Nyitókép:

 

Március 10-én a JOJ televízió elkezdte vetíteni a Szlávok című 12 részes történelmi kalandfilmsorozatát. Nagy beharangozó előzte meg a műsort, a film készítői a Trónok harcához hasonlították az utóbbi idők legnagyobb és legdrágább szlovák, fantasy elemeket is tartalmazó sorozatát.

 

Kár volt történelmi kalandfilmsorozatnak nevezni, hiszen az alkotók egyáltalán nem erre helyezték a hangsúlyt. Annyi a történelem benne, hogy a szlávok históriáját a 7. századba helyezték, mikor a Kárpát-medence avar fennhatóság alatt volt. Viszont avarokkal még nem találkozott a néző, kivéve a most vetített 5. részt, ahol 3 avar harcos már felbukkant. A filmsorozat inkább a szláv mitológiára, szokásokra, hagyományokra próbálja a hangsúlyt fektetni, ami sokkal inkább megengedi a fikciót a rendezőnek.

 

 hirdetes_810x300  

Értelmezhetetlen események

 

A régi szokásokból kaphattunk egy kis ízelítőt, láthattunk egy lánykérést, egy temetést és egy férfivá avatási szertartást, amely igaz, egy váratlan esemény hatására félbeszakadt. A hagyományok és fikciók keveredéséből pár értelmezhetetlen esemény volt a filmben, legalábbis a számomra. Nem volt teljesen világos, hogy a férfivá avatási szertartásnál – melynek egyik feladata egy szarvas elejtése – miért pofozza a fiatal fiút a közösség egyik tagbaszakadt férfi tagja, mikor szegény megpróbálja az íjat felvenni a földről.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
Kép: Slovania Fb-oldala

 

Nagyon fura, a realitástól teljesen idegennek tűnt az is, mikor az avarok kifürkészésére elküldött két férfi gyakorlatilag fegyvertelenül indul útnak: az egyiknél egy kalapács van, a másiknál pedig egy bot gyanánt használható faág. Ennek az útnak a során próbálja a fiatalabbikat verekedésre, támadás elhárítására (hogy hogy ilyet nem tud?) tanítani Vlad, az idegen, akinek a teljes múltja homályba vész még – nem tudja senki, még ő maga sem, hogy honnan jött, hol élt eddig. Egész bugyutára sikeredett az a jelenet, mikor az öreg varázsló a fiatal lányt tanítja a képességeinek a használatára. Kéri őt, hogy a gondolata erejével oltsa el a tüzet, ami nem sikerül elsőre Drahának. Ekkor az öreg segítséget javasol: a lány a kezével mutasson fityiszt, és úgy próbálja meg a tüzet elhamvasztani – a javasolt segítség meghozza a várt sikert.

 

Vontatott cselekmény, kevés izgalom

 

Két várterület – Velký Stôl és Furnau – lakóinak követhetjük nyomon a sorsát ebben a babonákkal átitatott sorozatban, hiszen a két közösség varázslója fontos pozíciót tölt be, ill. a főszereplő fiatal lány is rendelkezik mágikus képességekkel. A varázslásos, természetfeletti jeleneteket fura zenei aláfestés kíséri: dallamtalan, a félelmet felkelteni igyekvő, hörgő hangok és zörejek. A sorozat cselekménye egyelőre vontatott, lassan folynak az események, nem sok izgalmat kell átélni a film nézése közben. A szereplők zöme pozitív karakter, békés, jószándékú emberek. Furnau várterület ura egy kegyetlen, erőszakos férfi – igaz, ő félig avar (az anyját megerőszakolta egy avar harcos), ill. a másik várhely varázslójával nem stimmel minden, ő rosszban sántikál, de még nem derült fény a motivációjára.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember és szöveg
Kép: Slovania Fb-oldala

 

Pozitív elemek

 

Az eddig levetített 5 epizód után összefoglalásként elmondható, hogy a vontatott cselekménye dacára futnak olyan szálak a történetben, amire kíváncsi lehet a néző, várhatja a következő részt. A szokások, hagyományok felelevenítése nekem tetszik, a mitológiai rész kevésbé. Ott nem sikerült látványossá, érdekessé tenni ezt a mindennapi életet átszövő szláv misztikumot. Pedig itt aztán igazán szárnyalhatna a fantázia. Mivel még avarokat csak egy 5-10 perc erejéig láthattam, rájuk kíváncsi vagyok. Egyáltalán mennyire fognak ők megjelenni, hogyan sikerül ezt a szláv-avar kapcsolatot, ellentétet bemutatni a sorozat hátralevő részeiben?

 

Remélhetőleg, ha lassan is, de szerda este akár egy újabb titokra is fényre derülhet. Bízzunk benne!

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.