Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Forró Krisztián MKP-s pártelnök az „egyetlen kormánypárti szlovákiai magyar portálként” emlegette nemrég a Körkép.sk-t. Azon túl, hogy állítása valótlan, sokkal árulkodóbb, hogy szóról szóra ugyanazt a propagandát ismétli, amit a Most-Hidas, etnikai politizálást elutasító, radikálisan balliberális többi portálon már olvashattunk magunkról. Ez több, mint jelzésértékű.

 

Forró Krisztián, az MKP elnöke azt állította nemrég, hogy a Körkép.sk téved, amikor új vegyespárt megszületését jósolja, mert a 2020. augusztus 20-án aláírt közös dokumentum is leszögezi, hogy az új párt magyar párt lesz. Ezt akkor most tegyük tisztába.

 

Körkép.sk exkluzív! Elfogtunk egy levelet: A Most-Híd tényleg vegyespártra törekszik az MKP-val

 

 hirdetes_810x300  

A dokumentum szerint ugyan magyar párt jöhet létre, de a Most-Híd vezető politikusai és tisztviselői már számtalan jelét adták annak, hogy az etnikai politizálás ellenlábasai. Legutóbb a népszámlálásban szereplő kettős nemzetiségért folytatott offenzívájukkal, amely a párton túlmutatva összliberális összefogásban csúcsosodott ki, és érvényesült is az akaratuk. Az MKP hallgatott. Ahogy hallgatott, amikor a Most-Híd politikusai az MKP stratégiai partnerét, a jelenlegi magyar kormányt szidalmazták balliberális propagandát ismételgetve, vagy amikor a baloldali, korrupt HLAS javára gyűjtöttek aláírást. Mit jelent mindez?

 

Szőnyeg alá söprés

 

Jelenleg annyit látni, hogy a Most-Híd és az MKP egyetértenek abban, hogy be akarnak jutni a parlamentbe. Abban sincs vita köztük, hogy ez csak közösen fog menni. És sajnos abban is egyetértenek, hogy mindent a szőnyeg alá kell söpörni, ami ezt veszélyezteti. A dokumentum, amit az MKP elnöke említett, tartalmazhat bármit, ha nem tartják be, mit sem ér.

 

Amit most látunk, az egy olyan monopólium létrehozása, ami semmi, de semmi olyan (nemzeti) ígéretet nem hajlandó tenni, amit később számon lehet kérni rajta.

 

Ez a probléma nem az Összefogásról szól.

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az Összefogás sem volt épp az etnikai politizálás bástyája.

 

Ez a probléma arról szól, hogy a felvidéki magyar választókat már 25-ször eláruló politikusok azon ügyeskednek, hogy monopolhelyzetből ránk erőltessék magukat. Csakhogy nekünk, választóknak már nincs megelőlegezhető bizalmunk. Főleg azoknak nincs, akiknek fontos az etnikai politizálás és a korrupció elleni harc.

 

Ezért nem életképes az MKP és a Most-Híd frigye, és ezért nem váltja majd be a hozzá fűzött reményeket. És pótcselekvésként sajnos ezért szavazott és fog még szavazni rengeteg magyar szlovák pártra.

 

A Most-Híd politikája maradr: nem vállal fel semmi olyat, ami rontja alkupozíciót, esélyeit egy esetleges kormányban, vagy az üzleti alkuknál. És semmi, de semmi jelét nem adta a párt jelenlegi vezetése annak, hogy ez változott volna. Sőt.

 

Vagyis, a felvidéki magyarság égető, nemzeti politikai problémáit nem hogy nem fogják felvállalni, de ahogy eddig tették, még akadályozni is fogják a megoldásukat.

 

Nem kell mélyreszántó elemzőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a magyarság megmaradása egy önfeladást és folytonos megalkuvást hirdető párttal aligha garantálható.

 

Egyetértesz az MKP megszüntetésével és hogy helyébe az átnevezett MKDSZ lépjen?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Nem tudom, milyen eredményben reménykednek azok, akik ugyanazokkal az emberekkel a háttérben, ugyanolyan hozzáállást tapasztalva más kimenetelre számítanak. Az Összefogás körüli vita ennek a súlyos dilemmának csak egyetlen apró tünete.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.