Nyitókép: sutori.com

 

„Ott álltam az úton, nem tudtam, hová, merre menjek.” Sokszor van ilyen érzésem, mikor igyekszem a járvány miatti – sokszor ellentmondásos – előírásokat követni, aszerint eljárni.

 

Az ember általában a rá vonatkozó előírásokat követi figyelemmel, hogy pontosan tudja, mire van szüksége, ha valamit szeretne. Az intézkedések rengetegében plusz nehézséget okoz, hogy mi a kötelező és mi az ajánlott.

 

 hirdetes_300x300  

Van ez a covid automata, amiből mindjárt kettő is létezik: egy össznemzeti és egy regionális. Az egészségügyi minisztérium oldalán – február 15-ei hatálybalépéssel – olvasható, hogy az össznemzeti alapján történnek a korlátozások, de vannak kivételek. A kivételeknél a regionális automata érvényes. Ilyen kivétel az iskolanyitás, a kirándulások a természetben, a munkába járáshoz való tesztelés gyakorisága, a járáshatár elhagyása. Természetesen ezt még meg lehet spékelni egy-egy határozattal az illetékes minisztériumtól, ami felülírja a regionális automata érvényességét. A kisebb gutaütés akkor jön, mikor az ember a szlovák híradót nézi, és az előírásokkal ellentétes nyilatkozatot hall.

 

Az előbb említett egészségügyi minisztériumi szabályzat szerint az iskolák különböző évfolyamainak nyitása tehát a regionális automata szerint történik. Az igaz, hogy született is oktatási miniszteri rendelet, ami felette áll az automata rendelkezéseinek. A miniszter azt nyilatkozta, hogy nem engedik az alsót nyitni, csak a frontvonalban dolgozók gyerekeinek. Mikor ez írásban megjelent, abban már azt írták, hogy elsősorban a frontvonalban dolgozók csemetéinek nyitnak, de a többiek sincsenek kizárva, ha iskolába küldik őket a szüleik. Mindez februárban történt, és a határozatot azóta kb. 2 hetente mindig meghosszabbították. Ez magyarul annyit jelent, hogy az alsó tagozatok működhetnek, ha az alapító-fenntartó kinyitja azokat. Viszont az oktatási előírás szerint a 10 év feletti alsósnak nem kell tesztelésre mennie, ha viszont máshová akar menni, akkor kell. Mert ugye 10 év felett kötelező a tesztelés.

 

A jövő héttől már egyre több járás kerül a piros sávba, ami a felső tagozatok megnyitását is lehetővé teszi. Döbbenten hallottam az oktatási tárca vezetőjének szerdai nyilatkozatát, miszerint: „Bár Szlovákia még a fekete zónában van, a járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés alapján az oktatási intézmények április 19-től a regionális helyzet alapján működhetnek.” Ezek szerint eddig nem ez alapján nyitogattuk ki az alsó tagozatokat? És a felső tagozat nyitását egyelőre el is felejthetjük?

 

Csütörtökön felhívtam a járási közegészségügyi hivatalt, kérve az illetékes személyt, akitől megkérdeztem, hogy melyik covid automata érvényes az iskolákra? A válasz: a regionális. Akkor mégis lehet nyitni a felső tagozatokat a jövő héttől? Igen. Csütörtök délután megszületett egy újabb iskolaügyi miniszteri határozat, mely az előző rendeletet eltörölte, és újat léptetett érvénybe április 12-től: óvodák, alsó tagozatok működhetnek, a felső tagozat pedig marad távoktatáson. A miniszter nyilatkozatainak zöme hónapok óta arról szól, hogy harcol az iskolák megnyitásáért. A legújabb rendeletével viszont becsukta az iskolák azon évfolyamait, amiket ki lehetett volna nyitni a regionális automata szerint. Nem is tudom mi lenne, ha az iskolanyitás ellen harcolna.

 

Lehetne azt mondani: nem kell idegeskedni, szépen meg kell várni, mit mondanak bölcs vezetőink. És legyen már a mi problémánk, ha időben szeretnénk szólni a szülőknek, hogy esetleg 5 nap múlva bővítjük az évfolyamok nyitását, és tudják betervezni a tesztelést, begyűjteni a szükséges nyilatkozatokra a formanyomtatványokat.

 

De úgy néz ki, már nem kell főjön a fejem a covid automatával kapcsolatban, mert a csütörtök esti híradóban közölték, hogy már nem is jó, mert mikor készült, más volt még a helyzet. Mondjuk a regionálisnak nem is volt nagy pályafutása… Csak megkevernie sikerült a dolgokat. Ha jobban belegondolok, azért is lehetett ez ilyen bonyolult, hogy ne hagyja az állampolgárt teljesen ellustulni. Úgy gondolják ott fönn, hogy jót tesz egy kis vérnyomás-ingadozás.

 

Bár a rendelkezések labirintusába jól jönne Ariadné fonala…

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.