Nyitókép: reprofoto (illusztráció)

 

Hetek óta foglalkozik a német nyelvű sajtó azzal a brutális gyilkossággal, amit négy bevándorló követett el az osztrák főváros Donaustadt nevű negyedében. Négy fiatal afgánt gyanúsítanak azzal, hogy bedrogoztak, majd megerőszakoltak egy mindössze 13 éves osztrák lányt, aki a nemi bántalmazás során elhalálozott. Az eset világosan rámutatott az idegen kultúrával és világnézettel rendelkező afganisztániak nyugat-európai, jelen esetben ausztriai, integrációjának kudarcára.

 

Ausztria területén jelenleg mintegy 44 ezer afgán él, többségük Bécsben illetve a nagyobb városokban. Az osztrák bűnügyi statisztika 2020-as adatai szerint az alpesi országban valamivel több mint 276 ezer bűncselekményt követtek el, közülük mintegy 4877-et afgán bevándorlók, ami nagyarányúan magas szám az egyes etnikumokat tekintve.

 

Különösen rémisztő hír, hogy a múlt évben 47 afgánt jelentettek fel szexuális erőszak vádjával, ami tizenegyszer több, mint az osztrák útlevéllel rendelkezők esetében. 867 esetben drogkereskedelem, 858 esetben testi sértés, végül 189 esetben nemi erkölcs elleni bűncselekmény gyanújával indult nyomozás. A 2020-as adatokat szem előtt tartva eszerint az ausztriai afgán közösség minden kilencedik tagjának meggyűlt már a baja a törvénnyel.

 hirdetes_810x300  

 

Az okokat a kultúrális és világnézeti problémákon túl a szociális szférában kell keresni. A németül nehezen vagy alig tudó, integrálódni képtelen (vagy nem is akaró) fiatalok előtt az életben való érvényesülés lehetősége automatikusan bezárul, miáltal például Bécs utcaképét már ma is a „bandázó” és „vonuló” csoportok torzítják (Praterstern, Donauinsel, Reumannplatz, Millenium City stb.). A bajt tetézi, hogy ezek a fiatalok csak az erőszak nyelvét értik és a hatóságok ellen is agresszívan lépnek fel.

 

Közben Afganisztánban az amerikai és szövetséges csapatok kivonulásával, valamint a tálibok gyors térnyerésével egy újabb, sokkal erősebb menekülthullám fenyeget. A gyenge kabuli kormányzat mindenesetre már jelezte: szeretné, ha az Európából kitoloncolt vagy kitoloncolásra váró afgán állampolgárok további hazaküldését felfüggesztenék. Míg Finnország az elsők között hajtott fejet, addig Ausztria egyelőre elszántnak tűnik és folytatja a súlyos bűncselekményeket elkövető menedékkérők kitoloncolását.

 

Továbbra is kérdéses viszont, hogy a kemény szavak végül meghátrálnak-e újra a plüssmacik láttán, ha a kabuli kormány végleg bedobja a törülközőt a tálibok nyomása alatt és megindul az újabb embertömeg Afganisztánból.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.