Nyitókép: Körkép.sk

 

Kevesen vagyunk a Felvidéken, akik nem az egységes politikai fellépés megteremtésében látnánk a biztosítékot a magyarság megmaradásra. Nem mindegy azonban, hogy elkövetjük-e újra a régi hibákat.

 

Miközben végső fázisához érkezett az Aliancia-Szövetség létrehozásának folyamata, látjuk a háttérben zajló folyamatokat mind az MKP, mind Most-Híd háza táján, az Összefogás pedig csendben kivárja, míg elül a csatazaj.

 

A Most-Híd fütyül, az MKP táncol

 hirdetes_400x285  

 

A napokban szokatlan sajtóhír látott napvilágot, melyben Solymos László, a Most-Híd vegyespárt elnöke lényegében beharangozta a hárompárti Aliancia-Szövetség szeptemberi, alakuló kongresszusát. Ezzel kész tények elé állította az MKP-t. Nehezen elképzelhető, hogy Solymos lépése ne lett volna koordinálva az MKP legszűkebb vezetésével, miközben Csáky szerint ezzel az MKP alapszabályának betartására sem ügyelnek.

 

Hogy ez ideális jó viszonyról tanúskodik-e, erősen kérdéses.

 

Összefoglaló cikkünkben feltárjuk a színfalak mögött zajló folyamatokat, hogy olvasóink, valamint az MKP Országos Tanácsának tagjai, kongresszusi küldöttei is képet kapjanak arról, mi is zajlik a háttérben, mihez kérik majd a jóváhagyást, illetve a későbbi magyar szavazatokat.

 

Itt már mindent lehet?

 

Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás tavaly augusztusban írta alá szándéknyilatkozatát arról, hogy mivel egyenként, illetve kétpárti szövetségben csődöt mondtak, közös pártban folytatják. Az azóta eltelt hosszú hónapoknak a kölcsönös bizalom kialakításáról, az egymáshoz való közeledésről kellett volna szólni. De nem ez történt.

 

Forró, Solymos és Mózes a legritkább esetben tudott közös álláspontra jutni a magyarság számára fontos ügyekben. Elmaradtak a közös sajtótájékoztatók például a magyar kormányzathoz, a szlovák parlamenti pártokhoz fűződő viszonyról, az SaS soviniszta politikájával szembeni kérdéseknél, illetve több más, fontos kérdésben is.

 

Forró Krisztián, Solymos László és Mózes Szabolcs. Kép: Körkép.sk

 

Ehelyett ötödrangú témákban próbálták „tematizálni a közhangulatot“. Hogy ez mennyire sikerült, jól illusztrálja az AKO mai felmérése, mely immár alig 3,3 százalékra méri az alakuló pártszövetséget.

 

Nyári trucc

 

A Most-Híd távolmaradása a gombaszögi táborból szintén nem várt tapasztalatot hozott: a jelenlétük hiányában konstruktív, előremutató hangnemben zajló párbeszédek, vitafolyamok rámutattak annak lehetőségére, hogy a Gyimesi György – MKP – Összefogás hármas spontán konstruktív fellépése, felvállalva az etnikai, magyar politizálás fontosságát nem várt eredményekkel kecsegtet.

 

A Most-Híd táborbojkottja is rámutatott azokra a szempontokra, ami lényegében gátolja a színmagyar Aliancia-Szövetség megalakulását.

 

A Körkép.sk Gombaszögön: Gyimesi György válthatja a vegyespártot a Szövetségben?

 

Vegyespárttal csak vegyespárti Aliancia lehetséges

 

Tehát pont azokat a szempontokat, amivel a Most-Híd ellentétes álláspontot képvisel, és ami lényegében eddig is gátolta az egyértelműen etnikai politizálást felvállaló Aliancia-Szövetség megalakulását. Továbbra sem tisztázottak például azok a sarkalatos kérdések, hogy milyen lesz az új párt tárgyalási nyelve, piros-fehér-zöld színek fogják-e alkotni a pártlogót, illetve mit gondol az Aliancia-Szövetség mondjuk az autonómiáról, a Beneš-dekrétumokról, az LGGTQ-jogokról. Vagy éppen milyen viszonyra törekszik az Orbán kormánnyal, illetve a korrupciós ügyekbe keveredett, Pellegrini-Fico-féle, a Most-Híd által is életben tartott korábbi maffiakormány tagjaival.

 

Az MKP kemény magja, – mely többséget alkot a párt Országos Tanácsában, – emiatt lényegében lesöpörte az asztalról Forró Krisztián pártelnök által kitárgyalt eredményt, és a fentiekben felsorolt, a felvidéki magyarság jövője szempontjából sarkalatos kérdésekhez való közös álláspont tisztázását sürgette.

