Nyitókép: čas.sk

 

Heródes negyedes fejedelem a születésnapját ünnepli. Heródiás lánya táncot lejt az ünnepségen, ami nagyon megtetszik a fejedelemnek. A csodálatos táncért a lány kérhet bármit. Az anyja tanácsára Keresztelő János fejét követeli. Bármennyire nincs a fejedelem ínyére a kérés, megteszi, hiszen megígérte. Rövid időn belül hozzák János fejét…

 

Ez a jól ismert bibliai történet jutott az eszembe a szlovák kormányban kitört koalíciós válsággal kapcsolatban. A két kisebb koalíciós partner nem éppen csodás táncot lejtve megrengette az amúgy sem zökkenőmentesen működő kormányt és annak fejét. A „fejedelem” a tánc megszűnéséért cserébe (pici eltérés a bibliai történethez képest) ígéretet tesz, hogy teljesíti a kívánságot, csak szűnjön meg a kialakult helyzet. Nem sokkal később tálcán hozzák az egészségügyi miniszter fejét…

 

Az országban a járványhelyzet miatt komoly probléma van már hetek, hónapok óta. Februárban az ország lakosságának számarányához mérten világelsők lettünk a halálozások számát tekintve. Baj van, és ha baj van, akkor kell egy bűnbak is. Mintha ettől egy csapásra megoldódna minden. A kormány a koronavírussal kapcsolatos döntéseit nem egy személy hozta.

 hirdetes_300x300  

 

Közösen hozták – gondolom, a demokrácia elvével összhangban: szavazással. És a többség hangja győzött. A döntésekkel kapcsolatos vitáknak mi, egyszerű állampolgárok is tanúi voltunk, hiszen nem mulasztották el az egyes pártok vezetői ezt az orrunkra kötni a sajtótájékoztatók alkalmával vagy a bájosabbnál bájosabb üzengetésekkel. Őszintén sajnálom, hogy leváltották az egészségügyi tárca vezetőjét. Javaslatainak egy részét a kormány nem minden esetben támogatta. Most pedig ő a hibás a kialakult helyzetért? A többieknek nincs semmi felelőssége?

 

Egy recsegő-ropogó hajóban, ahol a tisztek a saját maguk pozíciójának a megerősítésébe fektetik az energiájukat, nagyon nehéz. Embert próbáló feladat a hajót a hánykolódó koronatengeren előrevinni. Ennél a hajónál néha azt se lehet tudni, ki a kapitány, és a kormányos vagy a tisztek szót fogadnak-e neki. Csak üvöltözés, egymásra mutogatás hallatszik.

 

Pénteken az „ünnepi tálalás” után azt hittem, hogy lecsillapodnak a kedélyek, és evickélünk valahogy tovább. De nem. Igencsak táncolhatnékja van itt egyeseknek. A hullámzástól tengeri betegek lettek? Szlovákiának erre most nagyon nincs szüksége. Nem elég, hogy a vírus amúgy is instabil, kiszámíthatatlan, a kormány is az. A helyzet csak romlik. Talán jobban, mint a járványgörbe. Ideje lenne abbahagyni! Felelős vezetőkre van szüksége az országnak!

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.