Nyitókép: BBC

 

Frissítve: 19.15 A Penta eladta kisebbségi részesedését Szlovákia második legnagyobb kiadójában, a Sme és annak internetes hírportálja mellett több más kiadványt is jegyző Petit Pressben. A kiadó 34 százalékát a Soros Györgyhöz köthető Media Development Investment Fund New York vette meg.

 

A Penta azért még marad a szlovák médiában, övék többen között a befolyását tekintve meredeken csökkenő Új Szó 100 százaléka és több szlovák nyelvű sajtóorgánum is.

 

Eközben az ESET támogatásával felfutott DenníkN bejelentette, hogy hamarosan magyarul is megjelenő, hírmagyarázó tartalmakkal jelentkezik. Mégpedig a magyar kormányt, Orbán Viktort és a nemzeti-konzervatív értékrendet szisztematikusan támadó korábbi hidas kötődésű Új Szó főszerkesztő, Szalay Zoltán irányítása alatt.

  hirdetes_300x300   

 

Mi történik a szlovákiai sajtóban?

 

Az országban egy éve és két hónapja történt kormányváltás alapjaiban változtatta meg a hatalmi berendezkedést. A koronavírus járvány azonban lehetetlenné tette az érdemi kormányzást. A tűzoltás mellett Igor Matovičéknak csak a legnagyobb gazemberek, oligarchák és politikai maffiózók rács mögé juttatására maradt idejük.

 

A kormányzat egóharcai ugyanakkor arra is rámutattak, hogy nem biztos, hogy a jelenlegi kabinet kibírja a négy évet. Igor Matovič a piszkos munkát már elvégezte, eltakarította a Smer-SNS-Most maffiát, így többen már inkább megszabadulnának tőle.

 

Főleg a balliberális, újabban divatosan progresszívnek nevezett médiatérben. Ide sorolható az aktuality sk, a DennikN és a Sme is, akik Peter Pellegrinivel (a smeres oligarchamaffia jó fiújával) bútoroztatnák össze kedvenceiket. Leginkább az SaS-t, illetve a Za ľudi szétesése után majd a helyére pályázó Progresszíveket.

 

Ehhez azonban bővíteni kell a kört. Értsd, új választókra van szükség, akiket ki kell termelni, fel kell készíteni. Soros szerepvállalása ezt a célt szolgálhatja a SME-n keresztül. Ugyanebbe a körbe szeretné becsatornázni a DennikN is a balliberális, progresszív nézeteket valló magyarokat.

 

Mit jelent mindez a szlovákiai magyar térfélen?

 

Legfőképpen azt, hogy élesedik a verseny. A pénzzel vastagon kitömött, MKP irányította MA7, Felvidék.ma, Hírek.sk hiába dúskál az anyagiakban, hiába a több ezer eurós fizetések és minden földi jó, tehetség és képességbeli hiányosságok miatt 4 év és 6 millió euró elköltése után sem tudnak érdemit nyújtani.

 

Ennyi pénzből a szlovák oldalon már 4 országos hírportált lehetett volna zöldmezős beruházásként elindítani. De érzékeltetve, hogy mekkora irdatlan összeget költöttek el szinte a semmire, 6 millió euróból Magyarországon is  legalább két Indexet, illetve Telexet lehetett volna létrehozni. A felvidéki magyar térfélen azonban ott tartunk, hogy a Bugár Béla, Solymos László, illetve Menyhárt József által kivéreztetésre kijelölt Körkép.sk vált szinte konyhapénzből és olvasói mikroadományaiból az elsőszámú véleményformáló felületté. Mindez úgy, hogy a Körkép.sk közben vállaltan nemzeti-konzervatív, polgári értékrendű.

 

A Most-Híd, illetve az oligarchák irányította Új Szó, Paraméter, Bumm.sk, Pátria rádió négyes és az MKP felügyelte Ma7, Hírek.sk, Felvidék.ma csak a pénzt költik, de képtelenek pozitív emóciót kialakítani a formálódó Szövetség köré. Tematizálni is csak nagy ritkán.

 

Király Zsolt: Most akkor ki is a stratégiai partner?

 

Miközben a Bugár-Solymos tandem egy következő vegyespárttá alakítaná át a Szövetséget, a választók egyre inkább adnak hangot nemtetszésüknek ezzel kapcsolatban.

 

Ilyen körülmények között Soros György megjelenése, a Penta térvesztése a véleményformáló, mainstream térfélen, valamint a progresszív igény megjelenése a magyar szavazatokért legfőképpen az MKP és a magyar kormány számára jelent potenciális veszélyforrást. Amivel szemben az eddigi, Ma7 fémjelezte tehetségtelen (tisztelet a kivételeknek), pénznyelő, feneketlen hordókhoz képest más, valódi eszközökre van szükség.

 

Minél később születik meg ez a felismerés, annál nehezebb lesz felvenni a versenyt. Tik-tak, tik-tak…

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.