Nyitókép forrása: www.mintpressnews.com/AP/Francisco Seco

 

Mikor a sajtóban bemutatott megrázó képsorok okozta megdöbbenés elmúlik, és józanabbul tud az ember gondolkodni a történtekről, könnyebb a rideg valóságot felfedezni a cukormázzal bevont felszín alatt.

 

Afganisztánt az Egyesült Államok a terroristákat támogató tálib hatalom megtörése végett szállta meg, de a demokrácia export illúziója miatt maradt ott. Végül távozni kényszerült, magára hagyva azokat, akik hittek benne, hogy jobb sorsot, jobb jövőt kapnak szolgálatukért cserébe. Közben az amerikai döntéshozók egy megnyerhetetlen háborúra hivatkozva több ezer milliárd dollárt költöttek el az adófizetők pénzéből. Egyesek jól jártak. Az afgánok biztosan nem, ahogy az amerikai nép sem. Bizonyos szempontból az eset mutat némi hasonlóságot az EU kudarcaival.

 

Az ezerféle betűszóval ellátott, nem heteroszexuális emberek jogaiért ugyanilyen vehemenciával küzdenének Brüsszelben. Ahogy az Isten tudja, honnan érkező migránstömegek jogaiért is. Amit azonban el akarnak érni, az csupán annyi, hogy pénzeket vonjanak el a kelet-európai országoktól. Azért, mert már nem lehet több munkaerőt kiszipolyozni belőlük, így versenytársaivá válhatnak az elkényelmesedett Nyugat-Európának, és azért, mert egy talpraesett Magyarország és Lengyelország olyan tükröt tart a nyugati politikusok szellemi mélyszegénysége elé, ami szöget üt a választóik fejébe.

 

 hirdetes_810x300  

A nyugati díszpintyek mégsem állhatnak oda a választók elé azzal, hogy a 2000-es évek uniós bővítései nem érték el a céljukat, nem sikerült másfél évtized és sok-sok milliárdnyi nyugati tőke után sem felzárkóztatni a posztszovjet országokat.

 

Nem mondhatják ki, hogy azért vallottak kudarcot, mert akiket kelet-európai partnerként választottak (többségében baloldali kormányokat és oligarcháikat), azok loptak éjjel és nappal, és olyan korrupciót vittek véghez gazdasági felzárkóztatás címén, amit még az oroszok is megirigyelhetnének. És nem mondhatják, hogy nem tudták, kiknek a zsebét tömik ki százmilliókkal azért cserébe, hogy azok leépítsék országuk saját erőforrásait, megnyissák az utat a külföldi áruk előtt, kiszolgáltatottá tegyék véneiket és eladják gyerekeik jövőjét, hogy milliárdokat pumpáljanak vissza nyugati mágnásoknak befektetési támogatások címén. Vagy csak úgy, fű alatt, hogy liberális monopolt alakítsanak ki a sajtóban. Luxusvillák Franciaországban, lakások Dubajban és Monacoban, jachtok a horvát kikötőkben.

 

Nem, ezt nem vallhatják be. Helyette jogállamiságról papolnak, meg melegjogokról, befogadásról és toleranciáról. De az igazságról szégyellnek beszélni. Teljes joggal.

 

De előbb vagy utóbb ki kell vonulni Afganisztánból. Előbb vagy utóbb el kell vinni a balhét és be kell vallani azt is, hogy az Európai Egyesült Államok gondolata azért életképtelen, mert nem a jövő építése, hanem haszonszerzés céljából szorgalmazzák. A projekt azért életképtelen, mert nem a jövőbe visz, hanem csak egy múltbéli, már elavult elit európai közpénzekhez vezető csatornáit akarja bebetonozni.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.