Nyitókép: Körkép.sk

 

Amióta az MKP, a Most-Híd és az Összefogás bejelentették, hogy szövetségre lépnek, a vegyespárt át is vette a karmesteri szerepet.

 

„Mi vagyunk a legnagyobb párt a magyarok körében”

 

„Az MKP az anyahajó”

  hirdetes_300x300   

 

„Az MKP-nak jár az 50 százalék a szövetségben, hogy méretéből adódóan ne legyen megkerülhető”

 

– ilyeneket hallhattunk az MKP részéről az egyesülési tárgyalások hónapjaiban.

 

A Most-Híd a karmester

 

Nos, 50 százalék ide vagy oda, a bejelentés óta kizárólag a közösben alig 27 százalékos súlyú szlovák-magyar vegyespárt nyilatkozik a többiek nevében a szlovák médiában. Ott, ahol a legfontosabb, hogy a többségi nemzet lássa, hogy van itt más is, mint amit a Most-Híd opportunista módon a politikában eddig képviselt.

 

Mégis Solymos László és tanácsadója, Bugár Béla volt az, aki a TA 3 ellenzéki hírcsatornán, illetve a szlovák közrádió pénteki háttérműsorában is magyarázhatta a helyzetet.

 

A szlovák államhoz való lojalitásról, arról, hogy a Szövetség nem lehet magyar párt hanem vegyespárt, hogy függetlennek kell lenni a magyar kormánytól. Minden kimondatlanul azt jelenti, hogy Solymosék arra játszanak, hogy a Hlas potenciális szövetségeseivé váljanak, ezért ütik vágják a jelenlegi szlovák kormányt. Immár a Szövetség nevében is.

 

A vegyespárt tematizál

 

Nem, nem az anyahajó, sem az elvileg „legerősebb“ MKP vagy annak elnöke az, ami tematizál. Solymos László és Bugár Béla ugyanis egy pillanat alatt kezükbe vették a karmesteri pálcát.

 

Így volt ez már a Szövetség megalakulásáról szóló sajtótájékoztatón is, ahol Solymos László vázolta másik két párt nevében is az ideológiai és politika-stratégiai mantineleket. Kiszorítva a konzervatív értékeket a Szövetségben, feltámasztva a vegyespárti ideológiát.

 

Feltámadó vegyespárti ideológia, kiszorított konzervatív értékek a Szövetségben

 

Mindez teljesen másként hangzana, ha Solymos és Bugár csak a maguk nevében, a Szövetség egyik platformjának színeiben nyilatkoznának. De nem ez történik.

 

Bugár: A Szövetség nem lehet magyar párt, mert abból baj lesz. Forró hibázott, Gyimesinek nincs karaktere

 

Ki járt jól a tárgyalásokkal?

 

„Az MKP már csak egy fej nélküli nagy test”, vallják a magyar párt által eddig képviselt ideológiát féltők. Forrásaink szerint nemcsak a szlovák sajtóban kezdi „felzabálni” a Most-Híd a többieket, hanem a hárompárti tárgyalások során is. Úgy tudjuk, hogy a Solymos-Bugár tandemnek sikerült elérnie, hogy ők állítsanak majd listavezetőt a Szövetség közös választási listáján az EP-választásokon. Az is kiszivárgott, hogy az 9-5-4 arány nem érvényes a parlamenti választási lista összeállításánál sem. Azaz, nem jár majd az MKP-nak az 50 százalék a „befutó helyekből.“

 

Hogy mit eredményez majd mindez az „anyahajó“ választói szemében, egyelőre a jövő zenéje. Mert elég merész dolog azt feltételezni, hogy ha a korrumpálódott, hiteltelenné vált Most-Hídra már csak a választók alig 0,8 százaléka kíváncsi, akkor politikusaikra a Szövetség szócsöveiként majd többen fognak hallgatni.

 

Az mindenesetre már az első napok után leszögezhető, hogy a Most-Híd – a várakozásoknak megfelelően – amint átmentette magát, ott folytatja, ahol abbahagyta. Immár a másik két párt nevében is.

 

Ezt akartuk? Jó irányba halad ez a „Szövetség?”

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 48 olvasónak tetszik ez a cikk.