Pál
 • HUF: 361.03
 • USD: 1.13
 • -2 °C
 • 5 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: Ravasz elkotyogta, hogy Gyimesi már erősebb, mint az Aliancia-Szövetség

Egy önmagával viaskodó és folyamatosan gyengülő MKP-Most-Összefogás, valamint Gyimesi versenyfutása zajlik épp

Nyitókép: Körkép.sk

 

Forr a hangulat az Aliancia-Szövetség háza táján. A Most-Híd üdvöskéje lemondott és kitálalt, amivel sok minden felszínre tört. Köztük olyan dolgok is, melynek az MKP-Most-Összefogás hármas egyáltalán nem örül.

 

Ravasz Ábel ugyanis kimondta, hogy az Aliancia-Szövetség jelenleg egy üres, teszetosza, eljelentéktelenedett formáció, mely nem is biztos, hogy megalakul.

 

Ravasz szerint a Szövetség teszetoszaságával Gyimesit és táborát építi

 

Mindennek belső és külső okai vannak. Ezeket vesszük most sorjába, rámutatva a lemondott vegyespárti politikus szavaiban rejlő logikai bukfencre is.

 

A belső okok

 

„A kezdeti pozitív érzés év végéig elpárolgott. Ma már tragikomédiának tekinthető”

 

– kritizálta kollégáit Ravasz.

 

Amivel lényegében azt is elárulta, hogy hiába nyomta le a progresszív-liberális Most-Híd az MKP képviselte nemzeti-konzervatív vonalat az Aliancia-Szövetségen belül, nem mentek vele semmire. Ugyanez a vonal megjelent ugyanis az Aliancia-Szövetségen kívül, mégpedig az OĽaNO listáján parlamentbe jutott Gyimesi György körül.

 

 

Emiatt sok megélhetési politikusnak van félni valója, ami a felvidéki pánikhangulatot és az ebből fakadó ideges támadásokat is jól megmagyarázza. Gyimesi ugyanis, ha betagozódik az Aliancia-Szövetségbe, elhomályosíthatja a Most-Híd platformját. Ha pedig párton kívül marad, az egész Szövetséget küldheti politikai nyugdíjba.

 

Erre jött rá Ravasz, és vette inkább a sátorfáját, búcsúzásként belerúgva egyet a Szövetségbe.

 

Az Aliancia-Szövetség körül mára elfogyott a levegő. Képtelenek tematizálni, ehelyett önmagukkal foglalkozva vívják saját belső harcaikat immár lassan egy éve. A választók ebből nem kérnek, saját, regionális politikusaik, pozícióikat féltő és újraválasztásra készülő polgármestereik és megyei képviselőik még kevésbé.

 

A közhangulat jól lemérhető a közösségi oldalak és hírportálok kommentszekcióiban, ahol hónapról hónapra tízezrek mondanak világos és egyértelmű véleményt.

 

A külső okok

 

A jelenlegi helyzet leginkább a közben keményen dolgozó Gyimesi Györgynek kedvez. Az OĽaNO magyarja két hónap alatt végigturnézta a teljes szlovák médiát, és mára a parlament egyik legismertebb képviselőjévé vált. Felvállalja a magyar témákat, sajtótájékoztatókat tart, televíziós vitákban vesz részt, képernyőn és így szem előtt van. Ráadásul széles merítéssel. A felvidéki magyarság számára fontos témák mellett Igor Matovič is egyre komolyabb témákkal bízza meg (költségvetési vita, Szputnyik V, szlovák-magyar kapcsolatok, SaS-szal való ideológiai harc, stb.)

 

Gyimesi György a Markíza televízió Testre szabva (Na telo) című műsorában 2021. május 16-án. Kép: Körkép.sk

 

Gyimesinek valójában nem kell mást tennie, „csak“ jól politizálnia és eredményeket felmutatni.

 

A Szlovákia és Magyarország közötti védettségi igazolások kölcsönös elismerése már egy ilyen eredmény, a Szputnyik csatasorba állítása szintén. További eredmény lehet ősszel a Csemadok-törvény elfogadása. Nem beszélve arról, hogy rövid időn belül olyan politikai kapcsolatrendszert sikerült kialakítania a magyar kormányzattal, amelyról a ma már jellemzően csak a magyar adófizetők pénzét költő „stratégiai partner“ álmodni sem mer.

