Nyitókép: Körkép.sk

 

Szlovákia ismét megmutatta igazi arcát. Nemzetállam építő, a magyarok asszimilációjában érdekelt valódi énjét, aki nehezen viseli, ha emlékeztetik bűneire, az elvarratlan szálakra. Ezek közé tartozik a kitelepítés és a Beneš-dekrétumok kérdése is.

 

Szlovák sovinizmus és a magyar kártya

 

A héten a soviniszta szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok (SaS jelöltje) ismét előhúzta a magyar kártyát.  Fődiplomatához méltatlan vihart kavarva bizonyította ismét, hogy magyar kérdésben nincs finomkodás, nincs protokoll, nincs megértés. Magyar kérdésben egy jó nagy fal van a szlovák fejekben, melyből politikai hasznot lehet  kovácsolni minden egyes alkalommal.

 hirdetes_300x300  

 

Így reagált Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének somorjai beszédére a felvidéki kitelepítések emlékművének átadása kapcsán.

 

Korčok szavai azt is jelentik, hogy elvi kérdésekben sosem lesz megegyezés a szlovák és a magyar nemzet között, mert mindkét félnek más az érdeke. A szlovákoké saját bűneik elhallgatása és a felvidéki magyarság beolvasztása, nemzettudatának kiirtása. Magyarországé pedig a nemzettársaik iránt érzett felelősség és az abból adódó feladatok.

 

Az Alaptörvény kötelez

 

Kövér László már csak ezért sem hátrálhat, csaholjon bármit is a mindenkori szlovákiai politikai vezetés. A magyar kormányzat képviselőit ugyanis saját Alaptörvényük kötelezi, melynek D cikke egyenesen kimondja, hogy

 

„Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködősüket egymással és Magyarországgal.”

 

Kövért és a jelenlegi magyar kormányzatot ugyanis saját elveik és meggyőződésük mellett a fentiek is feljogosítják mindarra, amit Somorján is láthattunk. Ilyen szempontból teljesen irreleváns és megmosolyogtató a soviniszta szlovák kormányzat neheztelése.

 

 

Pótcselekvés Korčoktól

 

Tudja ezt jól egyébként Korčok is, ezért választotta a közösségi médiát a hangulatkeltésre. Ha pedig a szlovák külügyminiszter azt hiszi, hogy előírhatja, mikor, hová és ki teheti tiszteletét a Felvidéken, valamiféle előzetes jóváhagyásra is igényt tartva Pozsony részéről, súlyosan téved.

 

Ami számunkra, felvidéki magyarok számára fontos tanulság, hogy a hungarofób, soviniszta szlovák támadásokra a belőlünk élő politikai vezetésünk ismét képtelen egységes fellépést mutatni. A kimúlás felé haladó Aliancia-Szövetség tagjai külön-külön húzták elő csúzlijaikat, hogy reagáljanak. Ahelyett, hogy dörgedelmes, közös sajtótájékoztatón Gyimesivel együtt adták volna Korčokék értésére, hogy merre van észak.

 

Talán majd legközelebb.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

František Mikloško: Hogy nem kértek egymástól bocsánatot a szlovákok és a magyarok…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 46 olvasónak tetszik ez a cikk.