Nyitókép: Pravda.sk

 

Pillanatnyilag ez a legvalószínűbb forgatókönyv a kormányválság megoldására. A helyzet azonban napról napra változik, bár az alapkontúrjai már egyre jobban kivehetőek.

 

Mai cikkünkben (az előző ITT olvasható) megpróbáljuk összefoglalni a főbb történéseket, kísérletet téve annak megrajzolására is, hogy mi várható.

 

Király Zsolt: Mi történik a kormánykoalícióban?

 hirdetes_300x300  

 

A kulcsszereplő ebben a történetben Richard Sulík. Az SaS immár másodszor tett kísérletet saját kormányának megbuktatására. Radičová esetében bejött, Matovičnál jelen állás szerint nem jár sikerrel. Próbálkozását aljas, számító módon, a legeslegrosszabb járványhelyzet kellős közepére időzítette.

 

Amikor emberek halnak meg, amikor kevés az oltóanyag, amikor vágni lehet a feszültséget a társadalomban. Járványkezelés helyett Sulík mégis inkább kormányválságot robbantott ki, bízva abban, hogy a Za ľudíval együtt eléri célját. Terve az volt, hogy megbuktatja Matovičot, és vagy egy Čaputovával összerakott szakértői kormányban, vagy előrehozott választások után Pellegrinivel és a progresszívokkal folytatja.

 

Amivel Sulík nem számolt

 

Csakhogy elszámította magát. Nem számolt ugyanis azzal, hogy Veronika Remišová megmakacsolja magát, és az utolsó pillanatban kiugrik a puccsisták közül.

 

Sulík vagy Matovič: A Körkép.sk megkérdezi olvasóit a kormányválságról – Szavazás

 

Hogy kik a fő puccsisták? A Sulík vezette SaS mellett a ZA ľudí párt progresszív vonala. Az ismertebb nevek közül Mária Kolíková igazságügyi miniszter, aki (helyesen mutatott rá Nagy József, az Összefogás alelnöke) Ficot, Pellegrinit és Bugárt, azaz a maffiarkormányt elviselte, de Matovičból elege lett. Továbbá  a frakcióból már távozott Kollár és Valášek, illetve Jana Žitňanská és Juraj Šeliga.

 

Az egykor az OĽaNO-ból indult Remišová azonban az utolsó pillanatban visszahőkölt. Ma már próbálja előkészíteni a terepet saját maradására, jelzi mindaz, amit Sulíkkal kapcsolatban szerdán nyilatkozott. És hogy Matovič is számol vele, jól mutatja, hogy a kormányülésen átment Remišová több száz millió eurós, szélessávú internet fejlesztési csomagja (2030-ig minden háztartás 1 GB gyorsaságú internetet kap az országban.)

 

A legkisebb kormánypárt már nem is létezik

 

A Za ľudí ezzel lényegében megszűnt létezni, de a Remišová körül gyülekező 3-4 parlamenti képviselő jól jöhet Igor Matovič számára a parlamenti többség biztosítására. És persze ne feledkezzünk meg a Sme rodináról sem, akik bár súlyos áldozatot és reputációs kárt szenvedtek Pčolinský SIS vezér lekapcsolásával, 5 százalék körüli népszerűségi indexükkel mégsem ugrálhathak. Ennél erősebbek, mint most, nem nagyon lesznek.

 

A matematika ugyanis nem enged. Az OĽaNO és a Sme rodina együtt 70 mandátummal rendelkezik, ami kevés a többséghez. Stabil kormányzáshoz legalább 78-80 képviselőre van szükség (mint tudjuk, a koalíció 95-ről indult). Hogy Matovič nem nyilvánult meg már egy hete, azt mutatja, hogy gőzerővel dolgoznak a parlamenti többség bebiztosításán. Amint ez meglesz, és az új kabinet is összeáll, lesz értelme nyilatkozni. Addig minden kontraproduktív lenne, amit végre a kormányfő is belátott.

 

Sulík ellenben beszél és hibát hibára halmoz, amivel saját pártja támogatottságát csökkenti. Sulík, Gröhling és Korčok távozásával három miniszteri hely (és ennél is több államtitkári poszt) szabadul fel, ami Matovič mozgásterét növeli az új parlamenti többség biztosítása érdekében (akár egyes, ma még SaS-os politikusokkal kiegészülve). Magyar szempontból egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy az összeférhetetlen Sulík és az alkalmatlan Gröhling mellett a soviniszta, magyargyűlölő Korčok és államtitkára, Klus is távozhat.

 

Új parlamenti többség

 

Természetesen négyes koalíció és 95 fő alkotmányos erő helyett egy jóval szerényebb létszámú parlamenti többség áll majd Matovič rendelkezésére. Feltéve, hogy sikerrel jár, hiszen tényleg óráról órára változik a helyzet.

 

Mindenesetre ha valamire jó lesz az SaS távozása, az a kedélyek megnyugtatása, ami a járványhelyzet lecsengése után végre érdemi kormányzást eredményezhet.

 

Természetesen ehhez Sulíkéknak is lesz néhány szavuk, akik alig rejtik véka alá, hogy fél éven belül a visszatérésüket tervezik.

 

Továbbra sem kizárt az előrehozott választás

 

Ami csakis a kormány megbuktatásával és előrehozott választásokkal lehetséges. És természetesen egy Hlas – SaS – Progresszívek hármas alkotta új kormánnyal.

 

Ez a leosztás tehát jelen pillanatban, ez a tétje a kulisszák mögött zajló tárgyalásoknak, mozgásoknak.

 

Az biztos, hogy Sulík és Matovič többet egy kormányban már nem fog ülni. Hamarosan kiderül, kinek az esélyei erősödnek, illetve gyengülnek. Még néhány nap, és minden kiderül.

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 35 olvasónak tetszik ez a cikk.