Nyitókép: trend.sk

 

Sokan csak a fejüket csóválják nem értve, mi történik a kormánykoalícióban. Nekik üzenjük, nincsenek egyedül. Az ugyanis, ami a szemünk előtt játszódik, csak a valóság elkendőzése.

 

Szputnyik-ügy és a magyar kártya

 

Ezt a két témát húzta elő nagy hirtelen a liberális oldal, hogy megpróbálja megbuktatni Igor Matovičot. Minél gyorsabban, amíg el lehet fedni a valós indokot. Amíg a Matovič iránti gyűlöletüket el lehet fedni a járvánnyal, a halottakkal, a fertőzöttekkel, a nehéz anyagi helyzetbe került emberi sorsokkal.

 hirdetes_400x285  

 

Néhány hónap múlva ugyanis már késő lesz. Szlovákia hamarosan felülkerekedhet a koronavíruson, a koalíció végre dolgozni kezdhet (eddig ugyanis csak járványezelés zajlott valós kormányzás helyett), és akkor fuccs az egésznek. Ráadásul még pénz is van a talpra álláshoz, elég hatékony programokat hirdetni és elkölteni.

 

Álszent húzások

 

A liberálisok pont olyan álszent, hamis módon indítottak támadást a kormányfő ellen, mint ami Magyarországon is jellemzi őket. Először előkészítették a terepet, torpedózták a járványügyi intézkedéseket (bezárásnál nyitást követeltek, tesztelésnél távolmaradást). Majd amikor a három hónap alatt világelsőből sereghajtókká váltunk, rámutattak a fő felelősre: Igor Matovič és leghűbb fegyverhordozója, Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

 

Matovič: Sulík narába s pravdou svojským spôsobom | TREND
Sulík emberére akadt. Kép: trend.sk

 

Csakhogy a Čaputová – Sulík – Remišová tengely elszámította magát. Igor Matovič ahelyett, hogy összeomlott volna, saját kezébe vette az irányítást. Orbán és Szijjártó segítségével megszerezte a Szputnyikot, amivel időt nyertünk. Épp annyi időt, amíg a nyugati vakcinákból is sikerül eleget gyártani.

 

Így a progresszív tengelynek nem volt más lehetősége, mint megtámadni magát a Szputnyikot. Hogy a koalíciós partnerek jóváhagyása és tudta nélkül lett beszerezve (még szép, hogy nem tudtak, különben rögtön megakadályozták volna), hogy nincs beregisztrálva Európában, hogy ezzel elárultuk Brüsszelt, stb. Nagy marhaság az egész.

 

A Szputnyik bejött

 

Matovič sikeresen megvédte igazát, és látjuk, hogy már a Szputnyik engedélyeztetése is megkezdődött az EMA-nál. Ami ha befejeződik, lényegében azt fogja jelenteni, hogy a Szputnyikhoz is ugyanolyan lehetetlen lesz hozzájutni nagy tételben, mint most a Pfizerhez, Modernához, AstraZenecához. Ezért olyan fontos a 2 millió adag orosz oltóanyag.

 

Így kénytelenek voltak taktikát változtatni. Most már hirtelen Matovič vezetési és kommunikációs stílusa a gond, mintha legalábbis nem együtt kormányoztak volna már egy éve. Most vált egyszeriben sürgőssé a probléma. És hogy még cifrább legyen, mellé szőtték a magyar szálat. Ami mindig hat. (Szerencsére a magyarok között is).

 

A liberális sajtó és miniszterek ahelyett, hogy megköszönték volna a Szijjártó Pétertől kapott segítséget, az ajándékba kapott 27 lélegeztetőgépet (értéke közel 135 000 euró), maga Szijjártó lett hirtelen a probléma.

 

Szijjártó Péter Komáronban 2021. március 3-án. Kép: Szijjártó Péter Fb-oldala

 

Hogy találkozni mert a kormánykoalíció magyar nemzetiségű képviselőjével, hogy érdeklődött a kettős állampolgárság továbbra is megoldatlan kérdése iránt. Mégis mi mást kellett volna tennie Szijjártónak? Ha nem ezt teszi, mi, felvidéki magyarok vettük volna elő. Szerencsére erre semmi szükség nem volt. Szijjártó ahogy azt kell, szlovák kollégájával, Korčokkal is találkozni szeretett volna, aki bunkó módon lemondta a találkozót. Ezért ment Szijjártó csak Komáromba.

 

Hazaárulás? Dehogy!

 

Csakhogy az SaS szerint ez már hazaárulás, és Pető Tibor nagykövetet is berendelték. Mintha nem is két egymással szomszédos EU-tagországról lenne szó, hanem Abháziáról, Kelet-Ukrajnáról vagy más fegyveres konfliktussal terhelt térségről. Amivel maga a szlovák liberális politikai vezetés, a soviniszta, magyargyűlölő Korčok-Klus tandem viselkedik úgy, mintha Abháziában, vagy épp a Donyec-medencében lennének.

 

Összegezve, a napnál is világosabb, hogy itt nem a járványkezelésről, vagy a Szputnyikról, ne adj isten a magyaroktól való félelemről van szó. Nem. Itt Igor Matovič eltávolítása az elsőszámú cél. Azzal az immár rutinos kormánybuktató Sulíkkal, aki kormányfőként látja magát, de könnyen lehet, hogy kormányon kívül végezheti

 

Szerdán kiderül, hogy alig egy évvel a választások után lesz-e liberális, progresszív fordulat Szlovákiában vagy sem. A Szputnyik-ügy és a magyar kártya kijátszása jól mutatja, mennyire hamis a baba.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 58 olvasónak tetszik ez a cikk.