Vélemény

Dagad az izraeli kémbotrány, bár a nagy leleplezés (egyelőre) ingatag lábakon áll

Épp az uniós jogállamisági jelentések nyilvánosságra hozatala előtti napokban pattanit ki az ügy

Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a Vélemény rovat cikkeiben található írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét. 

 

Harmadik napja dagad az izraeli kémbotrány, amely a nyugati mainstream újságírók miatt kevésbé Izraelről, inkább Magyarországról szól. Az egész ügy rendkívül szenzációhajhász, viszont muníciót adott a baloldali sajtónak, hogy ismét Magyarországot támadhassa. Épp az uniós jogállamisági jelentések nyilvánosságra hozatala előtti napokban.

 

A francia Forbidden Stories és a Soros György nevével fémjelzett Amnesty International a szintén Soros-pénzek kedvezményezettjeként tevékenykedő Citizen Lab IT-szakértőivel összefogva szereztek meg egy 50 ezer telefonszámból álló listát. A listán szereplő számokhoz tartozó mobilokat az oknyomozás szerzői szerint az izraeli NSO Group által kifejlesztett Pegasus szoftverrel fertőzték meg. A megfigyeltek között állítólag több száz újságíró, NGO-aktivista és politikus is van.

 

A Pegasus egy kémprogram, méghozzá egy igen jól sikerült szoftver, amely képes a mobil kommunikáció zömét elfogni, és továbbítani az üzemeltetőjének. Sőt, a telefont lehallgató készülékké is átváltoztathatja, miközben figyeli a billentyűzetet is, így a beírt jelszavakhoz is hozzáfér. Mindezt persze teljes titokban, a mobiltulajdonos tudta nélkül. A telefonra úgy jut fel, hogy a gyanútlan felhasználó rákattint egy linkre, és a program telepíti önmagát.

 

A Pegasus egyes közlések szerint olyan hatékony módja a megfigyelésnek, hogy Izraelben „fegyvernek” minősítették át, így csak állami engedéllyel lehet értékesíteni. Hivatalosan kizárólag terror- és bűnözésmegelőzési akciók támogatására használható.

 

A Forbidden Stories és az AI szerint „autokrata országok” használják ezt a programot, többek között India, Oroszország, Szaúd Arábia és persze Magyarország. A szerzők azzal is megvádolták az NSO-t, hogy a kémprogram mexikói drogkartellek kezébe került.

 

Beszédes cáfolatok

 

Az NSO a cikk íróinak állításait nagyrészt cáfolta nyilatkozatban is cáfolta. Jelezték, hogy a nyugati sajtóban megjelent információkkal ellentétben sem az NSO , sem az izraeli kormány nem fér hozzá az állítólagosan begyűjtött adatokhoz. Ennek még később nagy jelentősége lesz.

 

Az ügyfélkör összetételét nem cáfolták de nem is erősítették meg a titoktartási záradékokra hivatkozva, bár azt tagadták, hogy az 50 ezres lista egésze hozzájuk tartozna.

 

Zavarba ejtő arányok

 

Az NSO nyilatkozatai után az oknyomozás állításai elég gyenge lábakra kerültek.

 

A teljes lista ugyanis 50 ezer telefonszámból áll, de abból csak 180 újságíróé. A legtöbben Azerbajdzsánban dolgoznak , de van köztük 38 marokkói, 38 indiai, illetve a nyugati balliberális szerkesztőségek nagy örömére négy magyarországi is, mind a négyen ellenzéki újságírók (ketten a Direkt36-tól, egy a HVG-től és egy nem vállalta a nevét).

 

Ezen kívül ott szerepel a nevek között egy amerikai újságíróval dolgozó magyar fotós, illetve Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, Simicska Ádám, Simicska Lajos fia, valamint a CEU egy külföldi diákaktivistája.

 

A számok azok, amelyek valóban zavarba ejtőek. Azt ugyanis maguk az oknyomozást végzők is elismerik, hogy nem mindegyik listán szereplő telefonszámhoz tartozó készülék volt feltétlenül megfertőzve a Pegasussal. Az IT-csapatuk mindössze 67-et ellenőrzött le (ők azok, akik hozzájárultak az ellenőrzéshez) az 50 ezerből a cikk megjelenéséig, és ebből csak 23 esetében találták meg a kémprogram egyértelmű jeleit, 14 esetben csak a kémkedés kísérletére utaló nyomokat találtak, a fennmaradó bő harminc esetben pedig nem jutottak „egyértelmű következtetésre”.

 

50 ezerből 67, abból 23.

 

Ráadásul az NSO szerint az 50 ezer telefonszám nem lehet egyetlen egységes listán. Azt állítják, hogy nincs hozzáférésük az összes kliensük Pegasussal szerzett adatbázisához (vagyis nincs egyetlen nagy, minden ügyfél minden megfigyelt célpontját tartalmazó adatbázis). Ha ez igaz, akkor a Forbidden Stories és társainak ügyfelenként (értsd, kormányonként) különálló adatbázisokból kellett összetákolni az 50 ezres listát. És ehhez már a hírszerző ügynökségekéhez hasonló kaliberű erőforrásokra lenne szükség.

 

Persze, a magyarországi ellenzéki sajtónak és a nyugati mainstreamnek jó napja van, ahogy a szlovák balliberális portáloknak is. Nagy szalagcímeken hirdethetik, hogy az Orbán-kormány ellenségeit lehallgatták.

 

Csakhogy semmilyen bizonyítékkal nem sikerült összekötniük egyetlen országot sem az NSO szoftver használatával. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a hétfői V4-es találkozó utáni sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, nincs tudomása arról, hogy magyar kormányzati szervek használnák a kémprogramot, az Információs Hivatal biztosan nem használja a Pegasust, és nincs is erre vonatkozó megállapodás az NSO-val.

 

Megfelelő időzítés

 

Az oknyomozás tehát eléggé e tekintetben eléggé foghíjas, mert hiányos információi vannak az 50 ezres minta jellegéről, és így nem tud teljes képet szolgáltatni a lehetséges indítékokról. Például adódik a jogos kérdés, miért csak négy magyar újságírót hallgattak le?

 

Négy újságíró olyan kicsi minta, hogy a magyar kormánnyal szembeni ellenérzéseiken kívül más is összekötheti őket, vagy más miatt is célkeresztbe kerülhettek. Lehet, hogy erre napokon belül választ kaphatunk, de ha az utóbbi idők oknyomozásaiból indulunk ki, feltételezhetjük, hogy ez a projekt is megelégszik a hangulatkeltéssel, mert másra nem futja erejéből (és a tényekből).

 

Nem mellesleg pedig, a gyengén alátámasztott információkat két nappal azelőtt szellőztették meg, hogy az Európai Bizottság közzétenné az idei jogállamisági jelentéscsomagját.

 

Érdemes azonban realistaként tekinteni az ügyre. Amit ugyanis a Pegasus titkokban csinál, annak nagy részére az olyan multicégek, mint a Facebook vagy a Google teljesen rutinszerűen nap mint nap képesek. Hatalmas, egymással összekapcsolt adatbázisaik vannak a bejárt útvonalainkról, a fényképeinkről, ismerőseinkről, véleményünkről, haragosainkról.

 

Némi iróniával azt is mondhatnánk, hogy balliberális cenzúra őrzővédői nem tűrik a konkurenciát (a Pegasust).

 

Korunk realitásai

 

Ugyanakkor már évekkel ezelőtt is lehetett vásárolni olyan szoftvereket, amelyek kémprogram-szolgáltatásokat ígértek. Igaz, hogy akkor még nem terjedtek el olyan mértékben a titkosított üzenetváltásra alkalmas mobil applikációk, de a szóban forgó szoftver is alkalmas volt arra, hogy illetéktelenek kezébe juttassa a fotóinkat, a billentyűkön keresztül a jelszavainkat, üzeneteinket, és adott esetben a mobil mikrofonjának hatótávjában képes volt rögzíteni a környezetében elhangzottakat is.

