Natália
  • HUF: 365.16
  • USD: 1.13
  • 0 °C
  • 3 °C
Vélemény

Az Agócs-interjú margójára: Bugár nincs és mégis van, a Szövetség pedig nem etnikai párt

A magyar közösség hátán akar a parlamentbe jutni, közben azt is kétségbe vonja, hogy létezünk-e egyáltalán közösségként

Nyitókép forrása:  ta3.com

 

Agócs Attila, Fülek polgármestere az Azonnali.hu-nak adott minap interjút, amelyben elég nyíltan elmondta, mi a szándéka a Most-Hídnak a Szövetséggel. Még érdekesebb, amit nem mondott ki, de jó bugári recept szerint utalt rá, mintegy megágyazva a későbbi politikai narratívának, hogy mit miért nem lehetett a magyarság érdekében megtenni.

 

Itt érdemes megjegyezni, hogy saját elmondása szerint támogatta a Smerrel való koalíciós szövetséget 2016-ban. Ám a Most-Híd viselt dolgaira rendszerint ugyanazzal reagált: ő akkor nem volt a párt tagja – mintha ezzel el is intézte volna a dolgot.

 

Bugár nincs és mégis van

 

Forró Krisztián MKP-elnök Bugár Bélával (és másokkal) közös fotója után jelzésértékű, ahogyan Agócs a volt vegyespárti elnökről beszél.

 

Bugár kapcsán úgy fogalmaz, hogy 2008-ban „a jól működő MKP éléről egy belső összeesküvéssel buktatták meg Bugár Bélát és mivel így nem tudta folytatni a sikeres tevékenységét, megszületett a Híd.

 

A szomorú a dologban, hogy a Gorilla-akták napvilágra kerülése óta elég beszédes képet lehet kialakítani a Bugár-vezette MKP (egy részének) szerepéről a kétes privatizációs folyamatokban. Nem beszélve arról, ahogy Bugár leépítette az MKP nemzetpolitikáját, nullára redukálva a napirendre tűzött, magyarok számára legfontosabb kérdések számát (Beneš-dekrétumok, közigazgatási rendszer, autonómia, oktatásügy, stb.).

 

Egy másik kérdésre reagálva Agócs tagadta, hogy Bugár „befolyásolná a folyamatokat a Most-Hídban”, ám ezzel teljesen ellentétes az, amit a hétköznapi emberek tapasztalnak, hiszen a kormányválság idején Bugár többet szerepelt a sajtóban, mint a Szövetség vezetői együttvéve, és mindvégig élesen támadta az alakuló formáció esetleges etnikai irányultságát.

 

A felvételen balról Szilas polgármestere, mellette narancssárgában Rigó Konrád, a Most-Híd alelnöke, majd Bugár Béla, Solymos László pártelnök tanácsadója. Bugárral szemben Forró Krisztián, az MKP elnöke, mellette Zupkó Tamás. Vezekény polgármestere. Forró jobbján Érsek Árpád, a Most-Híd korábbi minisztere. Az asztalfőnél Horváth Zoltán, tallósi polgármester áll. Kép: Körkép.sk (olvasói felvétel).

 

A Szövetség nem etnikai párt

 

Agócs szinte beismerő vallomást tett, amikor kimondta, amit már egy ideje a legtöbben tényként kezelnek: a Szövetség „nem teljesen” etnikai párt, és ezt a békát bizony le kell tudnia nyelnie a mindenbe belekontárkodó felvidéki magyar választónak. Igaz, azt is hozzáteszi, hogy nem lesz vegyespárt. Csakhogy a tények ismét mást mondanak.

 

Csáky Pál: A Szövetség Agócs Attila féle hülyékkel nem kap többet 3 százaléknál

 

Agócs szerint a politikai spektrum egészét lefedni képes pártot kell létrehozni, mely nem csak a magyarok érdekeit képviseli. Ez a Most-Híd definíciója volt, amely megalakulása után sokáig kikérte magának a „nemzeti kisebbségi párt” jelzőt (ez csak a Kuciak-gyilkosság után változott meg, amikor  padlóra került a  népszerűségük).

