Pál
  • HUF: 361.03
  • USD: 1.13
  • -2 °C
  • 5 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Nógrádi György: A tálibok azt csinálnak, amit akarnak

„Tudom uralni a városokat, de nem tudom uralni a vidéket, a lakosságot és a hegyvidéket. Itt kezdődtek a problémák."

Nyitókép: Getty Images

 

Nehéz megérteni a nyugati politikai elit meglepettségét az afgán kormány gyors bukását követően, hiszen a nyugati vezetők megkapták a legjobb titkosszolgálati és külügyi információkat – jelentette ki Nógrádi György egyetemi tanár az Ultrahang című rádióműsorban röviddel Kabul múlt vasárnapi kapitulációját követően. Nógrádi hozzátette, hogy ezeknek a politikusoknak az információ hetek, hónapok, évek óta a rendelkezésére állt:

 

„Itt stratégiai mellényúlások történtek. Ki fogja megfizetni azt, hogy a Nyugat megpróbálta a demokráciát terjeszteni egy olyan térségben, ahol ennek semmilyen lehetősége nem volt. (…) Ugyanilyen pocsék a helyzet Irakban és más szempontból Szíriában. Az arab tavasz (…) valamennyi országban megbukott.”

 

A tálib vezetés az elmúlt napokban több külpolitikai sikert is magáénak tudhat, ami jelentősen megkönnyítheti hatalmi bázisuk gyors megszilárdulását. A radikálisok négy országgal már megállapodtak, köztük Kínával, Oroszországgal, az ősellenség síita Iránnal, valamint Pakisztánnal:

 

„Ez a tálib vezetés nem hülye. Mi beállítjuk őket hülyének, de ez (…) a vezetés néhány nap alatt négy külpolitikai sikert ért el két középhatalommal (…) és két globális játékossal szemben.”

 

– fűzte hozzá Nógrádi. Ellenben a Dohában történt amerikai-tálib megállapodást egyik fél sem hajlandó betartani, sőt: mind a két fél meg is szegte. Az amerikai álláspont az volt, hogy csapataik kivonulnak Afganisztánból és az afgán hadsereg hatszoros túlerővel képes a tálibokat feltartóztatni, csakhogy az afgán hadsereg széthullott. Ez véleménye szerint egyértelműen az Egyesült Államok hibája:

 

„Ezek az elképzelések, amiket az amerikaiak Dohában hirdettek és megállapodtak, azok csodálatosan szépek a papíron, de semmit nem jelentenek a valóságban.”

 

Nógrádi György a demokratikus választásokat firtató kérdésre elmondta, hogy a tálibok azt csinálnak, amit akarnak. Európából nézve a tálib elvek a 21. században nevetségesnek tűnnek, de ők úgy érzik, hogy ezek az elvek az életet biztosítják. Ennek keretében nő nem mehet ki az utcára, csak az egész testet elfedő csadorban és férfi rokon kíséretében. Nő nem tanulhat, nő nem dolgozhat:

 

„Tehát visszaállítják azt a középkori modellt, aminek egy része Szaud-Arábiában is működik, csak soha nem merjük kimondani (…), amely ma egy 21. századi úgynevezett modern világban elfogadhatatlan. Azt csinálnak, amit akarnak, nekik ma a Nyugattal nem kell konzultálniuk, mert a Nyugatot katonailag megverték.”

 

Arra a kérdésre, hogy mi az oka az afganisztáni kudarcnak, a szakértő aláhúzta:

 

„Hiányzott egyrészt a meggyőzés, hiányzott egy sikeres ideológia, hiányzott az, hogy az afgán nép elfogadja azt, amit a Nyugat diktálni akar. (…) Ne felejtsük el, hogy Afganisztán egy hegyi ország. (…) A tálibok a magashegyeket uralták. Tehát aki figyeli Afganisztánt, az azt látja, hogy ezt az országot a 21. századi haditechnikával sem lehet bevenni. Tudom uralni a városokat – ezt csinálta a Nyugat. De nem tudom uralni a vidéket, nem tudom uralni a lakosságot és nem tudom uralni a hegyvidéket. Itt kezdődtek a problémák.”

 

Ultrahang, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kulcsar
2021. aug. 22. 13:55

Elképesztő és egyben totálisan önleleplező az a lapítás, amely az afgán libsi fiaskót követően jelenleg az ÚJ SZÓ-t és a Paramétert jellemzi.

gjoe
2021. aug. 22. 22:32

vagy csak sima erről van szó https://telex.hu/kulfold/2021/08/21/a-vilag-egyik-legfontosabb-nyersanyagkeszletere-tettek-ra-a-kezuket-a-talibok "3000 milliárd dollárra becsülte az ország kiaknázatlan ásványkincseinek értékét," "A kitermelés és finomítás borzalmasan környezetszennyező is" ezt az USA nem engedhetné meg de ha a tálib az úr akkor miért en

Varga Lajos
2021. aug. 24. 08:08

Lajos Varga Ugye ismét csak az elvekben van a hiba, sőt nem is helyes a többes szám, mert pusztán csak egyetlen elvvel van a baj és ez sajnos egy amerikai alapelv, ami nem más, mint az uralkodás. Ha egyszer véletlenül az amerikai elitnek eszébe jutna kicsit utánanézni a legutóbbi pár évezred uralkodóinak és birodalmaiknak, akkor belátnák, hogy egy érelmetlen cirkusz majmaivá züllesztették a demokráciának csúfolt hatalmi mámorukat, ami ideig-óráig fenntartható ugyan, ám rövidesen beköszönt a felvilágosodás, amikor az uralmuk alá kényszerített tömegek rájönnek, hogy csak egy olcsó cirkuszba kapak jegyet, shol még a porondra is csak megfelelő mérékben elbutított majmok léphetnek és a közönség örülhet, ha épen és sértetlenül elhagyhatja az elunt produkció során a nézőteret és valami értelmes elfoglaltságnak szentelheti élletét és lelkét.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket