Nyitókép forrása: Győr, 2021. május 28. Erdeiné Bella Éva szakaszisztens és Fazekas Henrik, ápoló pácienseket olt be a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 28-án. MTI/Krizsán Csaba

 

Járva a Kárpát-medencét, hallva a híreket a világ különböző országaiból, azt tapasztalom, hogy az emberek eléggé megosztottak az oltást illetően. Bár Magyarország az élen jár az oltásban, hiszen annak ellenére, hogy az ellenzék hónapok óta minden eszközt bevetett oltásellenes kampányának erősítésére, ma már több mint 5 millió magyart beoltottak az országban. Azokat is, akik eddig véresszájjal szidták a keleti vakcinákat…

 

Ebben az írásomban mindenekelőtt a felelősségre hívom fel a figyelmet, függetlenül a különböző politikáktól, hiszen az oltás nem politikai, hanem egészségügyi-közéleti-közösségi kérdés. Miért is?

 

Elsősorban azért, mert a koronavírus nem úgynevezett „egyéni” betegség, mint például a rák vagy a szívinfarktus. Aki a Covid 19-ben megbetegszik, az másokra is veszélyes lehet – és veszélyes is –, mert a vírus által okozott fertőzőbetegségről van szó. Tehát mindenkinek a felelőssége az, hogy ha megfertőz másokat, csak azért, mert nem vette fel az oltást vagy mert felelőtlenül viselkedett a vírus „kezelését” illetően.

 

  hirdetes_300x300   
Aki megbetegszik koronavírusban, másokat is megfertőzhet

 

A dohányzók, illetve az alkoholisták – ezt nem egy kategóriába soroljuk! – azzal érvelnek, hogy az ő magánügyük, ha veszélyeztetik a saját egészségüket. Már ez sem egészen igaz, hiszen a kezelésük nagy terhet ró a mindnyájunk által finanszírozott egészségügyre, de a cigit, alkoholt senki sem fogja emiatt betiltani.

 

A leterhelt egészségügy sem magánügy, hiszen ha valaki nem oltatja be magát, és elkapja a koronavírus-betegséget, bekerül a kórházba, ezzel nagyon leterheli az egészségügyet. Tehát ez sem magánügy… Ha valaki be van oltva, minimális az esélye, hogy a koronavírus miatt kórházba kerüljön és megfertőzzön másokat. Persze az egészségügy leterhelése a kisebbik gond, a nagyobbik gond az emberi életek veszélyeztetése.

 

Aki viszont megbetegszik koronavírusban, másokat is megfertőzhet, és közvetve meg is ölhet másokat felelőtlen viselkedésével. Minél többen akarják azonban megúszni az oltás, annál később lesz a nyájimmunitás. Persze a nyájimmunitás sem védheti meg a Covidtól azokat, akik nem veszik fel az oltást.

 

Ha egy nem beoltott egyén átvészeli a kórt, de megfertőz olyanokat, akik aztán belehalnak, az az ő felelőssége. Akit beoltottak, jóval kevésbé fertőz, és megtette a magáét a többiek védelme érdekében. Ha mindenki be van oltva, akkor minimális az esélye annak, hogy igen komoly lefolyása legyen a betegségnek, illetve megakadályozza a járvány által okozott halált.

 

Ez nem vicc, ez élet halál kérdése

 

Az oltásellenesek erre azt mondják: Aki be van oltva, az is fertőzhet. Igen, ez igaz, viszont nem mellékes, hogy akit beoltottak, annak a betegség lefolyása sokkal enyhébb tünetekkel jár, mint annál, akit nem oltottak be. Nem beszélve arról, hogy a beoltott nem hal bele a koronavírusba. Ez nem vicc, ez élet-halál kérdése.

 

Itt megint azt tapasztaljuk, mint a migránskérdésnél: amíg valakinek nincs személyes tapasztalata – természetesen negatív tapasztalata – az ügyben, addig nem különösebben érdekli a dolog. Ha már meghalt valakije a családban a koronavírus okozta betegségben, akkor komolyabban veszi a fertőzőbetegséget. Addig nem!

 

Az oltás életet ment! Az oltás felelősség! És ez nemcsak a magyar kormány oltási kampányának a szlogenje, hanem a teljes valóság. Egoisták vagyunk és az elmúlt több mint egy év bezártsága alatt még egoistábbak lettünk, de ez senkit nem hatalmazhat fel arra, hogy felelőtlenül viselkedjenek a közéletben, hogy megfertőzzön másokat és ne oltassa be magát.

 

Közösségi felelősség

 

Nagyon sok olyan emberrel beszéltem, akik nem akarják magukat beoltani. Az okokat kerestem, az okokról kérdeztem őket. Egyikük sem tudott konkrét választ adni arra, hogy miért nem akarja felvenni az oltást.

 

„Ezt olvastam az interneten” – vallották, s amikor fel akartam őket világosítani, hogy mit is jelent az oltás, így reagáltak: erről nem nyitok vitát. Egyikük sem tudta elmondani, hogy milyenek is ezek a vakcinák, melyiknek milyen hatóanyaga van, milyen mellékhatásaik lehetnek, pedig hónapok óta ez folyik a közmédiából. Van, aki azt mondta, hogy csak egyetlen oltás is elegendő belőlük… Kiváló magyar és külföldi egészségügyi szakemberek mondták el szakvéleményüket a különböző oltóanyagokról, azok hatásáról. Hallgassuk hát meg őket! Bízzunk meg bennük, mert ennek nincs egészséges alternatívája.

 

S még egy dolog: sokan kizárólag azért veszik fel az oltást, hogy nyáron el tudjanak menni külföldre nyaralni, hiszen az országok legnagyobb része védettségi igazolványhoz fogja kötni a beutazást. Nagyon helyes – mondhatnánk, és az is, hiszen végül is beoltotta magát ez a nyaralni kívánó emberke. Csak a hozzáállás megint egyéni érdekeket képvisel, nem a közösségi felelősséget. Ezen viszont csak lélekben és gondolkodásban tudunk változtatni. Tegyük meg! Mindnyájunk érdekében.

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.