 

Miközben kényelmes helyzetben van, hiszen azok támadják és kérik tőle számon a hatékony(abb) érdekképviseletet, akik 30 év alatt a mai állapotába züllesztették a felvidéki magyar politizálást.

 

Fontos megemlíteni, hogy Gyimesi mindeközben eddig nem adott fel semmit a magyar érdekekből, mi több, nyíltan ragozza őket. Akár a magyarellenes, soviniszta koalíciós partner, az SaS diplomatáival szemben is. Érdekes kontraszt mindez a Most-Híd politizálásával, melyet a folyamatos önmeghasonulás és önfeladás jellemzett és a himnusztörvény megszavazásában csúcsosodott ki.

 

Logikai bukfencek

 

Ravasz állításaiban ugyanakkor több logikai bukfenc van. Aki jót akar ugyanis a Szövetségnek, az nem úgy nyilatkozik, ahogy ő tette. Ő már sokkal inkább ártani akart a hárompárti projektnek. Nyíltan megkérdőjelezve, hogy egyáltalán létre jön-e az Aliancia-Szövetség.

 

Háttérinformációk szerint úgy az MKP-ban, mint a Most-Hídban növekszik azok száma, akik látva az Aliancia-Szövetség pehelysúllyá válását, inkább az eddig ismert pártpolitikai keretek között folytatnák a politizálást (mint tudjuk, az Aliancia-Szövetség megalakulásával a tervek szerint az elődpártok megszűnnek).

 

Ez lehet a magyarázata annak is, hogy Ravasz csak a Most elnökségéből lépett ki, de a pártban maradt. Mi több, politikai otthonának nevezte azt. Könnyen előfordulhat, hogy a jelenleg háttérbe vonult (de azért az MKP elnökét közös fotóval kompromittáló) Bugár-Érsek-Csicsai vonal újra összeáll, és visszaveszi a Most-Híd irányítását (hogy később majd betagozódjon például a Hlas-ba).

 

A felvételen balról Szilas polgármestere, mellette narancssárgában Rigó Konrád, a Most-Híd alelnöke, majd Bugár Béla, Solymos László pártelnök tanácsadója. Bugárral szemben Forró Krisztián, az MKP elnöke, mellette Zupkó Tamás. Vezekény polgármestere. Forró jobbján Érsek Árpád, a Most-Híd korábbi minisztere. Az asztalfőnél Horváth Zoltán, tallósi polgármester áll. Kép: Körkép.sk (olvasói felvétel)

 

Nyílt titok ugyanis, hogy a vegyespárt alapítói nem nézik jó szemmel Solymos László ténykedését, akinek ma már nincs többsége a Most-Híd legfőbb döntéshozó szervében.

 

Egyre égetőbb kérdések

 

Jelen helyzetben tehát nemcsak az Aliancia-Szövetségből menekülők (lásd Csáky szavait, aki egyenesen egy igazi magyar párt létrehozását sürgeti), hanem a kérdések száma is növekszik.

 

Például:

 

 1. Mit csinál eközben az elvileg nemzeti-konzervatív többségű MKP?
 2. Mi lesz akkor, ha a Ravasz által nehezményezett nemzeti-konzervatív vonal mondjuk nem az Aliancia-Szövetségben, hanem azon kívül áll fel?
 3. Mi van akkor, ha a kérdés már nem úgy áll, hogy belép-e Gyimesi az Aliancia-Szövetségbe, hanem az, hogy ki akar csatlakozni az Aliancia-Szövetség tagjai közül Gyimesihez?
 4. És végül, mire jó egy ilyen, négy év alatt együtt 7 millió eurót eltapsolt, Ma7, Felvidék.ma féle pártmédia?

 

Egy önmagával viaskodó és közben folyamatosan gyengülő MKP-Most-Összefogás, valamint valódi politikát folytató, az egykori erős MKP agendájához hasonlító, naponta az országos médiában szereplő Gyimesi versenyfutása zajlik épp a szemünk előtt.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 39 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Attila Sz
2021. jún. 01. 06:03

Tisztelt Király főszerkesztő úr, megint egy nagyon jó szinte tű pontos írás, ugyanis Gyimesi úr egyszerűen egy konzervatív, tökös és gerinces magyar képviselő szóval itt nincs mit ragozni tovább, egyértelműen neki kell lenni a"Gore-nak"! Viszont kedves Király főszerkesztő úr magát pedig arra kérem, hogy ezt amit most maga ilyen tű pontosan megirt, ezt a cikket(egyre egetobb kérdések!) szíveskedjék már végre Budapestre is elkuldeni mondjuk Kocsis Máténak a Fidesz Frakciovezezojenek és még mondjuk Potapi Árpád János allamtitkar úrnak azzal a reménnyel, hogy végre"felebrednek "már ott Budapesten is a Fidesz székházában és rajonnek, hogy ennyi(anyagi!) támogatást felesleges küldeni ezeknek az amatőr megélhetési Politikusoknak(Menyhárt, Farkas, Forró, Berényi, Zupko, stb.)és az olyan magukat MKP-s körökben" medianak"nevezo bérfirkaszoknak, mint a "Ma7" brigadja!

  Király Zsolt
  2021. jún. 01. 08:43

  Köszönöm a hozzászólását. Az Ön által említett politikai erők törzsolvasói a Körképnek!

   Gerembes Karcsi
   2021. jún. 01. 14:13

   Szóval törzs olvasó a Fidesz akkor legyenek szívesek és ne szponzoraljak ezeket már soha többé mert a Híd Bugar banda elárvult minket és most magához vette az Mkp és az Összefogast és így akarnak megjoban ellehetetleni mert ez az új Összefogas vagy mi a roszseb nem ér egy Ft tot sem és persze a média erőik úgyszintén hamis!

   Borbély József
   2021. jún. 01. 18:42

   Tisztelt Király úr,amennyiben így van ahogy ön állítja,nem kellene kapcsolatot is felvenni ezekkel a magyar ,,pokitikai erőkkel,,akár személyesen,akár Gyimesi úr közvetítésével? A Körképnek is lehetőség nyílhatna egyet,vagy többet is előre lépni a médiarangsorban és politikaformáló tényezővé léphetne elő a hazug és immár 30 éve mégező tényezőkkel szemben.

Király Zsolt
2021. jún. 01. 20:09

Kedves Borbély József! Fogalmazzunk úgy, hogy a ma már csak leginkább pénzköltésben érdekelt "stratégiai partner" ellenlobbija még érzékelhető, és ki is használja pozícióját a Körképpel szemben. Politikaformáló tényezői státuszunkat mindenesrtre ez mitsem befolyásolja. Teher alatt nő a pálma!

Borbély József
2021. jún. 02. 16:54

Ha jól értettem tisztelt Király Zsolt,akkor a vágóHíd az ellenlobbi és ki tudja használni a pozícióját még a magyar kormánynál is.Ez számomra egy döbbenetes megállapotítás.Azt jelenti,hogy a tüske a köröm alatt kisebb problémma,mint a Körkép ?

  Király Zsolt
  2021. jún. 02. 17:07

  A valóság az, hogy a mindenkori MKP vezetősége a határon túl, a Most-Híd vezetősége pedig a határon belül ellenlobbizik a Körkép.sk pályázatainál. Az eredmény az, hogy hiába olvasottabb a Körkép.sk, mint a Ma7, Felvidék.ma és a Bumm együttesen, a teljesítmény mit sem számít. A Körkép.sk a pártok által irányított felvidéki magyar médiumoknak megítélt támogatások töredékét kapja csak. Bármilyen hihetetlen, de bennünket nagyrészt az olvasóközönségünk és a hirdetőink tartanak el. A hiányzó összeget pedig évről évre a konyhapénzből vesszük el. De mi nem panaazkodunk, viszont ha már kérdezte, akkor jó, ha ez az olvasók számára is világos.

Borbély József
2021. jún. 02. 18:18

Köszönöm a válaszát,tisztelt Király Zsolt,de arra nem kaptam választ -vagy talán mégis,hogy az említett magyar politikusokhoz csak az MKP-n keresztül van megközelítési lehetőség.Gyimesi lehetne szerintem a megoldás,akinek személyes kapcsolatai vannak legfelsőbb szinten. Gyimesinek a Körkép támaszpont,ennek visszafele is működnie kellene. Elnézést,ha túl messze mentem volna!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket