Nyitókép: aktuality.sk

 

Két hét kormányválság után Igor Matovič megtörte a csendet. A kormányfő pártja, a legutóbbi parlamenti választásokon 25 százalékot szerzett OĽaNO minisztereinek sorfala előtt fogalmazta meg álláspontját a helyzet rendezése érdekében.

 

Ezek a következők:

 

– Elfogadják Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter és Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnökének lemondását,

 hirdetes_810x300  

 

– Kérik az egyébként a kormányprogramot sem megszavazó Jana Cigániková (SaS) lemondását a parlament egészségügyi bizottságának éléről.

 

– Elveszik az SaS-tól az egyik minisztériumot, melyet eleve a választási eredményén felül kapott az OĽaNO-nak járó tárcák közül.

 

– Tudatosítva saját felelősségét Matovič is kész lemondani a kormányfői posztról, és miniszterként folytatni.

 

Mit jelent mindez?

 

1. Üzenetet az SaS felé, hogy nem az egész párttal, csak bizonyos politikusaikkal van probléma. Ez egyúttal komolyan próbára teszi az SaS egységét. Főleg Grőhling és Korčok miniszterek, államtitkáraik, valamint a különböző államigazgatási pozíciókban ülő több tucat SaS nomináns számára vet fel kérdéseket, akiknek el kell dönteniük, hogy vállalják-e a felelősséget Sulík és Cigániková összeférhetetlen természetéért, vagy sem. Ugyanúgy súlyos árat fizethetnek azok a parlamenti képviselők, akik pótképviselőként szereztek mandátumot, és az SaS-es kormánytagok parlamentbe való visszatérésével lényegében befejezték politikai karrierjüket.

 

2. Üzenet a Za ľudí számára, hogy a párt Veronika Remišová körül gyülekező maradékával továbbra sem gond a közös kormányzás. Mi több, a mai üzenet még azt sem zárja ki, hogy akár Šeliga kerüljön Kolíková helyére. Hiszen a kormányfő által megfogalmazott elvárásokat Šeliga teljesíti.

 

3. Üzenet a Sme rodina felé is, hogy velük lényegében minden rendben, és számítanak egymásra a parlamenti többség biztosítása érdekében.

 

4. És végül, de nem utolsó sorban üzenet az OĽaNO-ra szavazóknak is, hogy a kormányfő tudatában van saját felelősségének a kialakult helyzetért, és lemondásával ő maga is kész áldozatot hozni.

 

A labda most az SaS és a Za ľudí térfelén pattog. Matovč sikeresen áttematizálta a kormányválság eddigi csordogálását. Mostantól kezdve nem az SaS által adott ultimátum és annak letelte a kérdés, hanem hogy mit kezd a két kisebb kormánypárt saját magával a továbbiakban. Maradnak hatalmon, vagy követik ellenzékbe saját össszeférhetetlen, kormányválságot kirobbantó vezetőit.

 

Igor Matovič vasárnap esti nyilatkozata ugyanakkor pontosan egybevág vasárnap délelőtti elemzésünkkel a kormányválság lehetséges rendezésével kapcsolatban.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 32 olvasónak tetszik ez a cikk.