 

Még árulkodóbb, hogy Agócs szinte szóról szóra átvéve Bugár Béla egykori retorikáját arról beszél az interjúban, hogy vannak szimbolikus témái a magyar közösségnek, mint a Beneš-dekrétumok, a kettős állampolgárság, vagy az Alkotmány preambuluma. De szerinte a magyar ember „nem ezzel kel, és ezzel fekszik”.

 

Agócs Attila: A Szövetség nem etnikai párt

 

Már most megválaszolja, mit miért nem tesznek meg

 

Miért volt szükség ezt kihangsúlyoznia? Mert a Most-Híd mindig is a gazdasági jólét ígérgetésével próbálta lerázni magáról a nemzetpolitikai feladatokat, hogy azok ne állják útját a számukra előnyös alkuknak, amelyeket a szlovák pártokkal kötöttek. Ezért nem született a felvidéki magyarság számára a Bugár-vezette MKP és a Most-Híd idején olyan áttörés, amely megfordította volna a magyar közösség számára hátrányos trendet.

 

Agócs szemlátomást ezt a narratívát építi újra:

 

„Aztán vannak az igazán fontos kérdések: a megélhetés, az egészségügy helyzete, lesz-e út, lesznek-e munkahelyek.”

 

fogalmaz, teljesen figyelmen kívül hagyva a Most-Híd előéletét, a Smerre kötött koalíció hézagos vagy kérészéletű „eredményeit”, amelyeket most hivatkozási alapként használna fel. A Kisebbségi Kulturális Alapról például úgy fogalmazott,

 

„kulturális önkormányzati modell alakult, amely kimondottam a Hídnak köszönhető.”

 

pedig épp nemrég közöltük, milyen visszaélésekre ad lehetőséget, és milyen visszaélések valósulnak is meg a KKA berkeiben csak azért, mert a Most-Híd szándékosan így állította össze a KKA pénzosztási szabályrendszerét.

 

A sorok között

 

De mit is várhatunk egy olyan politikustól, aki azt állítja, hogy a magyar közösség érdekeit akarja képviselni, majd az interjú másik részében arról beszél, hogy

 

„a szlovákiai magyarság egységként nagyon nehezen megragadható, és kérdéses, hogy közösségként létezik-e.”

 

És ne feledkezzünk meg arról, ahogy Agócs fenntartja a jogot, hogy egy másik ország kormányáról alkosson politikai véleményt. Történetesen Magyarországról van szó:

 

„Számomra ugyanolyan visszás látni a Fico-korszak oligarcháinak korrupcióját, mint Mészáros Lőrinc csodás meggazdagodását.”

 

Persze ez nem akadályozta meg őt abban, hogy polgármesterként a Smer kormányától és a magyar kormánytól is támogatást fogadjon el, ennek ellenére ideológiai szempontból az egyikkel szemben kemény kritikákat fogalmaz meg, a másikkal kötött szövetséget viszont nyilvánosan mentegeti.

 

Hatalomorientált kettős mérce

 

Az olyan ideológiai töltetű kifejezéseket sem szabad kihagyni a sorból, mint amikor Magyarország állítólagos szoros kapcsolatát emlegeti „autoriter” rezsimekkel, mint amilyen Oroszország. Ez egy tipikusan szélsőliberális demagóg retorika, tekintve, hogy nem Magyarország épít minden amerikai szankciók és európai politikai nyomás ellenére gázvezetéket a Balti-tengeren, hanem a Merkel-vezette Németország. Ennyi erővel Agócsnak ott kellene tüntetnie a Budestag előtt. Az ilyen kettős mérce beemelése a Most-Híd eszköztárába egyértelműen jelzi, hogy

 

azon dolgoznak, hogy kompatibilissé tegyék magukat az olyan pártok számára, mint a Progresívne Slovensko, az SaS és a HLAS.

