Nyitókép: pix11.com

 

Kopogtat a szép új világ. Eljutottunk oda, hogy bűnözőnek emelnek szobrot az Egyesült Államokban, mégpedig a tavaly meghalt George Floydnak. Halála új lendületet adott a BLM mozgalomnak, akik komoly tüntetéssorozatot, szobordöntögetéseket szerveztek meg az elmúlt évben a „demokrácia fellegvárában”, az USA-ban.

 

Döbbenten lehetett olvasni a tavalyi év radikális akcióiról, melyeknek híres történelmi személyiségek szobrai váltak áldozatául. Akire a BLM ráfogta, hogy rasszista, és a helyi település vezetőségében partnerre talált, azok emlékeit eltávolították a közterekről. Így járt Richmondban Robert Lee és Thomas Jonathan „Stonewall” Jackson tábornok, az amerikai polgárháborúban a déliek két legismertebb hadvezérének szobra. Az Ohio állambeli Columbus városában eltávolították Kolumbusz Kristóf szobrát, Mississippi állam a szövetségi lobogóját vonta le, mivel azt a rabszolgatartó korszak jelképének minősítették. Bostonban a múlt eltörlésének a Lincoln-szoborcsoport lett az áldozata, továbbá Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói szintén az említett amerikai elnök szobrának eltávolítását kezdeményezték.

 

Az indoklás egész mellbevágó: Kolumbusz hulljon, hisz Amerika felfedezésével utat nyitott a genocídiumnak és az indiánok kizsákmányolásának. A Lincoln-szobor esetében látható az elnök előtt térdelő fekete, aki hálás Lincolnak a rabszolgafelszabadításért, ill. az elnök földeket vett el az indiánoktól. Az egyetemi Lincoln-szobrot pedig olyan férfiak finanszírozták, akik rasszisták voltak. A BLM már Európáig is elért. Angliában a British Múzeum alapítójának, a biológus Sloane-nak – jamaicai cukornádültetvényén rabszolgák dolgoztak – a szobrát áthelyezték. Sajnos a sort még lehetne folytatni…

 hirdetes_810x300  

 

Számomra még döbbenetesebb, mikor egyetemi hallgatók – a jövő értelmisége! – követelik, hogy nem hajlandóak halott, fehér szerzők műveit olvasni, mert azok a gyarmati örökséget konzerválják. Csak az a kérdés, hogy akkor kitől akarnak könyvet olvasni? Az a helyzet – az elmúlt évszázadot leszámítva –, hogy fehér írón kívül mást nem találnak. De az is lehet, hogy olvasni sem akarnak. Ez úgy is megy ki a divatból.

 

Nekünk 40 év kommunizmus után ismerősen cseng a múlt eltörlésének szlogenje. És tudjuk, hogy ez nem működik, ők viszont még ezt nem tudják. Csak az a kérdés, hogy milyen károkat fog ez okozni a társadalomban. Hol húzzák meg a határt? Tehát Lincoln szobra ne legyen az egyetem campusán, mert az ellopott indián földön áll. Nagyszerű! És a tiltakozó, rasszizmus ellen harcolók lakásai, házai vajon milyen földön állnak? Vagy csak akkor jut ez eszükbe, ha egy Lincoln-szobor áll rajta? Kolumbusz felfedezőútja az indiánok kizsákmányolásához vezetett.

 

Ebből viszont az következik, hogy az új kontinensre érkező fehér európaiak kizsákmányolók. A leszármazottaik is! Esetleg a sok baloldali fehér élharcos visszaköltözik Európába? Az írók és költők bőrszín szerinti szelektálása, a fehér szerzők diszkriminálása természetesen még véletlenül sem rasszizmus. Groteszk módon a rasszizmus elleni harc képviselői a legnagyobb rasszisták. A British Múzeumban Sloane szobra olyan helyre került, ahol munkásságát a Brit Birodalom kontextusában mutatják be. A múzeum igazgatója azt nyilatkozta, hogy „semmit sem szabad eltitkolnunk” (értsd Sloane rabszolgatartó múltjára). Ha ez így van, akkor meg lehet kezdeni a gyarmatbirodalomból összeharácsolt műkincsek visszaszolgáltatását, és ehhez csatlakozhatna a többi európai volt gyarmattartó ország is.

 

Lehet, hogy erős a párhuzam, de mikor az ISIS végzett rombolásokat, és pusztította el a babiloni, asszír és ókori római emlékeket, felháborodási hullám söpört végig a Nyugaton. Jegyzem meg, teljesen jogosan. Viszont ha a fentiekben leírt megdöbbentő indoklásokat veszem alapul, eme baloldali radikális szervezetek kitörő örömmel kellett volna, hogy fogadják a terrorszervezet rombolásait, hisz ezek az ókori államok mind rabszolgatartók voltak.

 

Még egyszer: Hol húzzák meg a határt? Ha elindul a lavina, azt nem lehet félúton megállítani. Az zúdul, és mindent elsöpör, ami az útjába kerül…

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.