Nyitókép: vlada.gov.sk

 

Ma egy éve, hogy megalakult a Matovič-kormány. Ma egy éve, hogy a korrupciótól, újságírógyilkosságtól hangos Smer – SNS – Most-Híd-féle maffiakormányt leváltotta az ország tisztességesebb része. Alkotmányos többséggel megbízva  az OĽaNO – Sme rodina – SaS – Za ľudí négyest, hogy tegyék rendbe végre az országot.

 

Ez az egy év azonban szinte teljes egészében a koronavírus-járvány kezeléséről szólt, lehetetlenné téve az érdemi kormányzást. És amikor felvillant végre a fény az alagút végén, amikor már látni, hogy néhány hónap van csak hátra a járványhelyzet megfékezéséig, a koalíció közel került ahhoz, hogy felszámolja önmagát. Mint korábban, most is Sulík jóvoltából.

 

A felbújtó ráfizethet

  hirdetes_300x300   

 

Jelen állás szerint azonban úgy néz ki, hogy csak a fő felbujtó, az SaS kerülhet koalíción kívülre. A további kormányzásnak két lehetséges forgatókönyve is van. Ezeket fejtjük most ki cikkünkben.

 

Király Zsolt: Sulík ellenzékbe vonul, Remišová marad, Matovič folytatja?

 

A kisebb oddsot pillanatnyilag arra fizetik, hogy Igor Matovič vezetésével, a Za ľudí maradékával és annak átszervezésével folytatódhat a munka. Melyhez a parlamenti többséget az OĽaNO – Sme rodina 70 képviselője, + a Remišovához hű képviselők, és néhány független alkotná. Kényelmes, 80 körüli parlamenti többséggel.

 

A további kormányzás ára

 

Ennek természetesen ára van. Mégpedig a valójában már amúgy sem létező Za ľudí további gyengülése, akik vezéralakjai (Kolíková) megörökölhetik az SaS minisztériumait. Értesüléseink Žitňanská és Šeliga esetleges miniszterségéről szólnak…

 

Sulík abban a pillanatban elbukott, hogy saját kormányára támadt

 

Természetesen van egy B verzió is, mely akkor válhat aktuálissá, ha a Za ľudí továbbra is ragaszkodik Matovič lemondásához. Ez esetben nagyobb kabinetrekonstrukcióra lehet számítani. Ez kicsit elnyújthatja a kormányválság megoldását, de erre is van megoldás. Matovič helyét így Heger venné át, a jelenlegi kormányfő pedig egyet visszalépne és egyúttal egy erős, szimbolikus jelentőséggel is bíró portfóliót kapna.

 

A magyar szál

 

És itt jutottunk el a magyar szálhoz. Azaz, mi lesz Filip Mónika sorsa, aki jelenleg a legmagasabb kormányzati tisztséget betöltő magyar politikus, a számunkra prioritást jelentő nemzetiségi oktatás élén. Filip Mónika szerencsére nem az SaS tagja, csak a párt jelöltje, ami jelen körülmények között kedvező a számára. Az államtitkár asszony a magyar érdekképviselet megőrzése érdekében akár úgy is dönthet, hogy eltávolodik az SaS-tól.

 

Király Zsolt: Mi történik a kormánykoalícióban?

 

Már csak a Korčok-Klus magyarellenes, soviniszta páros miatt is ez lenne a logikus. A legerősebb parlamenti frakcióban ülő, politikailag felszálló ágban levő Gyimesi Györgytől teljesen indokolt elvárás, hogy a  felvidéki magyarság érdekében megtalálják a módját Filip Mónika megtartására a kormányoldal részéről

 

Ami egyúttal egy erős, Gyimesi – Filip párost is eredményezhetne a dolgok rendeződése után. Annak minden potenciális lehetőségével a felvidéki magyarság számára az elkövetkező időszakban.

 

Így válhatna akár előnyünkre is a kormányválság.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

Matovič két hét után megszólalt. Mit jelent pontosan az OĽaNO üzenete? – Király Zsolt gyorselemzése

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.