 

Ha nem volt épp 4G vagy wifi a közelben, akkor a telefon memóriájába mentette az információt, majd amikor csatlakozott az internethez, elküldte azt nem túl feltűnő, kisebb csomagokban az előre megadott IP-címre. Persze, ezt a programot nem kormányoknak ajánlották havi 200 dollárért/eszközönként, hanem cégeknek.

 

De más példával is előhozakodhatnánk. Mikor a nyugati újságírók megkapták az első csomagját a világ vezető hatalmasságainak oltári lopásait leleplező Panama Papersnek, akkor az újságírók biztonsági okokból egy teljesen „tiszta” laptopot vásároltak és még az operációs rendszert (a Windowst) is lecserélték egy másik rendszerre, hogy ne férhessenek hozzá illetéktelenek a hatalmas méretű, de igen kényes adatokhoz. Aligha gondolhatjuk, hogy azok az újságírók Orbán Viktortól tartottak volna.

 

A szomorú helyzet az, hogy akár van igazság abban, amit az oknyomozók olyan vehemensen, de bizonyítékok nélkül állítanak akár nincs, tény, hogy a mobiltelefonok korában mindannyian hazavisszük magunkkal otthonainkba a kémprogramokat, és a Facebook megannyi botránya után egy Pegasus-üggyel előhozakodni  – a dolgok jelen állása szerint – enyhén szólva is mesterkélt húzás.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Jani
2021. Júl. 20. 13:14

Minek kell történnie Magyarországon, hogy leszáljatok a "csúnya liberális baloldali nyugatiak Magyarorország ellen harcolnak" mantráról? Vajon akkor is ez lenne a véleményetek, ha mondjuk kiderülne, hogy titeket is lehallgatott valaki a Fico kormány alatt? Akkor sem számítana, hogy az ötvenezerből 300 magyar szám, és abból konkrétan csak 5- 6telefonon tudták a lehallgatást bizonyítani? Már bocsánat, de egy is sok! A lista nem vadi új, főleg 3-4 évvel ezelőtti adatokat tartalmaz, tudhatnátok, hogy a legtöbb ember 2-3 évente lecseréli a telefonját, tehát ha az aktuális telefonjában nincs semmi, az nem azt jelenti, hogy a régiben nem volt. Mi kell nektek, hogy kiszeressetek Viktorból? Gyilkosság, emberrablás? Nem elég, hogy az ötvenes évek stílusában folyik az "ellenség" lehallgatása? Ja, persze, Gyurcsány, meg a ballibek. Biztosan a kedvükért folytatott több tucat külföldi ujság tényfeltárást az egész világon. Hűha, a titkos szoftvert gyártója mindent cáfol. Mit vártatok? Majd mindent őszintén elismernek? Nem veszitek észre a mečiarizmust abban, ami Magyarországon folyik? A következő lépés az emberrablás, gyilkosság lesz, ahogy Szlovákiában történt. És ti csak egy legyintéssel elintézitek. Tegnap miért nem írtatok róla? Nem jött meg Pestről az okosítás?

