Nyitókép: vlada.gov.sk

 

Korčok külügyminiszter hisztije, amit Kövér Somorján elhangzott szavai miatt vágott ki, a szlovák miniszterelnököt is reakcióra késztette. A gond csak az, hogy a magyarok nélkül Hegernek is nehéz lesz napirendre tűznie a megoldatlan témákat. Pedig állítólag szeretné.

 

A szlovák miniszterelnök a napokban tárgyalásokat helyezett kilátásba a felvidéki magyarság képviselőivel annak érdekében, hogy a kormány megtudja, hogyan tud segíteni abban, hogy a magyarság jövője és helyzete javuljon Szlovákiában.

 

Szavak és tettek

 hirdetes_810x300  

 

Mint mondta, ki kell használni a hivatalos tárgyalásokat is annak érdekében, hogy a közös témák napirendre kerüljenek. Ennek érdekében dél-szlovákiai regionális látogatásait is szeretné kihasználni, hogy a lakossággal és a régió képviseletével tárgyaljon.

 

Augusztus 11-én a Kormányhivatal közzé is tette a hivatalos listát, ahová az elkövetkező két napban a szlovák miniszterelnök ellátogat. Valóban három, magyarok által lakott megyéről van szó: Nagyszombat, Nyitra és Besztercebánya.

 

Csütörtökön Losoncon és Poltáron találkozik a városok szlovák polgármesternőivel, majd két regionális vállalathoz látogat, közülük a nagydaróci szövetkezet, az Agro CS Slovakia vezető között lehetnek többségében magyarok (frissítve: ez a cég is echte szlovák).

 

Dél-Szlovákiában is a főleg a szlovákokkal

 

Pénteken Nyitra és Nagyszombat megyében a szintén szlovák vezetésű Galánta és Érsekújvár smeres hátszelű, független polgármestereivel találkozik. A magyarok vélhetően a galántai Esterházy kastély, illetve a munkaebéd elfogyasztása kapcsán kerülhetnek a közelébe.

 

Mint látható, a Korčok által előhúzott, és a Heger által kezelni érkező magyar kártya megtárgyalására nem nagyon lesz érdemi lehetőség.

 

A szlovák miniszterelnöknek elődjével ellentétben nincs magyar tanácsadója, emiatt hiányzik a magyar nézőpont is a Kormáyhivatalban. Pedig ezek hiányában nehéz jó döntéseket hozni, mi több, még a vállalások teljesítése is hamar kimerülhet néhány formális, olcsó igyekezetben.

 

A szlovák-magyar nyitott kérdések megvitatásához ennél sokkal többre lenne szükség.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.