Vencel
 • HUF: 406.56
 • USD: 0.96
 • 14 °C
 • 19 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: Ott voltunk a lelátón. Tényleg rasszisták vagyunk?

A magyar szenvedélyes, harcos, küzdő, büszke nép, aki űzi, hajtja fiait, lépjenek bárki ellen is pályára.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Hatalmi arrogancia. Leginkább ezzel jellemezhető mindaz, amit a brit sajtó és egyes politikai szereplők a csütörtöki Magyarország-Anglia Vb-selejtező mérkőzéssel kapcsolatban megengednek magunknak.

 

Kezdjük a tényekkel:

 

A Puskás Aréna ma Európa legjobb hangulatú stadionja. Ez megmutatkozott az Európa-bajnokság alatt és sorozatban látható a válogatott mérkőzések során is. Mert a magyar szenvedélyes, harcos, küzdő, büszke nép, aki űzi, hajtja fiait, lépjenek bárki ellen is pályára. Dávid küzdelme Góliáttal legtöbbször mesébe illő, érzelmekkel teli véget ér, lásd a franciákkal, portugálokkal, vagy Münchenben a németekkel szemben vívott heroikus küzdelmet.

 

Jó magyarnak lenni az utcákon (többszázezres vonulás), a lelátókon (65 ezer ember) és a pályán is. Ugyanez a szív jellemzi a Ferencváros mérkőzéseit is, és ezt élhettük át kezdetben sokáig a dunaszerdahelyi DAC otthonában is. Mert ezek vagyunk mi, magyarok.

 

Előítélet

 

A csütörtöki magyar-angol Ilyen szempontból már a mérkőzés előtt lefutott volt. Bizonyos médiumok felvezetése, Southgate szövetségi kapitány provokatív nyilatkozata a térdelésről, egyes brit játékosok felkonferálása már sejtette, hogy pontosan tudják, mivel lehet a magyarokat kiprovokálni.

 

Majd a térdelés, vagy épp Sterling gólöröme alig pár méterre a B-középtől csak olaj volt a tűzre. Hogy Boris Johnson nyilatkozatát ne is említsük.

 

Igen, mi szurkolók sem vagyunk szentek. Egy 65 ezres seregben van mindenféle ember. Olyan, aki az angoloknak szurkol, vagy csak csendben elismeri a teljesítményüket. A legtöbb azokból van, akik az utolsó pillanatig űzik, hajtják kedvenceiket, ha pedig kikapunk, felállva tapsolják meg legalább a küzdést.

 

 

A foci nem egy operaelőadás, így a nézők között bizonyára vannak rasszisták is, akik ilyenkor élik ki magukat. Lehetnek úgy pár tucatnyian az egész stadionban. Sok? Kevés? Relatív.

 

Kettős mérce

 

Ilyen provokátorokból akad minden stadionban. Például Münchenben, ahol pride-os „aktivista“ rohant be a pályára provokálni a magyar válogatott játékosait, miközben azok hazájuk himnuszát énekelték. Sok szivárványzászlós „szurkoló,“ a politikai álláspontját jött kifejezni a futballmérkőzésre, nem pedig szurkolni. Voltak ilyenek többszázan. Sok? Kevés? Relatív.

 

Hogy az Eb-döntő előtt egész Londont a feje tetejére állító, fosztogató, verekedő csőcselékről ne is beszéljünk, akik még a Wembleyt is megrohanták és jegy nélkül, beoltatlanul törtek be csürheként a stadionba. Sok ez? Kevés? Relatív.

 

Boris Johnson brit miniszterelnök és a brit sajtó valami miatt mégis úgy gondolta, hogy a magyar emberekbe kell beleállnia. Mindenféle jelzőkkel illetve bennünket, rasszistának titulálva egy egész országot.

 

 

Pedig nem mi igáztuk le a fél világot, nem mi raboltuk el az őslakosok nemzeti kincseit, tettük rabszolgává, földönfutóvá őket saját országukban. Majd amikor ezek leszármazottai immár angolszász földön politikai tényezővé váltak és választásokat tudnak eldönteni, hirtelen előkerült a térdeléssel kimutatott vezeklés. Mert megijedtek.

 

A magyar nem rasszista

 

És aki erre nem hajlandó, az idegengyűlölő, rasszista, kisebbségellenes, stb. A leghatározottabban kénytelen vagyok visszautasítani ezeket a vádakat. Csütörtökön a kapu mögött ugyanis nem volt semmilyen szervezett ellenfélgyalázás. Nem volt semmi olyan történés, ami különösebben kimagaslott volna a brit, német, francia, olasz, vagy bármelyik ország stadionjaiban tapasztaltaktól.

 

Úgyhogy kedves Boris, lécci, lécci, ugyanilyen vehemenciával meséld már el a német haveroknak, hogy nem kell magyar himnusz alatt szivárványos zászlóval rohangálni, mert érzékenyek vagyunk erre mi is. És szólj a kapitalista pénzembereidnek, hogy a multi méhecskék nem önként és dalolva tartják az asztalukon ugyanezt a pride-os zászlót, csak féltik a pénzüket és hogy elvesztik a megélhetésüket.

 

 

Nem mi tehetünk arról sem, hogy a híres nyugat-európai társadalom nagy többsége úgy érzi, nincs szólásszabadság, hogy nem lehet jobboldali gondolkodásúnak lenni, mert a kisebbség hangos, kirekesztő viselkedésétől félnek.

 

Kedves Boris! A kollektív bűnösséget mikor sikerül végre egyéni szintre redukálnotok? A stadionokba belépő személyekről a számonkérhetőség miatt állítólag eleve mindent tudtok. A kamerafelvételek még a fogak tömését is megmutatja. Miért nem használjátok akkor ezeket a felvételeket? Miért kell kollektívan büntetni egy egész nemzetet?

 

Mi még szabadok lehetünk

 

Hogy néz már ki az, hogy mindig a magyar stadion van bezárva? Talán mert ott még megjelenhet a vélemény, ahol még van humor, szenvedély? (Legutóbb Trucker Carlson mesélte el, hogy az amerikai néptől elvették a humort, és azzal együtt a perspektívát is,) Hogy a dehumanizált épületekben perspektíva nélküli egyenruhásítás folyik.

 

Ezt szeretnétek ti is? Ez szimpi Angliának? Pedig az angol ifjak is Budapestre járnak bulizni, ahol jobban érzik magukat, mint otthon. Nem, viselkedni nálunk sem tudnak, a romkocsmák sarkán ugyanúgy patakokban hugyoznak és hánynak, mint a magyarok. Boris, nem annyira menő rámutatni a művileg csinált különbségre.

 

Ha Budapestre jöttök, vegyétek tudomásul, hogy a magyaroknak joguk van a saját meggyőződésük kifejezésére. Kérlek, Boris, hagyd ki a politikát a sportból, és mielőtt a mi portánkon söpörgetsz, tegyél rendet a saját konyhátokban.

 

Októberben jövünk és a Wembleyben találkozunk.

 

Addig is, hajrá magyarok.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 52 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Borbély József
2021. Sze. 04. 19:01

Kitűnő írás.

VargaS
2021. Sze. 04. 19:30

,,Ha Budapestre jöttök, vegyétek tudomásul, hogy a magyaroknak joguk van a saját meggyőződésük kifejezésére'' Ezek szerint Pozsonyban a ,,madari za dunaj" rendben van?

  wtf
  2021. Sze. 05. 21:26

  Pont erröl irt, hogy mas gyalazasa (ez esetben az angolok) nem hangzott el! Nem azt skandaltak, hogy nigger angolok, vagy barmi ilyesmi! En is ott voltam... De mindegy te es az ilyen hugo felek keptelenek vagytok felfogni, kar is nektek barmit is magayarazni...

hugo
2021. Sze. 04. 20:18

VargaS - nagyon igaz + 100 pont !! ´´És az itteni "magyar politikuskák" meg kussolnak !!! Miért nem válaszolnal ???

hugo
2021. Sze. 04. 20:46

Valamikor "anno domini!" a volt CCCP-t kotelezóen szeretni voltung kotelsseg ! Az eredmény = gyúlolet + stb.Ezt fogja megkapni az úgy nevezett "nyugat" !!!! Buta csurhe !!

Jani
2021. Sze. 04. 22:55

@VargaS Pontosan. Akik most felháborodnak az angolok reakcióján a huhogásra, ők hőbölögnének a leghangosabban, primitívnek neveznék az összes szlovák drukkert, ha egy szlovák-magyar meccsen ilyen szintű magyargyűlölet lenne. A szlovákok meg hozzájuk hasonlóan felháborodnának, és az ezeréves magyar elnyomással magyaráznák, hogy mindenről a magyarok tehetnek, hiszen a magyar játékos a gól után pont a kemény mag előtt ünnepelt az helyett, hogy tisztelettudóan engedélyt kért volna, majd bocsánatot kért volna tőlük, és lassan visszaballagna a kezdőkörbe.

  B-elmondó
  2021. Sze. 07. 08:04

  "ha egy szlovák-magyar meccsen ilyen szintű magyargyűlölet lenne." Voltál már életeden egy szlovák - magyar meccsen életedben, szerencsétlen????? Vagy egy DAC - szlovák ligás csapat meccsén??? NEM??? Akkor miről csiripelsz itt nekünk, fülemüle??? Ott egy "by madara do hlavy" rigmus egy alapvető és muszály ének amit kivörösödve együtt énekel a szlovák közönség. Erre itt van a huhogás, amit - a saját elmondásuk szerint - egy angol játékos sem hallott, a barátaim közül, akik a lelátón voltak különböző helyen nem hallottak, és már megy a sárdobálás, mert a mocskos rasszista magyarok. Nem kételkedem abban, hogy voltak primitív agyhalottak a nézők között - a nagy számok törvénye: 65 000 ember - , de nem volt rendszerszintű! "hiszen a magyar játékos a gól után pont a kemény mag előtt ünnepelt" mondj egy esetet, amikor a magyar játékos az ellenfél kemény magjához fut, letépi a mezét, és szélesen vigyorogva mutatja a trikóját, ahová valami van írva, amit messziről esélyed nincs elolvasni. Nem tudsz ilyen esetet felidézni? Akkor újra megkérdezem: miről is csiripelsz itt nekünk fülemüle????

Bendegúz Ábrahám
2021. Sze. 04. 23:09

Sterling és csapatának küldöm az alábbi dalt: https://www.youtube.com/watch?v=X1qO6CXsiaQ

Pétya
2021. Sze. 06. 10:03

Az említett B-közép azért büszkén énekli a Nélküled c. dalt, ami az összetartozásról és az egymás iránti tiszteletről szól.

HU-lala
2021. Sze. 06. 13:08

Ideje volna már a fociban is jeleskedni (Albánia) nemcsak az ostobaságban, amúgy meg a mi focistáink is letérdelhetnének,kifejezve szolidaritásukat a külhoni magyarokat érő nacionalista atrocitásokért hazájukban, akkor füttyszó helyett taps is zenghetne a lelátókon.

  Pétya
  2021. Sze. 06. 13:22

  Igen HU-lala,ott a pont,amúgy meg-https://index.hu/sport/2021/09/06/mlsz-uefa-angol-magyar-merkozes-szijjarto-peter-csanyi-sandor/

varga lajos
2021. Sze. 07. 10:18

Egyformán kellemetlenül érzem magam, ha az elfogult angol kritikával kapcsolaos híradásokat olvasom, vagy a másik oldalról a magyar nemzetet az egekbe magaszaló dicshimnuszokból álló meséket olvasom. Az ok igen egyszerű- ugyanis a világot igazgató legfelsőbb hatalom alapvető tulajdonsága nem az ítélkezés, hanem a látottakkal és az észlelés minden más eszközével megszerezhető tapasztalatok segíségével megszerezhető ismeretek segítségével való TANÍTÁS és NEVELÉS. Tanulásnak viszont csak azt merném nevezni, amikor a tanuló eljut arra a szintre, hogy változtat korábbi téves lényegén és a tanultakból erőt merítve más jobb út reményében éli napjait= nevelés. Ehhez okosan tesszük, ha tényként elfogadjuk, hogy a siker és az öröm mellett a kudarc és a fájdalom is nem jutalom és büntetés, hanem a anítás eszközei, ergo egyformán van tanulni valója az angoloknak is és a magyaroknak is, mert ugye az emberi gyarlóság az folyamatosan "termeli" a tanulni valókat. Nekem a fenti cikkből sugárzó magyarokkal szembeni elfogulságról többek között az a bizonyos népszavazás jut eszembe, aminek köszönhetően tudtomra adta a B közép, hogy nem vagyok magyar, hiába szerzett nagyapám huszár felderítőként vitézi bronzot az orosz fronon 1914- től négy éven át, és nagybátyám fölöslegesen áldozta fel életét 1945.február 22-én valahol Alsó-Szászországban vonatozgatva egy leventéket szállító szerelvény amerikai bombáinak köszönhető romjaiban, valamint édesapám 4 éves ágyúkat vontató hadviselése is fölösleges időpazarlás volt, hisz ---nyilvánvalóan egy idegen haalomra pazarolták életük kincseit. És én balga mindezek ellenére Szlovákiában néhány magyar anítási nyelvű iskolában nem hithű magyarként feleslegesen próbáltam néhány természettudományi ismeretet átadni a felnövekvőknek hisz hozzám hasonlóan ők sem minősültek magyarnak. Ezzel pusztán csak azt kívántam érthetővé tenni, hogy még ma is van bőven tanulni valója nem csak a huhogóknak, de azoknak is akik tétlenül szemlélik a huhogók siralmas magatarását a stadionban és azon kívül is. Hajrá Magyarország! Remélem, hogy a kövekező népszavazás már az unokáimat elismeri, mint a dicső magyar nemzet tagjait olyankor is, amikor nem csak a parlamenbe jutás miatt van a szavazatukra szüség.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket