Nyitókép: Körkép.sk

 

Amit nyertek a réven, azt elvesztették a vámon. Mi több, annak a többszörösét is. Igen, az MKP, az Összefogás és a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt összeolvadásával létrejövő Szövetségről beszélünk, melyet a Solymos László-Bugár Béla tandem egyre inkább új vegyespártként definiál.

 

Solymos tanácsadója, a Most-Híd valódi elnöke, Bugár Béla ráadásul a fenyegetéstől sem riadt vissza, ha ez esetleg másként alakulna.

 

Szövetség, az új vegyespárt

 hirdetes_300x300  

 

Hogy a vegyes ideológiát erőltető Most nem bíz semmit a véletlenre, jól látható eddigi megnyilvánulásaikban. A vegyespárt hiába bukott akkorát, mint az ólajtó a legutóbbi parlamenti választásokon, amint bejelentették a hárompárti fúziót, azonnal a fejére nőttek az MKP-nak. A Szövetség hangadóiként viselkednek, bármiféle legitimitás, választói felhatalmazás nélkül.

 

A közös sajtótájékoztatókon Solymos László kezében van a karmesteri pálca, ő nyilatkozik a magyar és a szlovák kormányhoz való viszonyról, határozza meg a Szövetség – értsd, az MKP és az Összefogás –  ideológiáját. Ami leginkább úgy írható körbe, hogy a Pellegrini vezette Hlas szatellitjévé tenné a hárompárti szövetséget.

 

Ugyanez látható a szlovák televíziós vitaműsorokban is, ahol jelenleg 3:1 az arány a Most-Híd javára az MKP-val szemben. Pedig Forró Krisztián első, és eddig egyetlen szereplése egyáltalán nem volt rossz. Akkor van baj, ha a NAKA által vizsgált Solymos is mellette áll.

 

Ilyen alapon nem túl rózsás jövő vár a Szövetségre. Hogy lázad és forrong a mély, pontosan leszűrhető a választók reakciójából a közösségi oldalakon, vagy a Körkép kommentszekciójában.

 

Kényszerpályán az MKP

 

A politikailag gyenge Forrónak így marad a tűzoltás és az alibizés. Egy ideig. Úgy tesz, mintha nem látná a valóságot, bízva abban, hogy az MKP (Ma7, Felvidék.ma) és a Most-Híd (Új Szó, Bumm, Paraméter, Pátria rádió) által uralt média majd lenyomja az új vegyespártot a választók torkán. Csakhogy a folyamatok ezzel ellentétes irányba haladnak. A felvidéki magyarság jövőképpel is rendelkező, egészségesebb csoportjaiban.

 

Egyre többen és egyre hangosabban mutatnak rá arra, hogy kizárólag egy nemzeti-konzervatív alaphangú magyar összefogásnak van esélye megugorni az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Amihez a vegyespárti, bukott ideológia háttérbe szorítására van szükség. Igen, szükség van arra a 10-15 ezer, biznisz partnerekből, családtagokból, elmúlt évek haszonélvezőiből, kollaboránsaiból álló, kettős identitással rendelkező és egyre inkább elszlovákosodó szűk csoportra is, akik majd a Szövetségre szavaznak. De legfeljebb platform szintjén, valahol a hátsó sorokban. Nem pedig Bugár-Solymos által az ütközőzónában. Mert abból csak egy újabb vegyespárt alakul, ami a Szövetséget is a Most-Híd sorsára juttatja.

 

Minél előbb észreveszi ezt az a pár, még megmaradt döntéshozó, jelenleg főleg saját átmentésén ügyeskedő MKP-s „politikus“, annál jobb. Különben a körülmények fogják rákényszeríteni őket az ébredésre a vesztesek táborában.

 

A Szövetségnek magyar egységként van csak értelme. Új vegyespártként ismét mennek majd a lefolyóba.

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 41 olvasónak tetszik ez a cikk.