintett erre nem volt hajlandó, bejelentette, hogy távozik az SaS-ból. Hogy végleg, vagy csak átmenetileg, az majd még kiderül. Jelenleg egyik opció sincs kizárva.

 

Ami fontosabb, hogy mit jelent mindez a párt belső folyamataira.

 

Az SaS alapító elnöke, Richard Sulík már régóta lebegteti, hogy 2023-ban lemond a párt éléről. Sulík egy bohém életművész, menedzser típusú politikus, akit egyre inkább fáraszt a güri-munka, amit egy párt vezetése jelent.

 

Az SaS-en belül az elmúlt időszakban ezért két potenciális utód neve merült fel. Az egyik, Sulík favoritja, Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter, a másik Nicholsonová, aki fogalmazzunk így, leginkább a párt választóinak jelöltje lehet.

 

Ki kicsoda?

 

Gröhling az SaS-en belül egyelőre még csak felmenőben van. Eddigi karrierjét leginkább Sulík hű szövetségeseként alapozta meg. Az egykori fodrász, majd diplomabotrányba keveredett politikus Juraj Droba jelenlegi pozsonyi megyeelnöknél sajátította el gyorstalpalóban az oktatásüggyel kapcsolatos alapvető ismereteket. Különösebb politikai súlya nincs. Ő az a tipikus stréber diák, aki lefelel mindenből, ha azt előtte kellően bemagolta. Ráadásul újabban a transzgender téma egyik zászlóvivője is, akivel az SaS balliberális oldalról előzheti a Progresszív Szlovákiát.

 

Gröhling otvára tému transgender. Debata o práve poznať skutočné pohlavie sa začína
Branislav Gröhling. Kép forrása: dennikstandard.sk

 

Vele szemben indult volna Nicholsonová, aki kétségtelen hibái ellenére eddigi karikáinak száma miatt is jóval népszerűbb a jobboldali, liberális választók körében.

 

Búcsúja után a párton belüli egyik fő dilemmává az vált, hogy mi legyen az utódlás kérdésével. Az SaS számára mindig fontos volt a verseny. Egy rivalizálás nélküli, kinevezéssel átadott stafétabot Gröhlingnek, annak értékrendjét és habitusát elnézve nem biztos, hogy növeli a párt jövőbeli túlélésének esélyeit.

 

Nicholsonová távozásának egyik lehetséges következménye az lehet, hogy pechjére, Sulík mégis marad a párt élén.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.