Nyitókép: AFP

 

A tálib vezetés számára jelenleg fő feladat a kormányzás, amit nagyon nehezen tud megoldani, ugyanis a tálibok –  leegyszerűsítve – három helyről kerültek a nagyvárosokba. A hegyekből illetve barlangokból – ők a legradikálisabbak. Másik részük Pakisztánból jött, tehát egy teljesen más területről, ahol volt életlehetőség. És a harmadik, a vezetés jelentős része, a szupergazdag arab Perzsa-öböl menti országokból – jelentette ki Nógrádi György egyetemi tanár az Ultrahang című rádióműsorban.

 

Nógrádi hozzátette: Kérdéses, hogy ez a tálib mozgalom meddig marad egységes, hiszen abban a percben, hogy nem lesz biztosított az a siker, mint azt ők maguk várják, abban a pillanatban a radikálisok át fognak állni az ottani, ma még gyenge terrorcsoportok, az Iszlám Állam és az Al-Kaida mellé.

 

„Senki nem tudja, milyen lesz a tálib hatalom. (…) A pakisztáni alapcél, együtt Kínával, hogy Indiát ki kell nyomni ebből a térségből. (…) Nem szoktunk beszélni róla, hogy a tálib mozgalmat Pakisztán hozta létre és ma, tetszik vagy nem tetszik, Afganisztán pakisztáni és kínai érdekszféra.”

 

 hirdetes_810x300  

A szakértő szavai szerint világosan látszik, hogy az Egyesült Államok kiszorult a térségből és helyét Kína, valamint Pakisztán vette át.

 

Politikai szempontból a tálibok egyik legfontosabb teendője a politikai konszolidáció, a nemzetközi elismertetés és a pénzszerzés. Nem elhanyagolható egyben az a kérdés sem, hogy az egyes terrorszervezetek és a tálibok közt milyen kapcsolat lesz:

 

„Kérdés az, hogy ezek a terrorszervezetek és a tálibok közt milyen kapcsolat lesz. A jövőbeni kapcsolatokról szinte semmit nem tudunk, feltételezéseink vannak. Soha nem beszélünk arról, hogy ezek a terrorcsoportok rengeteget tanultak az iraki és szíriai katonai vereségből.”

 

Nógrádi végül arra a beszédes tényre is rámutatott, hogy jelenleg Afganisztánban nem kalifátus, hanem emírség van – tehát a tálibok világi hatalmat akarnak. A határt mindamellett nem csak és kizárólag az afgán lakosság menekülésének, mint inkább a terroristák beszivárgásának a megakadályozására zárták le.

 

Körkép.sk/Ultrahang

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.