Nyitókép: teraz.sk

 

Cikkemben csupa tényállítás szerepel, a végén pedig egy kérdés, melyet mindenki saját belátása szerint megválaszolhat. Vitázni szükséges, de érzések és meggyőződés mellett próbáljuk meg azt a tények tiszteletben tartásával.

 

Szlovákia az elmúlt hetekben világelsővé vált az 1 millió főre eső Covid-19 áldozatok és a kórházban ápolt betegek számát illetően. Ilyen körülmények között sürgősen tenni kellett valamit.

 

Vakcina, mint politikai fegyver

 hirdetes_300x300  

 

Az EU által lekötött, a tagországoknak szánt vakcina mennyiséget a nyugati gyógyszergyárak a szerződéseket megszegve sem szállítják a vállalt mennyiségi és időbeli keretek között. Helyette az arab világba kerül és bárhová, ahol a többszörösét fizetik érte. Az oltóanyag így politikai fegyverré vált, mert a gyógyszergyárak azzá tették.

 

Szlovákia túszává vált a helyzetnek, az uniós tagországok kénytelenek alternatív lehetőségek után nézni.

 

A tavaly szeptemberig még Európa leghatékonyabb víruskezelését bemutató Szlovákia alig fél évvel később már sereghajtóvá vált. Többek között a koalíción belüli eltérő víruskezelési ideológia és a megváltozott lakossági hozzáállás következtében.

 

Emiatt nem működnek a szigorú megelőző intézkedések sem. Az emberek versenyt űznek a korlátozások megkerüléséből, majd mindenért a kormányt okolják. Ugyanezt teszi az ellenzék is. A kormányon belüli ellenzék és az államfő az egészségügyi miniszter leváltását követelik, a kormányfőtől pedig vitathatatlan hibái miatt elvennék a járványkezelés irányítását.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és álló
Megjött a Szputnyik V első szállítmánya. Kép: MZ Fb-oldala

 

Az oroszok és a kínaiak látva a geopolitikai lehetőséget alternatívát kínálnak. Alternatívát, melyekre semmi szükség nem lenne, ha a Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca betartaná saját vállalásait.

 

A végén egyetlen felelős marad

 

Az ellenzék és a kormányon belüli ellenzék cinikus politizálásba kezd. Fico és Pellegrini a NAKA-tól és a börtöntől félve a kormány bukására, a kormányon belüli ellenzék pedig saját szakállára kezd el játszani. Ez utóbbi úgy, hogy pontosan tudják, a felelősség végső esetben a legerősebb koalíciós partneren marad, ők pedig akár még jól is kijöhetnek az egészből.

 

Az emberek hónapok óta otthonaikban vannak bezárva, az iskolák, óvodák rendszertelenül működnek, sokan az utolsó anyagi tartalékaikat élik fel. Vállalkozások, egzisztenciák, családok mennek tönkre, a kórházak már nem bírják a nyomást.

 

A megoldást a vakcinázás jelentheti. Az Európai Unión belüli egység és szolidaritás repedezik, a tagállamok sorra külön útra térnek.

 

A vakcinázás terén cikkünk írásakor Magyarország az egyik leghatékonyabb uniós tagállam. Európai szinten a szerbek (csakúgy, mint Magyarország, a kínai és az orosz vakcinaának köszönhetően), Málta és Dánia után a negyedik helyen áll.

 

Adatok: ourworldindata.org/

 

Szlovákia úgy dönt, ennyi halál és bezárt vállalkozás után felgyorsítja az oltást. Azért, hogy mielőbb elérje az átoltottsági szintet és amennyire csak lehet, visszakaphassuk a vírus előtti életünket.

 

Az orosz alternatíva

 

Igor Matovič le is szerződik az oroszokkal 2 millió vakcina leszállítására, melyből 200 ezer március 1-jén meg is érkezik. Igen, uniós jóváhagyás nélkül, az egészségügyi miniszter kivételével. Úgy, ahogy több más gyógyszer is használatban van az országban.

 

Az orosz vakcina mennyiség 40 százalékkal képes felgyorsítani az oltást, Szlovákia így korábban tudja elérni az oltottsági szintet. Az országban legkevesebb 300 ezer olyan ember van, akik a felmérések szerint kizárólag orosz vakcinával hajlandók beoltatni magukat.

 

Beoltatnád magad a Sputnik V orosz vakcinával?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A Szputnyik V senki számára nem lesz kötelező, mindenki saját felelősségére választhatja majd.

 

Ennyit a tényekről, az összes többi médiális és politikai reakció színtiszta helyezkedés.

 

Most pedig mindenki döntse el saját maga, hogy helyes vagy helytelen döntést-e hoztunk, hogy ilyen körülmények között vettünk 2 millió darab Szputnyikot.

 

Király Zsolt

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 41 olvasónak tetszik ez a cikk.