 

Az pedig, hogy Agócs a magyarországi sajtószabadság miatt aggódik, miközben aktív tagja annak a pártnak, amely megmentette a Smer kormányát a Kuciak-gyilkosság után, és amelynek korábbi elnöke egy oligarcha kezdeményezésére a Maldív-szigeteken „véletlenül” együtt reggelizett Marián Kočnerrel, egyszerűen botrányos.

 

Ugyanakkor naivitás lett volna nem ezt várni.

 

Agócs Attila és Peter Pellegrini, Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek, 2018. június 1., kihelyezett kormányülés Füleken.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Béla
2021. máj. 12. 10:07

Felvidéki magyarok! Ha valaki erre a ,,HID bandája,, mer szavazni, az sajnos saját szülei, nagyszülei és gyermekei ellen fog szavazni! Ilyen ,,alaptomos magyar áruló párt,, mint HID, csakis Gyurcsány s bandája hasonló. Gondolkodjanak majd el, de főleg az MKP........ Itt azonnal zárják ki, mondják fel velük az együttműködési szerződést, mert tényleg baj lesz az itteni magyarsággal.....

    Goofy
    2021. máj. 12. 12:29

    Tökéletesen egyetértek! Ezek az árulók csak a saját zsebüket szeretnék újra megtömni. Nem szavazunk rájuk.

Lusmi
2021. máj. 12. 10:19

A Szövetség egy Döglött ló ami derbyt akar nyerni. Nincs benne semmi vonzó. Van benne kölcsönös utálat, gerinctelenség, magalkuvás, törtetés, a semmi kétségbeesett markolása, az Orbán-támogatások vályujához való hozzáférési szándék és az egész felett ott lebeg BB szelleme. Ötvözi a Hid gerinctelenségét, az MKP teszetoszaságát és az Összefogás megalkuvását. Ne legyenek illúzióink, még mindig lefelé csúszunk. Ennyit érdemlünk?!! Aláírás: Felvidéki választók

B, Gy.
2021. máj. 12. 15:12

Ha nem merunk kiallni magunkert es mindig csak a megalkuvas marad szamunkra amit a Hid most tanit az MKP- nak mindig masodrenduk leszunkHanyszor kell meg bizonyitani a szlovakoknak magyarlleneseguket es nekunk lenyelni? Vegre kellene egy part amelyik felvalalja a magyarsagot.Van mit bizonyitania az Osszefogasnak ha ok akarjak ezt felvalalni.

Gerembes Karcsi
2021. máj. 13. 15:10

Ezel már csak annyit kéne fogkakozni mint az utszelen hagyott kutyapiszokal mikor oda érsz odébb rugod és halac tovább ! Jovolna megkeresni azal az ügyel Gyimesi urat hogy mitszolna egy új magyar párt létrehozasaval ami csak a felvidéki magyarságot képviselnek és tessék meg mutatnank mi felvidéki magyar szavazok kikel nekünk hogy kepviseljen minket mert ha azt vesszük tömören ki alt mikor kritizálták találkozás Orbán Viktoral és Szijjarto Péterrel nem engedett na ilyen jellegű embere kel szavazni. Kérek minden tiszta szívű felvidéki magyart hogy adjunk teret Gyimesi úrnak ha rábolint egy új magyar párt létrehozásaval kapcsolatban

bel
2021. máj. 13. 16:23

Csak egy új, nemzeti-konzervatív-keresztény párt húz ki bennünket a gödörből. Magától értetődik, hogy a MOST nélkül és az Összefogásból is ki kell hagyni azokat, akik még ma is Bugár pártiak. A hű, a kemény magot képviselő MKP (Együttélés, MKDM) kell, hogy alap legyen és erre kell építeni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket