Nyitókép: reprofoto (TA 3)

 

Oda süllyedtünk, hogy immár politikatörténeti esemény, ha magyar politikus felbukkan a szlovák televízióban. E sorok írója még élénken emlékszik arra, amikor a kétezres évek elején politikai tanácsadóként akkori főnökét negyedévente kellett felkészítenie valamelyik országos szlovák televíziós csatorna politikai vitaműsorába az éppen aktuális miniszterrel.

 

Helyt is állt általában az MKP politikusa, szakmailag és retorikailag is. De ma már más idők járnak. Az elmúlt években legtöbbször Forró Krisztián előde miatt szégyenkezhettünk. A szlovákul nem beszélő, korrupciós ügyekbe keveredett, politikailag teljesen alkalmatlanná váló, megszégyenülve távozott Menyhárt József szerencsétlenkedései miatt fogtuk a fejünket. Aki amikor végre odajutott, inkább megfutamodott a szlovák tévéműsorok elől. Nagyon kicsi hangnak bizonyult, amint a magyarországi támogatások elköltésének „felügyelete“ helyett az országos térfélen kellett volna bizonyítania.

 

Forró Krisztián a TA3-ban 2021. április 1-jén. Kép: reprofoto (TA3 live)

 

 hirdetes_300x300  

A jelenlegi helyzet tehát nem Forró felelőssége, de rajta is nagyon sok múlik, hogy elinduljunk végre felfelé.

 

Ilyen szempontból volt fontos, hogy milyen teljesítményt nyújt a szlovák médiában. Ennek felmérésére tegnap  kerülhetett sor, amikor végre nem valamelyik vegyespárti politikusosztotta az észt“ az összmagyarság nevében, hanem a jóval nagyobb legitimitással bíró MKP elnöke.

 

Forró Krisztián televíziós szereplésének értékelését az alábbi pontokban foglalhatjuk össze:

 

  1. Összeszedettebb, tényszerűbb teljesítményt nyújtott, mint általában a magyar nyelvű sajtótájékoztatókon. Értsd, nemcsak beszélt, de mondott is valamit.
  2. Például, amikor megkérte a műsorvezetőt, hogy ne kisebbségnek, hanem közösségnek nevezzen bennünket. Meg is lepte vele a magyar apától származó Bieliket, aki elfogadta az ajánlatot.
  3. Kevésbé volt kormánykritikus, mint amikor a Szövetséget a Hlas karjaiba hajtó vegyespárti Solymos László áll mellette karmesteri pálcával a kezében.
  4. Nem védte (pontosabban szó nélkül hagyta) a műsorvezető megjegyzését, amikor az Őry Péter féle MKP-s memorandum átadásának szerencsétlen körülményeit taglalta.
  5. Világosan kiállt és meg is fogalmazta a magyar követeléseket az új kormányprogrammal kapcsolatban
  6. Jó hír, hogy nemcsak Nyitra és Nagyszombat megyét említette a magyarság szempontjából, hanem többször is hangsúlyozta a Besztercebánya és Kassa megyében élő magyarlakta területek érdekképviseletét is, melyekről hajlamosak elfeledkezni a Csallóköz-központú magyar politikusok
  7. Képes volt kritikát megfogalmazni önmaguk felé is, elsősorban az egységes kiállásra vonatkozóan. „Nem csak egységesnek kell mutatkoznunk, hanem annak is kell lennünk. És egységesen kell fellépnünk. Ha ez nem így lesz, bele se menjünk“ – mondta.
  8. Solymossal és Bugárral ellentétben kevésbé volt behódoló a retorikája, amikor a felvidéki magyarság Szlovákiához való lojalitását kérdezték. „Évszázados együttélés jellemzi népeinket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a viszony minél jobb legyen” – hangzott el Forrótól.
  9. Az előző, maffiakormány tagjaként elhíresült Most-Híddal ellentétben kimondta, hogy szorít a Heger-kormánynak és Szlovákiának.

 

Összegezve, ez egy jó teljesítmény volt Forró Krisztiántól elsőre. Reméljük, kitart ez a lendület a továbbiakban is, és nem hagyja, hogy a vegyespárt és Solymos kivegye a kezéből a kezdeményezést, és fölé kerekedjen tematizálásban. Ennek megakadályozására volt jó a csütörtök esti TA3 szereplés.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 60 olvasónak tetszik ez a cikk.