Nyitókép: tvnoviny.sk

 

Az április 19-ei iskolanyitással kapcsolatban hétfőn, április 12-én megjelent az útmutató a felső tagozatos gyerekek integrációjával kapcsolatban. Egy kidolgozott tervet kaptunk, hogyan történjen a visszatérés az iskolába. Vannak kötelező és ajánlott részei, minden iskolának ki kell dolgoznia ezt az adaptációs tervet a megfelelő órarenddel együtt.

 

A lényege az, hogy nem szabad leterhelni a diákokat, főleg osztályfőnöki órákkal és könnyebb tantárgyakkal kell összeállítani az órarendet, nem szabad feleltetni, osztályozni, felmérőket íratni. A beszoktatási időszak 2–3 hét. Zárójeles megjegyzés: ugyanezt az alsó tagozatnál nem csinálták meg.

 

Mit csinál ilyenkor egy intézmény?

 hirdetes_810x300  

 

Örül, hogy időben kézhez kapott egy iránymutatást, és beleveti magát a munkába. Időben el tudja végezni a feladatát: olvas, jegyzetel, órarendet készít, tájékoztatja a pedagógusokat, tájékoztatja a szülőket, diákokat, összehangolja a távoktatást (5–7. osztály) és a jelenléti oktatást (8–9. osztály). Ez a munka bele is fér a hét hátralevő 4 munkanapjába. Ha belegondolok az előző hónapok történéseibe, mikor vasárnap délután kaptuk a hétfőre való ukázt, ez maga a Kánaán.

 

Mit csinál az oktatási minisztérium?

 

Na mit? Természetesen változtat az útmutatásán. Nehogy meghazudtolják önmagukat! Szerdán módosítások láttak napvilágot, de lehet, hogy borúvilágot, mert a Napot „elfújta” a viharos szél. A hétfői útmutatás fejfájára fel is kerülhet: élt 2 napot. A beszoktatási időszakot csökkentették 1–2 hétre, ahogy a feleltetés és a felmérők írásának tiltását is, ebből kifolyólag az órarend összeállítása is változtatásra szorul.

 

Nem tudom mi okozhatta a módosítást, de azért van tippem. Például az, hogy 2–3 hét szoktatás és számonkérés nélküli időszak után a kilencedikesek felvételizni mennek. Ráadásul az utolsó távoktatási hétre már kérték, hogy ne vegyünk új tananyagot, ne feleltessük, ne írassunk. Hogy nem állt össze odafönn a sok okos kobakban, hogy ez így nem lesz jó?

 

Leesett Pozsonyban a tantusz

 

Miért kell 2–3 hét simogatás és ismétlés, ha a távoktatásban rendszeresen vettük az előírt tananyagot, és a számonkérés is működött úgy ahogy? Maga az a tény, hogy legyen egy átmeneti időszak, teljesen rendben van. De az egy hónap azért nagyon sok – távoktatás utolsó hete és 3 hét a jelenléti oktatásban –, úgy, hogy a felvételi vizsga és a monitor egyelőre még aktuális. És felhívták az intézmények figyelmét, hogy a tanfelügyelet ellenőrizni fogja az adaptációs terveket.

 

Tehát leesett Pozsonyban a tantusz, és rövidítettek. A módosítás jobb az eredetinél, csak kár, hogy szükség volt rá. Várom azt, amikor valami elsőre sikerül, és az majd pezsgőért fog kiáltani. De véleményem szerint az alkoholizmus veszélye nem fenyeget minket.

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.