Nyitókép: SITA

 

A legutóbbi parlamenti választások a maffiával szembeni leszámolásról szóltak. Arról a maffiáról, mely ott ült a kormányban, és akikkel a Most-Híd korrupt oligarchái, politikusai is jól érezték magukat. Meggazdagodtak, túléltek, és ma már újra diktálnának.

 

A „jó“ harca a gonosszal végül alkotmányos többséget biztosított a koalíciónak. Másfél évvel a választások után mégis ott tartunk, hogy a maffia a koalícióban is felbukkant. Boris Kollár és pártja, a Sme rodina ugyanis átállt a sötét oldalra. A Smer és a Hlas mellé, akik immár a jogállamiság alapjait támadják és Szlovákia létét fenyegetik. A patkányok előjöttek a fényre és a szemünk előtt parádéznak.

 

Utajený Svedok: Ki Boris Kollár?

 hirdetes_400x285  

 

Milan Sabota, Ján Čurilla, Pavol Ďurka és Štefan Mašin a NAKA elitnyomozói, akik az ország legsúlyosabb bűncselekményeit vizsgálták. Azokat az ügyeket, melyek az előző kormányzat legmagasabb emeleteire mutattak. A piramis csúcsára, ahol olyan neveket találunk, mint Robert Fico, Miroslav Výboh, Norbert Bödör…

 

Király Zsolt: Amikor a maffia kiszabadul

 

Ma már mind a négy rendőr rács mögött ül. Vélhetően kikonstruált okokból. Mert keményen dolgoztak, komolyan vették a munkájukat, vállalták az ezzel járó problémákat. Dacára annak, hogy családjuk, magánéletük van. És cserébe mit kapnak? Nézzük csak meg az internetes fórumokat, olvassunk bele a polgárok véleményeibe. Szomorú.

 

Miről szól a rendőrháború?

 

A NAKA és a belügyi felügyelet (a NAKA ellenőrző szerve) a barikád két oldalára került. Az utóbbi csendben volt a Robert Kaliňák fémjelezte legsötétebb időszak alatt, és aktivizálta magát akkor, amikor a Kaliňák és Fico félék kezdtek el rettegni a börtöncellától.

 

Rendőrháború: Lipšic és Kollár összeszólalkozott, egymást érik az ideges nyilatkozatok

 

A választások után, az előző kormányzattal összefüggő korrupciós ügyek vizsgálatával kapcsolatban a Diana Santusová vezette belügyi felügyelet vált a maffiakormányzásban érdekelt erők mentsvárává.

 

Ez a szerv felügyeli ugyanis a NAKA-t, így akár akadályozhatja, lehallgathatja, mi több, akár le is csukhatja a kényelmetlenné váló, túl magasra nyúló merész nyomozókat. Egy-egy ügyészi utasítás alapján.

 

Santusová hivatala előfordult, hogy filmekbe illő jelenettel, kommandósokkal állította le a NAKA akcióját. Mi több, magukat a NAKA nyomozóit is lehallgatta, az így nyert információk (kiszínezve) pedig furcsa módon a Smer (Fico) vagy a Sme rodina (Kollár, Pčolinský) politikusainak sajtótájékoztatóin köszöntek vissza, a politikai harc eszközeiként.

 

Rendőrháború: Lipšic szerint hamarosan őt is letartóztathatják

 

A Santusovával szembeni egyre erősödő gyanú odáig vezetett, hogy hazugságvizsgálatra küldték, amit ő megtagadott. Ezért hatályon kívül helyezték, felfüggesztették pozíciójából, helyére pedig átmenetileg Peter Scholtz került. Az a Scholtz, akit rövidesen saját emberei kapcsoltak le, és dugtak a négy NAKA nyomozó mellett vizsgálati fogságba.

 

Ti akartatok lecsukni bennünket, hát most majd mi csukunk le titeket. Mindezt röviddel azelőtt, hogy a NAKA nyomozói vádemelést tehettek volna a korrupt szereplők ellen. A belügyi felügyelet minderről természetesen pontosan tudott, így azt is jól tudta, mikor válik forróvá a talaj, mikor kell lekapcsolni a NAKA nyomozóit.

 

Az egész eljárás alapvető kérdéseket vet fel: például, hogy jogállamnak tekinthető-e még egyáltalán Szlovákia, ahol inkább egy Mexikóhoz, Venezuelához, Egyenlítői-Afrikához hasonló razziák és ellenrazziák zajlanak a szemünk előtt. A rendőrök háborúja fényes nappal játszótik, mi pedig csak a fejünket kapkodjuk.

 

Mi a cél?

 

Az egész célja a ködösítés, terelés, azaz a tisztánlátás ellehetetlenítése. A közvélemény összezavarása, hogy senki se tudja, ki a jó és ki a rossz.

 

Mondanunk sem kell, hogy végső soron az „ezek mind egyformák“ álláspont a maffiózóknak és a bűnözőknek, valamint azok oligarcháinak és politikusainak felel meg. A rendőrháború egyik nem titkolt célja, hogy a látottak alapján az utolsó tisztességes nyomozók is legyintsenek és visszavonulót fújjanak. Hogy feladják és beletörődjenek a megváltoztathatatlanba. Mondván, hogy nem ér ez nekem ennyit, családom van, magánéletem, mit tehetek egymagam a korlátlan eszköztárral és kiapadhatatlan pénzforrásokkal rendelkező gonosz ellen?

 

A maffia pedig csak erre vár, hogy tovább lophasson, csalhasson, rabolhasson, gyilkolhasson, mint eddig.

 

Ez ellen lázadt fel Heger, Matovič, Remišová, és hozták létre a jogállamiságba vetett hit visszaszerzését szolgáló munkacsoportot. Melyet először még Milan Krajniak (Sme rodina) is üdvözölt, majd pártbeli főnöke, Boris Kollár felülírt.

 

Szlovákia fordulóponthoz érkezett. A maffia és a gonosz eddig az ellenzéki oldalon állt, mára azonban már a kormánykoalíción belül is felbukkant. És bár a dolgok általában nem fehérek vagy feketék, azt azért minden jóérzésű polgár láthatja, hogy hol van több fekete, illetve ki az, aki harcol ellenük, és ki az, aki a szövetségesük.

 

Ha az OĽaNO, az SaS és a Za ľudí mindezt hagyja, ha engedi, hogy a Sme rodina nevű maffia Boris Kollár vezetésével a koalíció fejére nőjön, Matovičék le is húzhatják a redőnyt. Mert elveszítik létjogosultságukat és hitelüket, melynek céljából létre jöttek.

 

Vannak helyzetek, amikor nem lehet hallgatni, Mert bűnösök közt cinkos, aki néma.

 

A Körkép.sk olvasói pedig megérdemlik a tisztánlátást.

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassa a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló tartalmat készíthessünk önöknek!

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 33 olvasónak tetszik ez a cikk.