Nyitókép: Körkép.sk

 

Sulík és Remišová támadását egyelőre visszaverte a Sme rodina és az OĽaNO.

 

Nehéz követni az óráról órára változó állapotot, a Körkép.sk mégis kísérletet tesz a kormányválság olvasatára. Hangsúlyozva, hogy az a cikkünk megjelenésekor érvényes állapotokat tükrözi.

 

Progresszív kormánybuktatás?

 hirdetes_810x300  

 

A kormányoldal progresszív, liberális értékrendet valló tényezői, az SaS, a Za ľudí és Čaputová államfő állnak az egyik, illetve a (saját hibájából is) védekezésre kényszerülő OĽaNO, és szövetségese, a Sme rodina a másik oldalon.

 

Ez utóbbi kettő összesen 70 képviselői mandátummal rendelkezik, amihez „már csak” 6 független képviselőt kellene szerezni, és megvan a parlamenti többség. Meg is van oldva, mondhatnánk, de a helyzet nem ennyire egyszerű. Három évig lehetetlen lenne ilyen törékeny többséggel kormányozni, nem beszélve arról, hogy a mélyreható reformokat el is felejthetnénk. Tudja ezt a progresszív oldal is, ezért fogott össze a kormányfő, Igor Matovič távozását követelve. Külön-külön ugyanis nem sok vizet zavarna sem az SaS, sem a széthullóban levő Za ľudí.

 

Čaputová is beindult

 

Az államfő, Zuzana Čaputová Marek Krajčí lemondásának elfogadásakor lépett ki a pártok felett álló szerepéből, és csatlakozott a kormányfőt megbuktatni szándékozók sorába. Mondatával, hogy „nem tudok azonosulni azzal, hogy (szerk. megj. Krajčí) lemondását áldozatként tálalja”, egyértelmű jelét adta annak, hol is áll ebben a történetben. Innentől kezdve minden egyeztetésnek, tárgyalásnak, ami az államfői palotában történik, világos célja van. Megbuktatni a Matovič-kormányt.

 

A kormány megbuktatásása mind mindíg, ezúttal is az SaS játszik. Kép: Körkép.sk

 

A mai SaS és Za ľudí sajtó után az ember azt gondolhatta, hogy Igor Matovič kormányfő napjai meg vannak számlálva. A Sme rodina délután 5 óra utáni sajtótájékoztatója azonban már jelezte, hogy Boris Kollárék nem adják olyan olcsón a bőrüket. Ezt erősítette meg az OĽaNO mai frakcióülésének eredménye is, melyet maguk a képviselők tolmácsoltak: egyöntetűen kiállunk Igor Matovič mellett.

 

A Sme rodina vabank játéka

 

A Sme rodina ráadásul egy ügyes húzásra is kihasználta a kormányválságot, és Sulík követelését, hogy kormányrekonstrukcióra van szükség. Mivel a NAKA elvitte a párt emberét, a SIS igazgató Vladimír Pčolinskýt, helyére gyorsan megbízható, saját káder kell. Erre egyetlen szóbajöhető katonája maradt Kollárnak, az „utolsó kereszteslovag,“ maga a szociálisügyi miniszter, Milan Krajniak. A Körkép.sk elsőként írta meg saját forrásaira hivatkozva hipotézisét, hogy Krajniak a Szlovák Titkosszolgálat élén végezheti. Amivel a Za ľudí (Kolíková?) és az SaS-ra is nyomást helyezett. Hiszen Krajčí (OĽaNO) és Krajniak (Sme rodina) lemondása után így nekik is lépniük kellene, ha már a kabinet rekonstrukcióját követelik.

 

Mi várható?

 

Az aktuális közvéleménykutatások szerint egy esetleges előrehozott választásba a Sme rodina és a Za ľudí is belebukna, Matovičék pedig komoly veszteségeket szenvednének. Mégis ez a legvalószínűbb forgatókönyv, ha a progresszív liberális oldal és Čaputová államfő továbbra is Matovič távozását fogja követelni.

 

A minoszterelnök lemondása ugyanis nem oldana meg semmit, csak illúziót kölcsönözne ideig-óráig, hogy a kormányválság rendeződött.

 

További megoldásként a kisebbségi kormányzás kínálkozik, amit a Sme rodina ma elutasított. Így már csak egy esetleges szakértői kormány (várhatóan tele progresszív miniszterekkel) kinevezése maradna, ami lényegében Čaputová kénye kedvétől függene.

 

Így jelen állás szerint (bár maga Matovič még nem szólalt meg, ami ha megtörténik, sok mindent átírhat) az SaS és a Za ľudí vagy lemond fő követeléséről, vagy készülhetünk az előrehozott választásokra.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.