  Bendegúz Ábrahám
  2021. Júl. 20. 14:18

  Jani neked mi ártott meg a napsütés vagy a sok áradás. Annyi helyről tájékozódhatsz, de csak nem találod a realitás talaját. A képlet már sokadszor ugyanaz. Vádold meg ellenfeleidet azzal, amit te magad is elkövetsz. Snowden talán tudna mesélni róla jó saftos történeteket. (Edward SNOWDEN: „Hagyományos kémkiképzést is kapott, és álnéven titkos ügynökként dolgozott külföldön amerikai kormányzati szerveknek. Feladata az volt, hogy számítógépes rendszereket állítson az Amerikai Egyesült Államok szolgálatába.[4] A 2013-ban általa kirobbantott lehallgatási botrány után Hongkongba, majd Moszkvába menekült az amerikai hatóságok elől, akik a kiadatását kérték, és érvénytelenítették az útlevelét. Itt egy évre ideiglenes menedéket kapott Oroszországtól, amit 3 éves ideiglenes tartózkodási engedéllyel toldottak meg. Az orosz külügyminisztérium 2017. január 18-án közölte, hogy újabb három évvel meghosszabbították Edward Snowden tartózkodási engedélyét.”) Csak úgy halkan megkérdezném, hogy pl. A FB vagy a Microsoft, nem hallgat-e le ill. nem figyeli-e minden lépésünket? Vagy itt a másik hír, hogy Kínát vádolják az Exchange szerverek megtámadásával. Milyen pontos és összehangolt az időzítés. Sok véletlen nem véletlen, hogy a b@zi nagy nyugatot ilyen nárcisztikus áldozati szerepben tüntetik fel hirtelen egyszerre. Sajnos a legtöbb nyugati országban egyre nagyobb az olló az országokat vezetni próbáló politikusok és a nem is olyan régen még rájuk szavazók véleménye között. És akkor felmerül a kérdés, hogy ki változott? A sok millió szavazó hirtelen vagy a politikus akik vizet prédikálnak és bort isznak.

  sztrovacsek
  2021. Júl. 20. 15:51

  "Minek kell történnie Magyarországon, hogy leszáljatok a "csúnya liberális baloldali nyugatiak Magyarorország ellen harcolnak" mantráról?" Kezdetnek elég lesz, ha abbahagyjátok a pofátlan hazudozásaitokat, janika... A többi aztán majd jön magától...

   Jani
   2021. Júl. 20. 17:39

   Csak védjétek a védhetetlent. Terroristák bűnözők helyett a hatalmukat veszélyeztető újságírók ellen használták a Fideszes maffiózók a rendszert, amivel magával az égvilágon semmi baj sincs, csak a felhasználás módjával.

B, Gy.
2021. Júl. 20. 15:40

Ez csak mocskolodas sardobalas , kemkedes volt es lesz barkit be lehet sarozni meg bizonyitek nelkul is.Ez a liberalis mocskoknak jol megy.

f.
2021. Júl. 20. 19:23

Jani: Azok az újságírók teljesen megérdemlik, hogy lehallgatják őket :D

Bendegúz Ábrahám
2021. Júl. 20. 19:38

Jani, ne csak nézz, de olvass is: Előbb egy összeállítás a „bűzös diktatúrákról”: „Az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte.” (Edward Snowden) „Újságírókat figyelt meg a brit titkosszolgálat” „Az új-zélandi kormány is kémkedett saját állampolgárai után” „A Deutsche Telekom ügyfeleit is lehallgatta az NSA” „Az USA lehallgatta Merkelt, Merkel meg lehallgatta Sarkozyt” „A német hírszerzés Hillary Clinton telefonját is lehallgatta” „A dán titkosszolgálat 2012 és 2014 között segítséget nyújtott az Egyesült Államoknak, hogy kémkedni tudjon egyes csúcspolitikusok, így többek között Angela Merkel után.” Fenti kis összeállítás kizárólag a 444 szalagcímeiből áll 2013 és 2021 között, nehogy véletlenül elfogultsággal legyünk megvádolva, másrészt mégiscsak a 444 volt Soros és a CIA felkent magyarországi lerakata egészen a mostani „botrányig”, ám most a Telex vette át a stafétát. (Nyilván nem a 444 hazaárulási hajlandóságával volt a baj, az konstans, valami mást ronthattak el…) A fenti részletet egy magyarországi napilapban megjelent cikkből vettem, nem akarom reklámozni, de akit érdekel bővebben a szöveget másolja be a keresőbe és könnyen rátalál az egész cikkre...