 

Itt jött képbe a puccs

 

Erre volt reakció a Most-Híd minapi sajtóhíre, amelyet ugyan tisztázatlan kompetenciával az MKP és az Összefogás nevében is megfogalmazott (anélkül, hogy erről a másik két párt felületei és sajtója összehangoltan beszámoltak volna). Éspedig, hogy szeptember második felében Aliancia-Szövetség alakuló kongresszus lesz.

 

A Most-Híd szerint szeptemberben tartja első, közös kongresszusát az Aliancia-Szövetség

 

Solymosék tesznek az MKP OT határozatára

 

Ez a helyzet jogi szempontból csakis úgy értelmezhető, hogy ennek meglépésével a Most-Híd és az Összefogás figyelmen kívül hagyta az MKP OT határozatait. Helyette, mintha mi sem történt volna, összehívja a közös kongresszust, hogy ott a küldöttek jogkövető magatartásával visszaélve, lenyomja a torkukon mindazt, amivel szemben az MKP OT világos és egyértelmű kifogásokat emelt.

 

Ezt nevezte Csáky Pál puccsnak a közösségi oldalán. Az MKP korábbi elnöke posztjában, mely azóta már törölve lett, ezt írta:

 

Miért kell kapkodni, titkolózni és trükközni önmagunkkal szemben? Ezt máshogy kellett volna intézni, de miután több telefonhívást kaptam ma, hogy támogatom-e az MKP kongresszusának szeptemberi, puccsszerű összehívását, a válaszom: nem. Véleményem szerint először – az Alapszabálynak megfelelően – az Országos Tanácsnak kell rendes ülést tartania. Ott tisztességesen meg kell vitatnunk egymás között, hová jutottunk és mit szeretnénk a jövőben (nem úgy, mint az júniusban történt). Utána kell eldöntenünk, merre és hogyan tovább.“

 

Csákyt ezután (siccÁ) az MKP csicskamédiájának egyik munkása fedte meg nyíltan, hogy „nem kellene kavarni.“ Erre Csáky még reagált, sokkoló részletekről libbentve fel a fátylat, hogy mi is készül a háttérben, majd nem sokkal később az egész posztot törölte.

 

Kép forrása: Csáky Pál Fb-oldala (screen shot) – időközben törölve lett.

 

Kongresszus suttyomban

 

Solymos László tehát anélkül, hogy a három párt a legérzékenyebb kérdésekben megegyezett volna, nemes egyszerűséggel bejelentette az alakuló kongresszust. Az MKP pedig erre reagálva, suttyomban saját kongresszusának összehívását tervezi, ahol politikai értelemben az önfelszámolásukról is döntenek. Mint azt a Körképnek többen elmondták, könnyen lehet, hogy alapszabályellenesen.

 

A Csáky által leírt, az MKP központi irodája által menedzselt próbálkozás hátterében az erőviszonyok feltérképezése áll a kongresszusi küldöttek körében. Azaz, hogy megtudják, hányan vennének részt egy ilyen, puccsszerűen összehívott Kongresszuson, és azon mennyien engednének szabad utat a vegyespárt holdudvara által irányított Aliancia-Szövetségnek.

 

Csáky Pál és az MKP kemény magja mindenesetre az „eltűnt“ üzenetben nyíltan elutasította az MKP kongresszusának ilyen módon való szeptemberi összehívását. Valóban megtörténhet, hogy az MKP Országos Tanácsának megkerülésével, annak legutóbbi határozatainak érvényesítése nélkül idézik elő a párt megszüntetését, megágyazva az új vegyespárt, az Aliancia-Szövetség számára?!

 

Király Zsolt: Merre tovább, felvidéki hárompárti egyesülés?

 

Mi jöhet szeptember után?

 

Legutóbb az MKP OT még ellenállt a gazdasági lobbi általi bekebelezésnek, és kiállt a magyar érdekek mellett. Kérdés, hogy a Kongresszus küldöttei (akik megválasztásának legitimitása is komoly kérdéseket vet fel) közül mennyit sikerül bedarálni.

 

Ha igen, jöhet az új vegyespárt. Ha nem, a Most-Híd vélhetően kiugrik majd a „közösből“ és új szövetségesek után néz. A magyarság pedig végre elkezdheti közös, nagy, etnikai pártjának létrehozását az egészséges magból és az új erőkkel.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 38 olvasónak tetszik ez a cikk.