Jani
2021. Júl. 20. 23:07

Aha, szóval míg a cikk szerzője a vádak megalapozatlaságával, vagy gyengeségével próbálja védeni az Orbán-kormány, ti már “ a Gyurcsányék alatt is loptak” szintű érvekkel próbáljátok menteni a menthetetlent. Még egyszer a figyelmetekbe ajánlom Vladimír Mečiar munkásságát. Ő is az országa szuveneritását védte a gonosz nyugat ellenében, minden magyarellenes intézkedése, és az azt követő nyugati bírálatok után népszerűbb lett, de végül megbukott. Sajnos az Orbán-rendszer a kétharmadnak köszönhetően jobban be van betonozva, de remélem, hogy ez a vég kezdete. Ha a szavazói 10 százaléka észhez tér, van reménye Magyarországnak.

  sztrovacsek
  2021. Júl. 21. 08:53

  "ti már “ a Gyurcsányék alatt is loptak” szintű érvekkel próbáljátok menteni a menthetetlent." Hol volt említve gyurcsány a hozzászólásban, te agyatlan pesti lumpenproletár?????? Te annyira sötét vagy szellemileg, janika, hogy hozzád képest egy fekete lyuk is egy atomvillanásnak tűnik... Nem az a kérdés, hogy ti fanatikus balliberálisok hazudtok e, hanem az, hogy mikor! És itt engedd meg, hogy idézzem a führereteket, gyurcsány elvtársadat: reggel, délben, este!

Zoz
2021. Júl. 21. 01:06

Angela Merkelt is lehallgatták az amerikaiak ! Eu-s országok segítségével. Azt lehet ? Az úgy demokratikus ?

jani
2021. Júl. 21. 11:39

Sajnos én nem tehetek róla, hogy nem tudod értelmezni az általam leírottakat. …Gyurcsány allatt is loptak…szintű érvekkel nem azt jelenti, hogy említetted Gyurcsányt. De minek is magyarázzam, szánalmasak vagytok, mint a “babky demokratky”-k.

sztrovacsek
2021. Júl. 22. 08:46

janikám, kicsi nárciszom, az, hogy gyurcsány nem a kommented tárgya, még nem jelenti azt, hogy nem is említetted. Olyan vagy, pajtás, mint mecsiar, akire olyan szivesen hivatkozol - szentül megvagy győződve az igazadról, pedig olyan messze vagy az igazságtól mint makó jeruzsálemtől. Igazi fanatikus balliberális spermahajder...

  Jani
  2021. Júl. 22. 10:19

  Nem tudom hány éves vagy, és mennyire ismered Vladimír Mečiar "munkásságát". Hányszor láttad őt tévés vitaműsorban, naggyűlésen Brusszelezni, Sorosozni, szuverén Szlovákiázni? Én sajnos nagyon sokszor. Mečiar annyival volt jobb Orbánnál, hogy volt annyira tökös, hogy hetente szemtől szemben vitatkozzon az ellenzékkel.

   sztrovacsek
   2021. Júl. 22. 13:18

   Bakker, ne csinálj magadból nagyobb agyatlan balliberális bohócot, mint amilyen vagy!!!!!!!!! Hol voltunk akkor még az úniótól???? Hol volt akkor még soros???? Gyuri bá le sem sz@rta közép európát, ez az emberszerető szamaritánus ekkor még az angol font bedöntésével foglalkozott, hogy jobb legyen a világ! Ja, nem, bocs - le sem szarta az embereket, csak még jobban megakarta szedni magát, a többi meg ha rajta múlik meg is dögölhetett volna... emlékszel a "demars"okra??? Akkor még nem a degenerált balliberális csürhe irányította az úniót, és abszolút igazuk volt. Nem azért szívatták a köcsögöt, mert nem akarta teljesíteni a brüsszeli retardált parancsot, hogy hagyják a gyerekek agyát az ovikban mosni a homoszexualitással, vagy mert kerítéssel merte a határt védeni, amikor 10 000ével jöttek naponta az ILLEGÁLIS bevándorlók, hanem mert felrúgta a törvényeket, emberek tűntek el, egy maffiaállam volt ez a seszlovákia. Mint a kedvenced, gerinctelen béla, és fickó uralma alatt az elmúlt években... Mecsiar annyival volt jobb nálad, hogy ő hitelesebben tudta eladni a nemlétező érveit a szellemi nyomorékoknak. Téged még ezek a szellemi nyomorékok is agymosott csicskának néznének...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket